Station Harelbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Harelbeke
Het neo-klassieke stationsgebouw in 2018
Opening 22 september 1839
Sluiting 1991 (goederen)
Telegrafische code FHL
Lijn(en) 75
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
1.076
402
436
Toegangen Noordstraat
Beheerder NMBS
Architectuur
Architect(en)  Henri Fouquet
Stijlperiode Vlaamse neo-renaissance
Aantal perrons 2
Ligging
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 19′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Harelbeke (Belgisch spoorwegstation)
Station Harelbeke
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Harelbeke is het spoorwegstation van de stad Harelbeke langs spoorlijn 75, dat van Gent naar Rijsel leidt. Het opende op 22 september 1839 en werd oorspronkelijk door zowel het goederen- en reizigersverkeer gebruikt. Het oude stationsgebouw was ontworpen door architect Henri Fouquet in Vlaamse neo-klassieke stijl in 1896.

Harelbeke is goed bereikbaar met de trein. Het station ligt op wandelafstand van het centrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn Kortrijk-Gent werd in 1839 aangelegd. Het station opende op 22 september datzelfde jaar. Van meet af aan was Harelbeke een drukke halte op deze verkeerslijn. In de eerste helft van de 20e eeuw kwamen vlashandelaars uit Kuurne, Bavikhove en Hulste hun goederen laden en lossen op de treinen. Daarnaast reisden grensarbeiders en seizoensarbeiders uit de streek naar Frankrijk voor hun werk.

In 1890 maakt architect Henri Fouquet plannen voor een nieuw station in Vlaamse neo-renaissance stijl. Het oude station werd afgebroken om plaats te maken voor het nieuw gebouw. In 1896 werd het neo-renaissance stationsgebouw in gebruik genomen. Het overleefde zowel Eerste en Tweede wereldoorlog en transformeerde stilletjesaan van een goederenstation naar reizigersverkeer.

In 1962 werd tijdens herstellingswerken het station heringericht en verdween de monumentale ingangsdeur. Voor het station werden Japanse kerselaars geplant.

In 1976 werd de spoorweg geëleektrificeerd, terwijl om vijf lokale spooroverwegen af te schaffen de sporen 6 meter verhoogd werden. Het stationsgebouw werd buiten gebruik gesteld met de intentie om het af te breken. Echter werden de plannen verhinderd, doordat het gebouw bij koninklijk besluit van 24 juli 1980 bescherming kreeg als monument. Later in 2004 werd het stationsgebouw volledig gerestaureerd.

In 2014 werd het station volledig vernieuwd. Er kwamen nieuwe verhoogde perrons (op standaardhoogte van 76 centimeter), nieuwe verlichting, nieuwe luidsprekers, nieuwe banken, naamborden en blindegeleidentegels met noppen. Ook de onderdoorgang werd vernieuwd.[2]

In de loop van 2021 sloot het loket hier hun deuren en werd het station een stopplaats.[3]

Stationsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude gebouw is een ontwerp van architect Henri Fouquet en opgericht in 1896. Hij begon plannen te tekenen van een nieuw station in Vlaamse neo-renaissance stijl in 1890. Het monumentaal stationsgebouw, is een van de weinige overgebleven stations in Vlaamse neo-klassieke stijl. Het gebouw staat uit het eigenlijke station en de woning van de chef. Deze laatste is veel soberder versierd. Het stationsgebouw kende oorspronkelijk een lokettenzaal, het bureau der ontvangsten, een postkantoor en een telegraafkantoor.[4][5]

Het gebouw is een beschermd monument en werd gered van sloop in 1980. Wat volgde waren plannen voor restauratie in 1987. Door besparingen ging dit echter niet door en het werd lang wachten voor iets gedaan was. In 1993 werd het aangekocht door vzw Poort van de Stad met de intentie het neo-renaissance gebouw in verschillende fasen te restaureren. Toen in 1999 bleek dat men veel meer subsidies kon krijgen als het stadsbestuur de bouwheer was, kocht het stadsbestuur van Harelbeke het zodat restauratie mogelijk werd.

In 2004 werd het 19e eeuwse stationsgebouw volledig gerenoveerd en werd het ingericht als restaurant Track 75. Kunstenaar Bert Vanwynsberghe uit Heule schilderde op de muren van de nieuwe horecazaak enkele parodieën op doeken van Paul Delvaux, met motieven van 19e eeuwse treinen, stations en naakte vrouwen.[6]

Reizigersgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de renovatie van het stationsgebouw i werd tevens een klein maar modern reizigersgebouw aangelegd. Dit reizigersgebouw is openbaar toegankelijk voor reizigers. Eind 2021 is het loket niet meer bediend. Sindsdien is het stadsbestuur op zoek naar herbestemming voor het ongebruikt gebouw.[7]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Week[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 12 Welkenraedt - Brussel - Gent-Sint-Pieters - Kortrijk 1x/u
P Gent-Sint-Pieters - Kortrijk Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
L 28 Mechelen - Gent-Sint-Pieters - Kortrijk 1x/u

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[8]

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Parkeren aan de Zuidstraat is kosteloos en er is een gratis fietsenstalling.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Buslijnen 72 en 74 hebben hun halte aan het Stationsplein

  • lijn 72 (Kortrijk - Harelbeke - Deerlijk - Vichte - Anzegem)
  • lijn 74 (Hulste - Bavikhove - Harelbeke - Stasegem / Kortrijk)
Zie de categorie Harelbeke train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.