Bennekom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 4 jul 2010 om 23:57. (→‎Geografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Bennekom
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bennekom (Gelderland)
Bennekom
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2006)
14.810
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Nergena nieuwbouw 1954

Bennekom (Nedersaksisch: Bennekum) is een woonkern van de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland. Per 1 januari 2006 heeft de woonkern 14.810 inwoners[1].

Geografie

De plaats ligt op de grens van de zuidwestelijke Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei.

In het noorden ligt Bennekom zo'n 500 tot 750 meter van de bebouwde kom af van Ede zelf. Alleen de Rijksweg 12, een sportcomplex, en de gebieden rondom het kasteel Hoekelum en de woonplaats Hoekelum zorgen er voor dat de twee plaatsen niet tegen elkaar liggen. In het zuidoosten grenst Bennekom echter aan het villadorp Wageningen-Hoog en ligt het een paar honderd meter van de bebouwde kom van Wageningen af.

Ten westen van Bennekom loopt de N781, de verbindingsweg tussen de Rijksweg 12 bij Ede en Wageningen. Ten westen van deze weg bevindt zich het Binnenveld, met de De Kraats, Nergena en de Nergenase beek. Ten oosten van Bennekom op de Veluwe bevindt zich onder andere de Bennekomse hei en het Bennekomse bos.

Geschiedenis

Bennekom als woonplaats heeft een lange historie. Zo werd eind juli 2006 op het terrein van het voormalige Bennekomse ziekenhuis de resten van een boerderij met bijgebouwen, een graanopslag- en een afvalkuil uit de vroege ijzertijd (800 tot 500 v.Chr.) gevonden. Ook zijn enkele grafheuvels uit de oudheid in de buurt van Bennekom te vinden. Bij eerdere opgravingen in en rond het dorp zijn ook andere restanten uit de ijzertijd en de vroege middeleeuwen ontdekt.

Bennekom ligt aan de rand van het Binnenveld, dat vroeger uit moeras bestond. Aan de Langesteeg stond het kasteel Nergena. In 1952 is langs de huidige Dr. Dreeslaan in de stijl van dit huis begonnen met de bouw van een nieuw gebouw voor het toenmalige Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Landbouwgewassen. In 1954 werd het gebouw betrokken. Eveneens ten westen van Bennekom lag het voormalige kasteel Harslo.

Ook de oude kerk in het centrum van Bennekom heeft een lange geschiedenis achter de rug. Ging men er aanvankelijk van uit dat de Oude kerk of Alexanderkerk uit het midden van de veertiende eeuw dateerde, recent onderzoek wijst er (door de vondst van tufstenen fundamenten) op dat het eerste gebouw waarschijnlijk al uit de twaalfde eeuw dateert. Omstreeks 1290 kreeg deze kapel parochiale zelfstandigheid.

Toeristische attracties

De belangrijkste toeristische attracties van Bennekom zijn "de kaasboerderij", kasteel Hoekelum en het Kijk & Luistermuseum. Het allerbekendst is waarschijnlijk wel kaas- en kampeerboerderij Hoekelum met op nog geen 100 meter afstand kasteel Hoekelum.

Bekend is ook de "Manege zonder drempels", een complex dat 2 groeps- en 2 gezinsappartementen aanbiedt. Deze zijn aangepast aan mensen met een handicap. Ook is de manege bekend om zijn huifbed, waarmee gehandicapten paard kunnen rijden.

Sinds 1973 is er jaarlijks in de zomervakantie een kinderdorp. Dit timmerdorp beslaat 8200 m² en trekt tussen de 1500 en 2000 kinderen.

Sport

Bennekom voetbalt in de hoogste divisie van het amateurvoetbal, in de zaterdag hoofdklasse B, met de club VV Bennekom. Ook korfbal is met korfbalvereniging DVO in de hoogste competitie vertegenwoordigd.

Muziek

Muziekvereniging OBK Bennekom verzorgt jaarlijks vele verschillende optredens in Bennekom en regio. OBK Bennekom bestaat uit een harmonie orkest, slagwerkensemble (beide uitkomend in de hoogste divisie van de KNFM), majorettes en jeugdopleiding.

Onderwijs

Bennekom kent zeven basisscholen en een school voor middelbaar onderwijs (Het Streek, locatie Bennekom). Daarnaast is er een katholieke basisschool, drie scholen die vallen onder het CNS-bestuur en een openbare school met twee vestigingen. Tenslotte zijn er ook nog de reformatorische Eben-Haezer school en een School met de Bijbel.

Geboren

Bekende inwoners

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

">[bron?]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Bennekom op Wikimedia Commons.