This is Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
THIS IS HOLLAND
Exterieur van het gebouw
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Amsterdam
Soort attractie Panoramavliegsimulator
Bouwer(s) Vekoma
Brogent Technologies
Opdrachtgever THIS IS HOLLAND BV
Ontwerper Joep Mollink - MOPET Architecten
Status Geopend
Bouw 2016 t/m 2017
Opening 12 oktober 2017
Kosten € 18 miljoen
Thematisering en muziek
Thema Nederland
Parapente
Voorshow Aanwezig
Wachtrijmuziek René Merkelbach
Ritmuziek Aanwezig
Componist René Merkelbach
Eigenschappen
Ritduur 9 minuten (hoofdshow)
Aantal voertuigen Vier gondels
Veiligheidsbeugel Veiligheidsgordel
Capaciteit 200 personen/uur
40 personen/rit
10 personen/gondel
Onride foto Aanwezig
Wachtrij
Snelpas Tijdslot
Single riders-rij Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

THIS IS HOLLAND is een toeristische attractie met panoramavliegsimulator in Amsterdam. De attractie opende in 2017 in Amsterdam-Noord, naast het Eye Filmmuseum, in een 24 meter hoog cilindrisch paviljoen op het voormalige Shellterrein Overhoeks, boven de ondergrondse parkeergarage van de A'DAM Toren.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie is gebaseerd op de attractie Soarin', die in 2001 in Disney California Adventure Park de eerste ter wereld was. Het initiatief voor de attractie in Nederland werd genomen door het bedrijf Brand New Leisure met als werktitel Fly over Holland, en zou oorspronkelijk openen in 2015. Brand New Leisure kwam later in financiële problemen door het failliet gaan van het attractiepark Yumble. Het project is in 2016 overgenomen door vastgoedbedrijf Nedstede.[2] This is Holland was bij opening de vierde panoramavliegsimulator in Europa en de eerste van de Benelux.

De attractie kostte 18 miljoen euro en is daarmee een van de duurste attracties van Nederland. Het bouwwerk is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Mopet en refereert met de vorm aan een olievat.[3] De simulator is gebouwd door de pretparkattractiebouwer Vekoma en Brogent Technologies.[4]

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Entreehal
Tweede voorshow.
Gondels in de hoofdshow.

Interactie[bewerken | brontekst bewerken]

Direct na de wachtrij wordt er een 'onride-foto' van alle bezoekers genomen. Deze vindt echter niet plaats in de daadwerkelijke attractie, maar bij een chromakey. Hierdoor lijkt het alsof de gefotografeerde daadwerkelijk vliegt. Hierna komen bezoekers op de eerste verdiepingen waar men de mogelijkheid heeft om diverse vragenlijsten over Nederland in te vullen via interactieve panelen. Ook kan de muur met een QR-code-scanner gescand worden.

Voorshows[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de eerste voorshow krijgen bezoekers in een kleine bioscoop een circa 10 minuten durende film over Nederland te zien. Deze wordt gepresenteerd door Peter Lusse. Na deze voorshow worden bezoekers via een lift naar de volgende verdieping gebracht waar de tweede voorshow gepresenteerd wordt. Hierin worden de locaties waarover de bezoekers zullen 'vliegen' besproken. Ook worden hier de veiligheidsinstructies gegeven voor de hoofdshow.

Hoofdshow[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdshow, ook wel flight experience genoemd, vindt plaats in een panoramavliegsimulator. Het videoscherm heeft een hoogte van vijftien meter en is bolvormig. Tegenover het scherm staan, verspreid over twee verdiepingen, vier gondels opgesteld. Elke gondel heeft tien zitplaatsen. De gondels worden voorafgaand aan de film enkele meters naar voren geschoven. Hierdoor hangen de gondels minimaal tien meter boven de grond. In de film die daarop volgt worden helikopterbeelden getoond van Nederland. Doordat de gondels meebewegen op de beelden en het scherm bolvormig is, krijgen bezoekers het idee dat zij daadwerkelijk vliegen. Deze negen minuten durende show wordt ondersteund door middel van wind-, geluid- en reukeffecten.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

This is Holland (Nederland (hoofdbetekenis))
Grachtengordel van Amsterdam
Zaanse Schans
Bollenstreek
Schiphol
Nederlandse kust
Afsluitdijk
Haven van Rotterdam
Kop van Zuid
Verdronken Land van Saeftinghe
Doornse Kaap
Ir. D.F. Woudagemaal
Paard van Marken
Slot Loevestein
Kasteel Neercanne
Kasteel Hoensbroek
Paleis Het Loo
Bourtange
Nationaal Park Veluwezoom
Eilandspolder
Oostvaardersplassen
Waddenzee
Friesland
Oosterscheldekering
Overzichtskaart met alle locaties in de panoramafilm.

In de panoramafilm zijn opnames te zien van Nederlandse landschappen, steden en erfgoed. De film duurt negen minuten en bestaat uit 22 shots van ieder tot 30 seconden. De film is geproduceerd door EMS Films, die eerder de film De Nieuwe Wildernis produceerde.

De locaties die aan bod komen zijn de grachtengordel van Amsterdam, de Zaanse Schans, de bollenstreek, Schiphol, de Nederlandse kust, het IJsselmeer met de Afsluitdijk, de haven van Rotterdam, de kop van Zuid, het Verdronken Land van Saeftinghe, uitkijktoren De Kaap, het Woudagemaal, vuurtoren het Paard van Marken, slot Loevestein, kasteel Neercanne, kasteel Hoensbroek, paleis Het Loo, Bourtange, Nationaal Park Veluwezoom, Eilandspolder, de Oostvaardersplassen, de Waddenzee en natuurijs in Friesland.[5][6]

De beelden zijn opgenomen met een 6k-camera met fisheye-objectief. Vanwege deze camera was het noodzakelijk zeer laag te vliegen, waarvoor een ontheffing nodig was.[7] THIS IS HOLLAND kreeg speciaal toestemming van natuurorganisaties, gemeenten en andere instanties om deze beelden te mogen maken. Zo konden er de meest exclusieve beelden worden geschoten van de Amsterdamse Grachten, schaatsers op natuurijs, de tulpenvelden en andere unieke plekken in Nederland. De filmbeelden zijn gemaakt door het vliegbedrijf Cineflight vanuit een Airbus AS355-helikopter.[8] In totaal is 32 uur film gedraaid.

De muziek is gecomponeerd door René Merkelbach, die ook de muzikale inbreng verzorgde bij diverse attracties van de Efteling. Het muziekstuk is uitgevoerd door een 40-koppig orkest.

Bezoekersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Bezoekers
2018 195.000
2019 280.000

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie This is Holland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.