Crayon Shin-chan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Shin Chan)
Ga naar: navigatie, zoeken
Crayon Shin-chan
Crayon Shin-chan in Comic tentoonstelling, 2013
クレヨンしんちゃん
Doelgroep Seinen
Genre Komedie
Manga
Mangaka Yoshito Usui
Uitgever Vlag van Japan Futabasha
Andere uitgevers Vlag van Verenigde Staten Vlag van Canada CMX Manga
Publicatie in Weekly Manga Action
Originele publicatie januari 1999 – 5 februari 2010
Delen 50
Tv-anime
Regie Yuji Muto
Mitsuru Hongo
Keiichi Hara
Studio Shin-Ei Animation
Distributeur Vlag van Verenigde Staten Funimation Entertainment
Netwerk Vlag van Japan TV Asahi
Andere netwerken Vlag van Australië Seven Network
Vlag van Canada YTV
Vlag van Italië Boing, Cartoon Network, Italia 1
Vlag van Nederland Jetix, Fox Kids
Vlag van België Kanaal Twee
Vlag van Verenigde Staten KIKU-TV (1992-2001), Adult Swim (2006–2009)
Vlag van Syrië Spacetoon
Vlag van Verenigd Koninkrijk Cartoon Network (1997-2001), Jetix, Pop (2002-2009)
Originele uitzending 13 april 1992
Afleveringen 872
Hoofdrollen:
Melise de Winter
Ingeborg Wieten
Jan Elbertse
Leadermuziek:
Hey hey Shinchan
Nederlandse versie:
JPS Producties
Muziek:
Louis Cortelezzi
Yasuo Kosugi
John Lissauer

Doelgroep:
7-19, jeugd en jongeren
Kijkwijzer:
6+, grove taal, geweld

Manga: New Crayon Shin-chan
Mangaka UY Team
Uitgever Vlag van Japan Futabasha
Publicatie in Manga Town
Originele publicatie augustus 2010 –
Delen 4

Crayon Shin-chan (ook bekend als Shinchan) is een Japanse anime-serie die draait om het leven van de 5-jarige jongen Shinnosuke Nohara, van wie de naam doorgaans wordt afgekort tot Shinchan. Shin woont met zijn zusje Daisy bij zijn ouders Harry en Mitsy Nohara in de Japanse stad Kazoo. Hij heeft een hond genaamd Lucky (in Japan Shiro (wit) genoemd).

Shinchan is een jongetje van ongeveer vijf jaar oud en is opgegroeid in een Japanse familie en buurt. Doorgaans draagt hij dezelfde kleding, zijnde een rode trui en een korte, gele broek. Voor een vijfjarige heeft Shin een grote interesse voor het vrouwelijk geslacht, met de nodige flirts tot gevolg, al is het maar om ze op de kast te jagen. Hij heeft een bizarre vorm van humor, ongekende energie, onstilbare honger en een drang om iedereen tot het uiterste te drijven. De animatieserie was vooral bekend doordat Shin Chan zijn blote kont liet zien.

De tekenfilm[bewerken]

Shinchan werd in 1992 voor het eerst uitgezonden in Japan op TV Asahi. Daar werd het al snel een hit bij het grote publiek. De animatieserie kenmerkt zich door een combinatie van zowel volwassen als kinderlijke humor, waarbij zowel de gezinssituaties in het algemeen onder de loep worden genomen alswel de dagelijkse en absurde beslommeringen van het hoofdpersonage zelf. Na de hit in Japan kwam Shinchan voor het eerst op televisie in de Verenigde Staten op Kiku TV, een Hawaïaans televisiestation. Daarna kwam de serie met een wel heel breed publiek in andere landen op televisie, waaronder Nederland en België. In Nederland werd de reeks uitgezonden door de voormalige kinderzender Jetix en daarvoor Fox Kids, waar hij zeer beroemd en ongekend populair werd. Shinchan is een bedenksel van een Japanse tekenaar.

De familie Nohara[bewerken]

Shins familie bestaat uit zichzelf, zijn ouders Harry en Mitsy, en later zijn jongere zusje Daisy die vanaf het tweede seizoen te zien is in de serie. Het gezin woont in een eengezinswoning in een rustige wijk van de fictieve, Japanse stad Kazoo.

