Uri Ariel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uri Ariel
אורי אריאל
Ariel uri-yehuda.jpg
Volledige naam Uri Yehuda Ariel
Geboren 22 december 1952
Functie Knessetlid,
minister in kabinet-Netanyahu III
Partij Nationale Unie, Het Joodse Huis (sinds 2013)
Functies
2001-heden Lid Knesset
2013-heden Minister van Huisvesting en Bouw
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Uri Yehuda Ariel, Hebreeuws: אורי אריאל , (Afula, 22 december 1952) is een Israëlische politicus van Het Joodse Huis. Hij is sinds 2013 minister van Huisvesting en Bouw in het kabinet-Netanyahu III.

Ariel diende als soldaat in een gevechtseenheid genaamd Palsar 7 en had bij zijn vertrek uit het leger de rang van majoor. Hij raakte betrokken bij de Israëlische nederzettingen en was zowel algemeen secretaris van de nederzettingenbeweging Amana als van de Jesha-raad. Ook stond hij aan het hoofd van de gemeenteraad van de nederzetting Beit El op de Westelijke Jordaanoever en was lid van het bestuur van het Joods Nationaal Fonds.

Ariel is sinds 17 oktober 2001 in de Knesset vertegenwoordigd, in eerste instantie voor de alliantie van de Nationale Unie maar sinds de installatie van de 19e Knesset in 2013 voor Het Joodse Huis. Hij kwam tussentijds in het parlement terecht, na de moord op minister Rehavam Ze'evi.

Als parlementariër verzette hij zich heftig tegen de Israëlische ontruiming van de Gazastrook en een deel van de Westelijke Jordaanoever in 2005 en vestigde zich om die reden voordat de ontruimingen plaatsvonden tijdelijk in een Joodse nederzetting in beider gebieden. In 2006 beklom hij tijdens Soekot (het Loofhuttenfeest) de Tempelberg met als doel om een plan voor een daar te bouwen synagoge voor te bereiden. Het was de bedoeling dat dit godsdienstige gebouw naast de daar aanwezige islamitische godshuizen zou worden neergezet. Volgens Uriel zou de islam door de bouw van deze synagoge te aanvaarden, kunnen bewijzen dat ze zich verdraagzaam wil opstellen naar andere godsdiensten. Bij het staatsbezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in 2008 maakte hij er bezwaar tegen dat zij de Knesset in het Duits zou toespreken en merkte daarbij op de Duitsers als de "moeder van alle Amalekieten" te beschouwen. In 2011 steunde hij een wetsontwerp dat alle verwijzingen naar het nazisme wenste uit te bannen, behalve die voor onderwijskundige zaken. En begin 2012 gaf hij toe dat hij informatie over legerverplaatsingen doorgaf aan militante Joodse jongeren op de Westelijke Jordaanoever teneinde het legeroptreden tegen deze jongeren aldaar te hinderen.

Uri Ariel is getrouwd en heeft zes kinderen.

Bronnen, noten en/of referenties