PowNed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Powned)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het televisieprogramma PowNed, zie PowNed (televisieprogramma)
PowNed
PowNed Logo.svg
Volledige naam Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke
Opgericht 7 januari 2009
Voorzitter Dominique Weesie
Leden 51.609 (1 juli 2014)[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 3
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM & NPO Radio 6
Eerste uitzending 3 september 2010[2]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Een PowNed-microfoon voor het actualiteitenprogramma PowNews

PowNed is een omroepvereniging die deel uitmaakt van het Nederlandse publieke bestel. PowNed is opgericht in december 2008 door het Nederlandse weblog GeenStijl en haalde in maart 2009 de benodigde 50.000 leden om toe te mogen treden tot het publieke bestel, wat op woensdag 4 november 2009 gebeurde.[3] De eerste uitzending was op 3 september 2010.[2] PowNed heeft in computertaal ongeveer dezelfde betekenis als owned, dit geeft een uiting van triomf aan. Het backroniem staat voor 'Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke'.

Lancering[bewerken]

Op 23 december 2008 werden de plannen van GeenStijl openbaar gemaakt op Geenstijl.nl. Er werd vanuit de traditionele media wisselend op gereageerd. Bij de eerste aankondiging werd duidelijk gemaakt dat er nog geen compleet plan was opgezet en werden de zogeheten reaguurders – de bezoekers van de website geenstijl.nl – opgeroepen om vooral mee te denken. Op de site werd het volgende aangegeven:
"Wij gaan Stijlloze Televisie en Radio maken. Verder zeggen we nog niks. Maar de volgende vijf punten willen wij sowieso verwezenlijken:

  • Introductie van een fair and balanced actualiteitenprogramma
  • Brengen van Nederlands drama zonder boodschap
  • Bevordering van beschaafd bloot
  • Er komen omroepsters! (Manon, je hebt ons nummer)
  • Call-tv (gratis) met 'reaguurders'[4]

Op 5 januari 2009 werd duidelijk dat GeenStijl nadere informatie zocht over de sociale demografie en interesses onder de reageerders.

Op woensdag 7 januari 2009 werd PowNed bij notariële akte opgericht.[5] Dezelfde dag konden geïnteresseerden zich inschrijven als lid van de aspirant-omroepvereniging. GeenStijl meldde een etmaal later dat het reeds 10.000 aanmeldingen had ontvangen en op 25 januari 2009 stond de teller reeds op 25.000 aangemelde leden.[6] PowNed diende voor 1 april 2009 minimaal 50.000 leden te hebben. Dit is een vereiste om als aspirant-lid toe te kunnen treden tot het publieke omroepbestel. Het was echter onzeker of dit aantal ook gehaald werd, aangezien het aantal aanmeldingen na het behalen van de 25.000 nog wel toenam, maar de groei behoorlijk was teruggelopen. Om de 50.000 leden voor 1 april te halen begon PowNed met een nieuwe actie, waarbij elk lid dat een bekende lid maakt, € 5,72 terugkreeg. Ook kregen de eerste 25.000 leden stickers en kaarten thuis gestuurd. In slechts 10 dagen tijd werden 9000 nieuwe leden ingeschreven, waardoor de teller op 15 maart, met nog 2 weken voor de boeg, op 43.600 leden stond.

Vanaf 13 februari 2009 werd PowNed op Veronica gevolgd door middel van het televisieprogramma PowNed. Hierbij werd een blik achter de schermen gegeven bij de oprichting en de ledenwerfactie van de aspirant-publieke omroep. De presentator van GeenStijl.tv, Rutger Castricum, trachtte hierin de ledenwerfactie een nieuwe impuls te geven en campagne te voeren voor de nieuwe omroep.[7] De intromuziek van PowNed op Veronica was het nummer Hilversum 3 van Herman van Veen.

Op 27 maart 2009, om 19.00 uur stond de site-teller op "Nog 1 leden te gaan". Dit bericht bleef de site tonen tot 19.30 uur. Toen verscheen de ledenteller weer, ditmaal met 59.000+ leden. Op de weblog was te lezen dat in de laatste fase van de ledenwerving de teller vertraagd was.[8] Dit verklaart de grote sprong in het ledenaantal in een halfuur, en de constante toename van het ledenaantal tot 19.00 uur. Om 19.30 uur zaten zowel Rutger Castricum als PowNed-oprichter Dominique Weesie in De Wereld Draait Door, om het succes te delen.

1 april[bewerken]

In een artikel op GeenStijl dat werd gepubliceerd op 1 april werd gesuggereerd dat PowNed een 1 aprilgrap was. De website digitaleoorlog.nl, waarop stond te lezen "Geenstijl 1 april grap: Powned, gewoon omdat het kan!",[9] ondersteunde het artikel.[10] Later op de dag werd bekend dat deze "1 aprilgrap" een grap was.[11]

Organisatie[bewerken]

Volgens een door GeenStijl zelf gepubliceerd uittreksel[12] uit het KvK-register is Geenstijl-oprichter Dominique Weesie voorzitter van de omroepvereniging, is Jan Bennink secretaris en is Marianne Zwagerman penningmeester. Bennink is Geenstijl-reageerder "Superjan" en Zwagerman was 9 jaar directeur digitale media bij de Telegraaf Media Groep. Verder kent de vereniging een Raad van Toezicht. De leden hebben indirecte zeggenschap door de 4-jaarlijkse verkiezing van een 20-koppige ledenraad.[5]

Presentatoren en verslaggevers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van presentatoren van PowNed voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Televisie[bewerken]

Daan Nieber houdt een interview voor het actualiteitenprogramma PowNews
Rutger Castricum bij minister-president Rutte in het Torentje
Danny Ghosen interviewt iemand voor PowNews
Presentatie Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5
Rutger Castricum
Jan Roos
Jojanneke van den Berge
Daan Nieber
Danny Ghosen
Jan Versteegh
Nadia Poeschmann
Gerben van Driel
Tom Staal
Bram Endedijk
Jeroen Holtrop
Roel Maalderink
Sanae Orchi

Radio[bewerken]

Programma's[bewerken]

Televisieprogramma's[bewerken]

Radioprogramma's[bewerken]

Externe link[bewerken]