Tempel van Ezra en Herodes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maquette van de Tweede Tempel zoals die er in 66 uitzag (in het Israëlmuseum te Jeruzalem)

De Tempel van Ezra en Herodes (ook wel Tweede Tempel) zou voltooid zijn op 12 maart 515 v.g.j. waarna ook de tempeldienst met zijn offerandes hervat kon worden. In het boek van Ezra wordt vermeld dat deze tempel veel bescheidener was dan die van koning Salomo (972-932 v.g.j.) en er werd zelfs gehuild als men dacht aan de prachtige tempel van weleer.

De Perzen, die het Babylonische rijk enkele decennia later veroverden, stonden de bouw van een tempel toe. Dit werd door Zerubbabel ter hand genomen. De Perzen gaven een deel van de geroofde tempelinventaris terug. In deze tempel heeft de Ark van het Verbond nooit gestaan, omdat deze vanaf de periode rond de verwoesting van de Tempel van Salomo verdwenen was.

Deze tempel werd diverse malen uitgebreid en gerenoveerd. De laatste verbouwing was door Herodes de Grote in 34 v.g.j. De tempel werd in het jaar 70 n.g.j. verwoest. Een deel van een later toegevoegd terras, het enige wat van dit gebouw nog zichtbaar over is, is de Westmuur (ook Klaagmuur genoemd). Dit is niet van de eerste tempel.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Joodse tempel, voor historisch overzicht