Station Kampen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Kampen (Kamperlijntje))
Ga naar: navigatie, zoeken
    Kampen   
Gezien vanaf de IJsselbrug
Gezien vanaf de IJsselbrug
Plaats Kampen
Afkorting Kpn
Opening 10 mei 1865
Perronsporen 1
Lijn(en) Kamperlijntje
Vervoerder(s) NS
Reizigers 4.326 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 34′ NB, 5° 55′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Kampen
Station Kampen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Kampen is een van de spoorwegstations, oorspronkelijk van het Standaardtype NCS 1e klasse, van de Nederlandse gemeente Kampen.

Beschrijving[bewerken]

Op de muur staat nog steeds de kilometrering van de Centraalspoorweg: 100.9 km vanaf Utrecht.
Dieselmaterieel '90 vertrekt uit Kampen naar Zwolle; 23 maart 2012.

Het is gelegen aan de overzijde van de IJsseloever (aan IJsselmuidense zijde), waar de gemeente Kampen voor de gemeentelijke herindeling al enige grond in bezit had. Kampen is het eindstation (kopstation) van het Kamperlijntje dat loopt van station Zwolle naar station Kampen. Wie uit het oude centrum van de stad Kampen over de stadsbrug de IJssel oversteekt, komt bij het station uit. Oorspronkelijk was het station het eindpunt van de spoorlijn Utrecht - Kampen (de Centraalspoorweg), maar het Kamperlijntje werd een aparte treindienst met dieseltreinen, doordat elektrificatie achterwege bleef. Het traject Kampen – Zwolle is enkelsporig. Het station Kampen heeft twee kopsporen, maar het tweede spoor werd sinds de invoering van de dieseltractie niet meer voor gewone treinen gebruikt; wel voor militaire [2]. De perronoverkapping van dat spoor is gesloopt. Het perron van het eerste spoor is nog deels overkapt.

Het monumentale stationsgebouw heeft een fraaie stationshal in Jugendstil, maar deze wordt momenteel niet gebruikt. In de naastgelegen voormalige stationsrestauratie is thans een filiaal van de Kiosk gevestigd. Ook is er een fietsenmaker en -stalling en een woning op de bovenverdieping, met een toegang in de toren van het gebouw.

Treinseries die stoppen in Kampen tijdens de dienstregeling 2017:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
8500 Sprinter ZwolleKampen Rijdt zondag tot 13:30 1x/uur, daarbuiten 2x/uur

Toekomst[bewerken]

Het Kamperlijntje zou worden omgezet in een lightraillijn, met een nieuwe tramhalte Kampen Oost en enkele nieuwe haltes in Zwolle. De naam van het station zou dan veranderen in Kampen-IJsselmuiden. De streefdatum hiervoor, januari 2013, werd niet gehaald. Twee aanbestedingen hebben nog geen exploitant opgeleverd. Om vervoerbedrijven te interesseren besloot de provincie Overijssel - de opdrachtgever - het rollend materieel zelf aan te schaffen en ter beschikking te stellen van de exploitant. De provincie rekende op een indienststelling eind 2013 en ging ervan uit dat de NS-treinen in december 2012 voor het laatst in station Kampen zouden stoppen.[3]

Momenteel moet de baan nog worden verbouwd en geëlektrificeerd. Het benodigde trammaterieel is ook niet besteld. Of de lightrailplannen zullen doorgaan is zeer onzeker in afwachting van een provinciaal onderzoek naar de meest geschikte exploitatievorm. Tot ten minste 2016 blijft alles bij het oude. Met ingang van de dienstregeling van 2018 is de spoorlijn geëlektrificeerd en gaat Syntus de lijn uibaten. Met de ingang van de dienstregeling van 2018, zal er ook gestopt worden op Station Zwolle Stadshagen.

Op 9 december 2012 werd de Hanzelijn geopend, waardoor Kampen via het nieuwe station Kampen Zuid bereikbaar werd per sprinter Amsterdam Centraal - Lelystad Centrum - Zwolle.

Busvervoer[bewerken]

Lijn Vervoerder Route Opmerkingen
Stadsdienst Kampen
11 OV Regio IJsselmond Station NS – Beneluxweg – Station Zuid NS VV
Streeklijnen
74 OV Regio IJsselmond Kampen,Station Zuid- Kampen,Station - IJsselmuiden - Grafhorst - Genemuiden - Kamperzeedijk - Hasselt - Zwolle
141 OV Regio IJsselmond Kampen - Kampereiland - Ramspol - Ens - Emmeloord - Tollebeek – Urk
143 OV Regio IJsselmond Kampen - Dronten
506 OV Regio IJsselmond Wilsum - IJsselmuiden - Kampen - De Zande - Zalk - Hattem Buurtbus
641 OV Regio IJsselmond Urk - Emmeloord - Kampen - Zwolle Schoolbus

Externe links[bewerken]