Vandenberg Air Force Base

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vandenberg AFB
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vandenberg Air Force Base
Vandenberg Air Force Base
Locatie van Vandenberg AFB in Californië
Map of USA CA.svg
Locatie van Californië in de VS
Situering
County Santa Barbara County
Type plaats Census-designated place
Staat Californië
Coördinaten 34° 45′ NB, 120° 30′ WL
Algemeen
Oppervlakte 57,3 km²
- land 57,1 km²
- water 0,2 km²
Inwoners (2000) 6.151 (108 inw./km²)
Overig
FIPS-code 82072
Foto's
Main Gate - Vandenburg AFB.jpg
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Vandenberg AFB
First Delta IV Heavy launch from SLC-6 at Vandenberg AFB.jpg
IATA: VDB ICAO: KVDB
Algemene informatie
Opgericht 1941
Type militair
Eigenaar United States Air Force
Plaats Lompoc, Californië
Website http://www.vandenberg.af.mil
Startbanen
  Lengte   Materiaal
4,572 m baan 12/30 Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vandenberg Air Force Base is een vliegbasis en ruimtehaven in Santa Barbara County, in Californië. De vliegbasis wordt tevens gebruikt voor het lanceren van ruimtevaartuigen. Bij de telling van 2000 was de basis bevolkt door 6151 personen.

Vandenberg werd in 1941 opgezet als Camp Cooke door het Amerikaanse leger. Het was een trainingskamp voor legereenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en later tijdens de Koreaanse Oorlog.

De basis werd in 1957 overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht, en werd vanaf dat moment omgebouwd naar een basis waar ruimtevaartuigen en raketten konden worden getest. Een jaar later werd de basis vernoemd naar generaal Hoyt S. Vandenberg, ondercommandant van de luchtmacht.

In 1972 werd Vandenberg geselecteerd als de lanceer- en landingsfaciliteit voor de Spaceshuttle aan de westkust. Het Space Launch Complex 6 (SLC-6) werd omgebouwd voor de shuttle, maar toen het bijna klaar was voltrok zich de ramp met de Spaceshuttle Challenger, waardoor het programma werd bevroren, en wat zou leiden tot het annuleren van alle shuttlevluchten vanaf de westkust.

Tegenwoordig wordt Vandenberg gebruikt voor het lanceren van satellieten voor zowel militaire, wetenschappelijke als commerciële doeleinden, en voor het testen van intercontinentale raketten. Ruimteraketten die vanaf Vandenberg worden gelanceerd vliegen bijna altijd zuidwaarts in een baan om de aarde die over de noord-en-zuidpool leidt (polar orbit). Een enkele keer wordt een raket in tegengestelde richting van de aarddraairichting gelanceerd. Die raketten vliegen dus naar het westen. Voor de veel vaker voorkomende lanceringen met de draairichting van de aarde mee worden lanceerplaatsen aan de oostkust van de Verenigde Staten gebruikt.

Lanceerplaatsen[bewerken]

Op de Vandenberg Air Force Base zijn meerdere lanceercomplexen die tegenwoordig aan commerciële partijen verhuurd worden. De meeste lanceerinrichtingen hebben een "East" en een "West" platform die worden aangegeven met een toegevoegde E of een W. In de begin jaren van de ruimtevaart was het gebruikelijk om twee of meer lanceerplatforms per lanceersysteem te bouwen. Daarmee werd voorkomen dat na een raketexplosie (wat in die tijd vaak gebeurde) dat type raket niet langer gelanceerd zou kunnen worden door het gebrek aan een werkende lanceerplaats

Space Launch Complex-1 werd gebruikt voor ballistische-raketten en is sinds 1966 buiten gebruik. Het ligt er vervallen bij.

SLC-2W is nog in gebruik voor de laatste twee lanceringen van de Delta II van United Launch Alliance. SLC-2E dat eerder ook voor Delta-raketten werd gebruikt is buiten gebruik gesteld. Orbital ATK zou het in de toekomst voor de Next Generation Launcher (NGL) die ze in ontwikkeling hebben willen inrichten. Het definitieve besluit over de bouw van de NGL wordt eind 2017 of begin 2018 verwacht.

Space Launch Complex 3E is in gebruik door ULA dat er de Atlas V gelanceerd. SLC-3W is buiten gebruik. De laatste huurder was SpaceX dat er Falcon 1e raketten wilde lanceren. Deze raket werd echter geannuleerd ten behoeve van de Falcon 9.

Space Launch Complex 4 wordt verhuurt aan SpaceX dat SLC-4E gebruikt voor het lanceren van Falcon 9 en Falcon Heavy raketten. SLC-4W is omgebouwd tot landingsplatforms voor diezelfde raketten.

SLC-6 was ooit voor de spaceshuttle ingericht, maar nooit daarvoor gebruikt. Tegenwoordig worden hier door ULA de Delta IV en Delta IV Heavy gelanceerd

SLC-8 is in gebruik voor de Minotaur I en Minotaur IV van Orbital ATK.

SLC-10 is sinds 1980 inactief en heeft sinds 1986 de beschermde monumentenstatus "National Landmark".

Demografie[bewerken]

Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 6151[1].

Geografie[bewerken]

Volgens het United States Census Bureau beslaat de plaats een oppervlakte van 57,3 km², waarvan 57,1 km² land en 0,2 km² water.

Plaatsen in de nabije omgeving[bewerken]

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 24 km rond Vandenberg AFB.

Plaatsen in de omgeving
Vandenberg AFBVandenberg AFB
Plaats met 41103 inwoners (2000). Lompoc (12 km)
Plaats met 1372 inwoners (2000). Los Alamos (20 km)
Plaats met 3142 inwoners (2000). Mission Hills (9 km)
Plaats met 28830 inwoners (2000). Orcutt (15 km)
Plaats met 77423 inwoners (2000). Santa Maria (23 km)
Plaats met 5802 inwoners (2000). Vandenberg Village (6 km)

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]