Harry is Shins vader en de kostwinner van de familie. Hij ontmoette Shins moeder toen hij negenentwintig was en na een relatie van twee jaar zijn ze getrouwd. Hij is een liefhebbende en toegewijde vader die van zijn twee kinderen houdt. Hoewel hij de kostwinner is, laat hij de financiën over aan zijn vrouw, die er een totalitair regime op na houdt als het om de familie-uitgaven gaat. Hoewel de relatie met zijn gezin goed is, is er vaak sprake van conflict, waarbij hij en zijn vrouw kibbelen over verschillende, veelal kleine, dingen. Bijvoorbeeld dat Harry wil gaan golfen met zijn collega's. In een paar afleveringen heeft Harry ook een affaire met zijn secretaresse. Een terugkerende grap in de show is de stank van zijn voeten.

Mitsy is Shins moeder en een typisch voorbeeld van een gefrustreerde, doorgedraaide moeder die regelmatig door Shin tot het uiterste wordt gedreven. Ze is vaak chagrijnig en heeft snel woedeaanvallen. Hoewel ze het beste voorheeft met haar twee kinderen weet haar zoon keer op keer het bloed onder haar nagels vandaan te halen. Ze hanteert de harde hand in huis tegenover haar man, haar zoon en soms zelfs haar dochter als deze niet naar haar luisteren. Mitsy is met regelmaat de bron van diëten en plannen om geld te besparen, welke allemaal binnen een week falen. Wanneer ze een uitverkoop ziet kan ze niets anders doen dan zich erop te storten, met als resultaat dat ze in één keer het hele budget erdoorheen jaagt, wat acuut een einde maakt aan haar plan om geld te sparen. Volgens Harry en Shin kan Mitsy heel slecht koken. Haar boerenkool schijnt naar oude gympen te smaken.

Lucky is de trouwe dierenvriend van de familie. Hij is een lieve en zachtaardige hond. De viervoeter is vaak het slachtoffer van Shins praktijken, dienend als alibi, verdachte/medepleger of gewoon als onderdeel van Shins spel heeft de kleine, witte hond een hoop te verduren. Hoewel hij liefkozend wordt door Shin ook wel Luck genoemd wordt, zijn er op dat punt na weinig liefkozingen uit richting van Shin merkbaar. Lucky is voor Shin een beetje een voor lief genomen maatje, maar desondanks zou Shin Lucky voor niets in de wereld willen ruilen.

Daisy is het pasgeboren zusje van Shin, ze heeft roodachtig haar en zwarte kraaloogjes. Ze is koppig en vaak knorrig, net als Mitsy. Daisy heeft ook veel trekjes weg van haar oudere broer en heeft een zwak voor knappe mannen. Ze staat, in tegenstelling tot veel van de huisgenoten, vaak haar mannetje tegenover Shin. Of dit nou gaat over welk televisieprogramma of iets onwaarschijnlijk belangrijks, Daisy is best bereid het conflict aan te gaan, want ze krijgt uiteindelijk toch wel bijval van Harry dan wel Mitsy. Voor de rest heeft ze weinig van Shin te vrezen, want ook hij geeft stiekem wel erg veel om zijn kleine zusje. Daisy komt in het tweede seizoen in de serie.

School en vrienden[bewerken]

Shin zit op de Happy Bunny-school in de Zonnebloemklas van juf Dori.

Juf Dori is wat Shin noemt een oude vrijster. Ze heeft weliswaar een knipperlichtrelatie met Ricky maar die slaat Shin volledig in de wind. Dori is een zachtaardig meisje dat het lesgeven redelijk in de vingers heeft, maar er een vriendschappelijke en gelijkwaardige relatie met de leerlingen eropna houdt, waardoor ze nog wel eens overrompeld wil worden door Shin en de rest. Dit kan zowel op school als thuis gebeuren, aangezien Shin en zijn vriendjes er niet voor schromen een huisinvasie bij Dori uit te voeren om bijvoorbeeld een spionageclub op te richten.

Juf Uma is ook een juf van de Happy Bunny-school. Juf Dori en juf Uma hebben ook heel vaak ruzie en kunnen elkaar soms niet uitstaan. Ze zijn twee aartsrivalen in alle opzichten, of het nou gaat om leerlingen, kleding of een sportdag, de twee kunnen elkaars bloed wel drinken. Uma vindt zichzelf een mega-babe, alleen deelt driekwart van het andere geslacht die mening niet, iets wat Shin haar frequent en met veel plezier inwrijft. Uma pretendeert een echt 'glamour-leven' te leiden, alhoewel ze in een armoedig flatje woont en peperdure kleding koopt om ze te showen en na een paar dagen terug te brengen; je moet toch wat om je imago hoog te houden als je geen geld hebt. Ook probeert ze iedere man te versieren die ze tegenkomt, hoe armoedig of sukkelig deze ook is.

