Sanderbout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sanderbout
Wijk van Sittard
Map - NL - Sittard-Geleen - Wijk 01 Sittard - Buurt 01 Sanderbout.svg
Kerngegevens
Gemeente Sittard-Geleen
Plaats Sittard
Coördinaten 50° 59′ NB, 5° 51′ OL
Oppervlakte 65 ha  
Inwoners (2017) 1.555[1]
Overig
Postcode(s) 6134
Foto's
Voorlogse mijnwerkerswoningen in Sanderbout ontworpen door de architect Jan Stuyt
Voorlogse mijnwerkerswoningen in Sanderbout ontworpen door de architect Jan Stuyt

Sanderbout is een wijk in het Limburgse Sittard.

De wijk is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad en wordt aan de noordelijke/westelijke zijde omsloten door de spoorweg Roermond-Maastricht, aan de oostelijke zijde door de spoorweg Sittard-Heerlen en aan de zuidelijke zijde door de Middenweg (N276). Deze wijk is een typisch voorbeeld van een voormalige "mijnwerkerskolonie", een arbeidersbuurt die in het begin van de 20e eeuw gebouwd werd om mijnwerkers te huisvesten. Oorspronkelijk lagen dit soort nederzettingen op enige afstand van de bestaande woonkernen, maar thans is Sanderbout aaneengegroeid met de rest van Sittard. De wijk kan verder onderverdeeld worden in de buurten Achtbunder, Kleindorp en Sanderbout. De buurten Kleindorp en Sanderbout werden ontworpen door de architect Jan Stuyt en de bouw van de eerste woningen startte in 1918.

De wijk is vernoemd naar Sanderbout, koning van Lotharingen van 895 tot 900. Behalve deze wijk zijn ook vele andere zaken in de omgeving van Sittard, zoals straten en verenigingen, vernoemd naar deze koning.

Deze wijk is onder andere voorzien van een supermarkt, frituur, café, kickboksdojo, voetbalclub, slager, school, maatschappelijk werk en een muziekkorps. Er zijn verschillende verenigingen actief in deze wijk, waaronder VV Sanderbout, DC D'n Hook, CV. De Koelköp, De verseerders en Fanfare St. Barbara.

Midden in de wijk staat de voormalige rooms-katholieke Gemmakerk uit 1952.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]