Station Bovenkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Bovenkerk   
Station Bovenkerk, Woning 36 aan de Noorddammerlaan, Amstelveen.jpg
Afkorting Bvk
Opening 1 mei 1915
Sluiting 3 september 1950
Heropening 25 april 1997 (museumtram)
Lijn(en) Aalsmeer-Amsterdam, Bovenkerk–Uithoorn
Vervoerder(s) Electrische Museumtramlijn Amsterdam,
NS (tot 1950)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Bovenkerk is een voormalig spoorwegstation in Bovenkerk bij Amstelveen. Het station bevond zich op een splitsing van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen. Hier takte de lijn Bovenkerk – Uithoorn af van de lijn Amsterdam – Aalsmeer.

Het stationsgebouw en de naastgelegen spoorwegwachterswoning dateren uit 1913 en zijn nu gemeentelijk monument.[1] In 1950 werd de halte voor reizigersvervoer gesloten. Het baanvak Bovenkerk – Aalsmeer Oost werd opgebroken; het gedeelte tussen Amsterdam en Uithoorn bleef tot 28 mei 1972 voor goederenvervoer in gebruik. In 1987 werd het gedeelte ten zuiden van Bovenkerk ook opgebroken.

Het gedeelte tussen het Amsterdamse Haarlemmermeerstation en de halte Bovenkerk kwam in vijf fasen in gebruik bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam. Sinds 25 april 1997 rijdt de museumtram door tot Bovenkerk. Ten behoeve van de museumtram is ten zuiden van deze halte een wisselplaats en een keerdriehoek aangelegd, bestaande uit de oude taluds ten zuiden van de splitsing en een krappe verbindingsboog. Het stationsgebouw staat aan de Noorddammerlaan. De wachtpost hier had nummer 31, de langgerekte wachtpost bij de keerdriehoek nummer 37.

Noten[bewerken]

  1. Overzicht monumenten, Gemeente Amstelveen, 4 april 2006

Externe link[bewerken]