Naar inhoud springen

Hoenderloo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 86.90.6.159 (overleg) op 9 mei 2010 om 17:44. (k - andere indeling Sport en recreatie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoenderloo
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hoenderloo (Gelderland)
Hoenderloo
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Apeldoorn/Ede
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
1615/65 (Ede)
Overig
Postcode 7351
Netnummer 055
Website hoenderloo.nl
Detailkaart
Kaart van Hoenderloo
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Foto's
Heldringkerk in Hoenderloo
Heldringkerk in Hoenderloo
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoenderloo is een Nederlands dorp dat ligt ten zuidwesten van de stad Apeldoorn in de provincie Gelderland. Het behoort voor het grootste deel tot de gemeente Apeldoorn en voor een heel klein deel ook tot de gemeente Ede, waaronder de buurtschap Hoog-Baarlo. Hoenderloo heeft 1615 inwoners in het deel van de gemeente Apeldoorn en 65 inwoners in het deel van de gemeente Ede[1]

Het dorp ligt in het zuidelijke deel van de Veluwe en dichtbij het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Deelerwoud. Het is zeer toeristisch ingesteld, met vele campings, bungalow-/recreatieparken, restaurants, hotels en winkels.

In de zomer wordt enkele malen een braderie georganiseerd, rondom de muziektent, nabij het dorpshuus.

Geschiedenis

Hoenderloo is ontstaan halverwege de 19e eeuw, vanuit een aantal verspreide plaggenhutten waar de bewoners een armzalig bestaan leidden. In die tijd bestond de omgeving van Hoenderloo vooral uit zandverstuivingen en heidevelden. Tijdens een rondreis vernam dominee Ottho Heldring het lot van het relatief afgelegen dorp. Hij investeerde in het dorp door een waterput, een school en enkele jaren later een kerk te laten bouwen.

In 1851 ontstond ook de voorloper van de huidige Hoenderloo Groep, toentertijd een gesticht voor kansarme, verwaarloosde jongens, deels ook op initiatief van Heldring. In de volksmond wordt het daarom nog steeds het Jongenshuis genoemd, al is het tegenwoordig niet meer exclusief voor jongens.

Bekende Hoenderlooërs

Sport en recreatie

Zie ook

Trivia

  • Omdat het Nederlands voetbalelftal in Hoenderloo verbleef tijdens het EK voetbal in 2000, noemde Hoenderloo zich tijdelijk Oranjeloo.
  • Tijdens de zomermaanden vertienvoudigt grofweg het aantal bewoners van Hoenderloo ten opzichte van de wintermaanden, vanwege het verblijfstoerisme.
  1. CBS StatLine op basis van Bevolking per 4-cijferige postcode, 2007 van de postcodes 7351 (Apeldoorn) en 7352 (Ede).