Meester Enzo is een zeer verwarrend maar des te vermakelijker persoon. Meester Enzo draagt een duister geheim bij zich, maar wat dat nou precies is blijft onduidelijk. Het lijkt erop dat de schooldirecteur ooit maffiabaas was en via een getuigenbeschermingsprogramma directeur van een school is geworden en/of nog steeds gezocht is en dit als alibi gebruikt. Shin schept er groot genoegen in om hem 'Don EnZone' (of 'The Godfather') te noemen, wat de arme man in grote frustratie doet schieten aangezien dit klaarblijkelijk de naam is waar hij 'vroeger' onder bekendstond. Meester Enzo heeft ook voortdurend maffiagerelateerde uitspraken in het verschiet en een nogal cynische kijk op alles wat om hem heen gebeurt. Als hij in de problemen komt of iemand iets vermoedt, neemt hij de alias "Lars uut Sweuden" aan waarbij hij een overdreven Zweeds accent opzet.

Bo, Cosmo, Max en Nini zijn de vaste speelmaatjes van Shin die ook bij hem in de klas zitten.

Bo is tegen het krankzinnige en domme aan en vooral een trage kleuter die voortdurend met een enorme snottebel aan zijn neus rondloopt. Hij praat niet veel, en wanneer hij praat zijn het meestal domme uitspraken. Wat er in Bo's wereld omgaat zal altijd wel een mysterie blijven, alhoewel een continu testbeeld vrij dichtbij lijkt te komen. Soms kan hij echter ook heel slim uit de hoek komen. Bo is soms wat vaag. Hij vertelt rare verhalen over dingen die echt gebeurd zouden zijn zoals het verhaal van 'de drie ogige hond'.

Cosmo is het genie van de klas, hij ambieert de jongste 'Captain of Industry' te worden en is te braaf voor woorden. Daardoor ligt hij eigenlijk voortdurend in de clinch met Shin die er een sport van heeft gemaakt Cosmo tot razernij en inzinkingen te brengen met namen als "Cosmonaut" en "Cosmannetje", imitaties en regelrechte pesterijen. Desondanks zijn de twee dikke vrienden wat onder andere blijkt uit het ontroerende liedje "Vrienden van de Zonnebloemklas" dat Shin voor 'zijn' Cosmo als ode schrijft als deze op het punt staat naar een school voor hoogbegaafden te vertrekken, wat ironisch genoeg uiteindelijk niet doorgaat en uitmondt in een vreemde cynische conversatie:

(Shin) "Weet je? Van achteren lijk je sprekend op die sukkel die hier vroeger wel eens kwam..."
- (Cosmo) "Luister eens, cro-magnonkleuter. Kun je als de donder je zooi uit m'n hokje halen?"
(Shin) "Mag je niet meer naar die kleuter-knieën-academie?"
[...]
- (Cosmo) "Jawel, maar ik miste jullie! Ik miste de zonnebloemklas, en iedereen die erbij hoort! Zelfs jou! Ben je nou blij!?"
(Shin) *Probeert Cosmo te zoenen* "Geef me een kussie!"

Max is het absolute watje van de groep. Hij is overgevoelig, huilt vaak, is overal bang voor en heeft eigenlijk nooit een eigen mening. Weliswaar staat de rest van het groepje altijd voor hem klaar. Vooral Shin weet op zijn eigen speciale manier de situatie voor Max altijd wel weer te redden.

Nini is het evenbeeld van haar krankzinnige moeder, die vaak volledig doorslaat in een woedeaanval. Nini is dominant en een grote bewonderaar van zichzelf. Ze probeert de jongens voortdurend bij te sturen en te leren haar te bewonderen. Helaas met weinig succes. Haar moeder reageert haar woedeaanvallen vaak af op een knuffel-konijn, dokter Klaagmuur, wat Nini ook wel eens doet. sommige mensen zeggen dat ze verliefd is op Shin Chan.

De Gemaskerde Muchacho (& Co)[bewerken]

Shins favoriete actieheld is de Gemaskerde Muchacho, een wat excentriek figuur die allerhande 'tuig' bestrijdt op vaak enigszins verwarrende wijze. Shin mist geen enkele aflevering van De Gemaskerde op televisie en gaat door het vuur om dit voort te zetten. Tevens is hij in het bezit van tientallen Muchacho-strips die met regelmaat slachtoffer worden van Mitsys opruimwoede.

