Naar inhoud springen

Resolutie 108 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 19 apr 2018 om 11:33. (→‎Inhoud)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 108
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 8 september 1955
Nr. vergadering 700
Code S/RES/108
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep om:
- Het staakt-het-vuren te respecteren.
- Terug te onderhandelen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1955
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Iran (1935-1964) Iran · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Peru Peru · Vlag van Turkije Turkije
Resolutie 108 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 108 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op de zevenhonderdste vergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Achtergrond

Zie Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eind februari 1955 had Israël de Gazastrook aangevallen en daarbij waren Egyptische soldaten omgekomen. De Veiligheidsraad veroordeelde de aanval in resolutie 106 en riep in resolutie 107 op tot een akkoord.

Inhoud

De Veiligheidsraad herinnerde aan resolutie 107 en had het rapport van de stafchef van de VN-Bestandtoezichtsorganisatie in Palestina ontvangen.

De Veiligheidsraad was erg bezorgd over het feit dat de gesprekken waren stopgezet. De uitbraak van geweld nabij de demarcatielijn tussen Egypte en Israël werd betreurd. De Veiligheidsraad was tevreden dat beide partijen de oproep van de stafchef voor een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren aanvaardden. Beide partijen werden opgeroepen de rust te herstellen en het staakt-het-vuren te respecteren.

De Veiligheidsraad ging akkoord met de stafchef dat beide krijgsmachten duidelijk gescheiden moesten worden. De Veiligheidsraad vond dat VN-waarnemers bewegingsvrijheid in het gebied moesten krijgen. Beide partijen werden gevraagd een ontmoeting te hebben met de stafchef en volledig met hem samen te werken. De stafchef werd gevraagd om aan de Veiligheidsraad te rapporteren over de actie die werd ondernomen om deze resolutie ten uitvoer te brengen.

Verwante resoluties

Sjabloon:Wikisource-en-klein