Een goed voorbeeld van Shins Gemaskerde Muchacho-verslaving is onder andere het incident waarbij Mitsy - weliswaar op aandringen van Shinchan - de TV kapot sloeg en Shin vervolgens volledig in een panische huilbui belandde al schreeuwende "Hij is dood! Je hebt 'm vermoord, moordenaar!" [...] "Niet doodgaan, verlaat me niet!". Uiteraard werd dit door Shin handig uitgebuit waarbij hij op geniepige wijze met valse ogen alle gemiste programma's opsomde: De Gemaskerde, Frivole Pistolen, Netwerk enzovoorts waardoor Mitsy uiteindelijk een droommaaltijd maakte als goedmakertje voor het TV-incident.

Ook is er het 'Stripboeken-incident' waarbij Mitsy besloot de stripboeken van De Gemaskerde in één keer bij het oud papier te zetten, nadat Shin ze voor de zoveelste keer had laten slingeren. Shin die uiteraard in totale paniek verzeilde, gooide zich met gevaar voor eigen leven op de 'Oud Papier-wagen' om vervolgens met Toby (de chauffeur) in discussie te raken over actiefiguren. Uiteindelijk besluit Toby om Shin én de stripboeken maar weer thuis af te leveren, hoewel het echter maar de vraag blijft of Shin er ook echt wel wat van geleerd heeft. Ook heeft Shin chocoladekoekjes die zijn favoriet zijn. Uiteraard mag hij deze bijna nooit van zijn moeder eten. Hij zoekt dan door het hele huis, bijvoorbeeld in de onderbroekenla van Mitsy.

Naast De Gemaskerde is ook Big-a-zoid een favoriet van Shin; de ruilplaatjes van deze maffe big duiken op de meest onverwachte en ongelukkige tijdstippen op. Zoals de keer dat Shin en Mitsy samen uit eten gaan op kosten van Harrys creditcard. Eenmaal bij het betalen aangekomen bleek dat Shin niet Harry's creditcard bij zich had maar slechts een plaatje van Aartsvijand Big-a-zoid. "Hé, hoe komt die nou hier?"

Originele Japanse namen[bewerken]

De volgende namen zijn die van de personages zoals in de originele, Japanse versie. Achternaam eerst, gevolgd door de voornaam.

 • Nohara, Shinnosuke (野原しんのすけ Nohara Shinnosuke) / Shin-Chan Nohara - Volledige benaming. De naam wordt afgekort tot Shinchan.
 • Nohara, Misae (野原みさえ) / Mitsy Nohara
 • Nohara, Hiroshi (野原ひろし) / Harry Nohara
 • Nohara, Himawari (野原ひまわり) / Daisy Nohara - Haar Japanse naam betekent zonnebloem, terwijl haar Engelstalige naam madelief betekent.
 • Kazama, Tōru (風間トール) / Cosmo
 • Sakurada, Nene (桜田ネネ) / Nini Sakurada
 • Satō, Masao (佐藤マサオ) / Max
 • Bō (ボー) - Bo
 • Yoshinaga Midori (よしながみどり ) / Juf Dori
 • Shiro (シロ) / Lucky - Shin-Chans hond.

Nasynchronisatie[bewerken]

Personage Nederlandse versie Amerikaanse versie Japanse versie Jaar
Shinchan Nohara Melise de Winter Kath Soucie Akiko Yajima 1997 -2010
Mitsy Nohara Ingeborg Wieten Russi Taylor Miki Narahashi 1997 -2010
Harry Nohara Jan Elbertse Eric Loomis Keiji Fujiwara 1997 -2010
Juf Dori Marjolein Algera (S1-2) / Hilde de Mildt (S3+) Anndi McAfee Yumi Takada 1997 -2010
Juf Uma Hymke de Vries Grey DeLisle Michie Tomizawa 1997 - 2004
Meester Enzo Bram Bart Patrick Fraley Rokuro Naya 1997 - 2003
Cosmo Lottie Hellingman (S1-2) /Angélique de Boer (S3+) Grey DeLisle Mari Mashiba 1997 - 2000
Nini Lucie de Lange Anndi McAfee Tamao Hayashi 1998 -2002
Max Tony Neef Russi Taylor Teiyu Ichiryusai 1997 -2010
Bo Nederlandse stemacteur onbekend Eric Loomis Chie Sato 1999 - 2001

JPS Producties was verantwoordelijk voor de Nederlandse nasynchronisatie. Tussen 2003 en 2007 was Shinchan in Nederland te zien op Fox Kids en Jetix. Tussen 2003 en 2005 kwam het ook op Kanaal Twee in Vlaanderen. In 2012 was de serie eenmalig op zowel Nederland 1 (woensdag om 17.00 uur) als Nederland 3 (donderdag om 07.50 uur - in de herhaling) te zien met de in totaal vijf minuten durende aflevering De man met de snor tijdens het blok KRO Kindertijd, deel van Z@ppelin. Afleveringen van Shinchan duren gemiddeld eenentwintig minuten in totaal, verdeeld over drie korte filmpjes met elk een speelduur van vijf tot zeven minuten. De Nederlandstalige titelmuziek Hey hey Shinchan duurt één minuut in totaal en werd ingezongen door een mannelijke zanger vergezeld door een vrouwelijk achtergrondkoor waarvan de artiesten niet in de aftiteling vermeld staan. Het liedje is ooit uitgebracht op een van de Fox Kids Hits-cd's en is gebaseerd op het Amerikaanse origineel Say hey Shinchan.

De Amerikaanse productie lag vanaf 2002 in handen van Vitello Productions. Sinds 2005 brengt FUNimation voor de Engelstalige markt een volwassen alternatief met een andere set stemacteurs, volwassen grappen, soms zelfs schokkende (seksueel getinte) beelden voor een volwassen doelgroep en met een kijkwijzer van gemiddeld twaalf jaar en ouder. De Nederlandse versie had tussen 2002 en 2007 een kijkwijzer van zes jaar en ouder, hoewel gedacht kon worden aan een kijkwijzer van negen jaar en ouder. De lichte kijkwijzer (door middel van het indempen van seksueel getinte scènes, grove taal of geweld) zorgde voor een brede doelgroep met een enorme populariteit onder zowel kinderen als jongeren waardoor uiteindelijk zelfs gedacht zou kunnen worden aan een kindvriendelijk Nederlands alternatief om de serie hier voort te zetten zonder het Amerikaanse FUNimation, desnoods in samenwerking met het Amerikaanse Vitello.

Dvd-uitgave Nederland[bewerken]

 1. Shinchan - Deel 1: Op Vakantie (september 2003 Bridge Entertainment)
 2. Shinchan - Deel 2: Problemen Op School (september 2003 Bridge Entertainment)
 3. Shinchan - Deel 3: Verliefd (januari 2004 Bridge Entertainment)
 4. Shinchan - Deel 4: Op Stap Met Opa (maart 2004 Bridge Entertainment)
 5. Shinchan - Mega-dvd: Lekker Stout (2004 Bridge Entertainment)

Trivia[bewerken]

 • Hoewel veel mensen denken dat 'Chan' een deel van Shinchans naam is, is dit eigenlijk niet waar. 'Chan' is in het Japans een achtervoegsel dat vaak achter de naam van kinderen gezet wordt. Tevens wordt de naam vaak korter gemaakt, omdat dit makkelijker is. Shinnosuke (Shins volledige naam) wordt hierdoor verkort naar Shin, en vervolgens komt hierachter het achtervoegsel 'chan', resulterend in Shinchan, of Shin Chan.
 • Opvallend is dat de vroege seizoenen Shin Chan (Japanse makelij) wat gewelddadiger en grover zijn dan de latere seizoenen (mede-productie met Canada).
 • Shinchan maakte op 3 augustus 2007 een geanimeerde cross-over met de Japanse life-action jeugdserie Kamen Rider Den-O, in een tv-special van televisiezender TV-Asahi. Het was een unicum]voor beide series om zo'n soort crossover te doen.
 • Bij kinderzender Jetix werd in reclamefilmpjes de kont van Shin met een zwart balkje gecensureerd. Zeer waarschijnlijk omdat de eigenlijke uitzending van de serie een kijkwijzer vooraf heeft en kinderen buiten de doelgroep gemakkelijker met de reclame in aanraking komen dan met een hele aflevering.
 • Met geregeld uitschieters naar soms zelfs boven 200.000 kijkers en een gemiddelde van rond 150.000 kijkers is Shinchan één van de meest succesvolle series ooit uitgezonden door welke Nederlandse kinderzender dan ook.