Naar inhoud springen

WNL

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InactiefRTM (overleg | bijdragen) op 14 mei 2020 om 13:49. (→‎Programma's)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
WNL
WNL
Opgericht 16 februari 2009
Leden 52.966 (1 juli 2014)[1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 1, 2 en 3
Radiozender(s) NPO Radio 1 en 2
Eerste uitzending 6 september 2010[2]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

WNL is een Nederlandse publieke omroep die is opgericht op 16 februari 2009. WNL positioneert zich politiek gezien aan de rechterzijde en wil tegenwicht bieden aan een eenzijdig links geluid dat volgens de oprichters de Nederlandse publieke zenders domineert. De eerste uitzending, een ochtendbulletin op NPO 1, was op 6 september 2010.[2]

Geschiedenis

Oprichting

WNL is opgericht door Sjuul Paradijs, destijds hoofdredacteur van De Telegraaf, van het Nederlandse mediaconcern TMG.[3] Voorzitter wordt Frank Volmer, tevens directeur van de krant, die zich profileert als De krant voor wakker Nederland.[4] Het dagblad ziet kansen in de nieuwe omroep. Waar in het verleden initiatieven voor een eigen omroep van De Telegraaf vastliepen op de Mediawet.

Toetreding publieke bestel

Mediawet 2008 voor bredere informatie over de procedure

Om toe te treden tot het publieke bestel voor de periode 2010–2015 had WNL voor 1 april 2009 50.000 leden nodig die allemaal €5,72 moeten betalen. Die 50.000 leden zijn nodig om in aanmerking te komen voor de status van aspirant-omroep. Dat ledenaantal is, mede dankzij De Telegraaf, tijdig gehaald.[5] Vervolgens diende een vergunning te worden aangevraagd bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Al voor er een aanvraag voor toetreding tot het publieke bestel ligt, laat het Commissariaat voor de Media weten dat "in het bijzonder de commerciële onafhankelijkheid van de vereniging ten opzichte van de krant en de naamvoering punten van aandacht zullen zijn."[6] WNL-oprichter Paradijs gaf aan dat de omroep financieel onafhankelijk van De Telegraaf zal opereren.[7] WNL is volledig onafhankelijk, met een eigen ledenraad. Dit is een vereiste voor een publieke omroep.

Reacties vanuit de politiek

Het CDA, de VVD, PVV en GroenLinks verwelkomden de omroep volgens De Telegraaf van harte. Minister-president Mark Rutte, de voorman van de VVD, werd meteen lid. PVV-voorman Geert Wilders vond het een 'fantastisch initiatief' en 'eindelijk een ander geluid dan dat eeuwig linkse gedoe'. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vond het 'prima dat WNL zich met een geheel eigen geluid aan de poorten van Hilversum meldt'.[7]

Reacties vanuit de NPO

Aspirant-omroep Populistische Omroep Nederland gaf aan te willen wijken voor het nieuwe initiatief. Oprichter Ronald Sørensen was bereid om zijn omroep op te heffen als WNL kan toetreden tot het publieke bestel. [8] De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) signaleerde dat er inmiddels tien aspiranten "aan de poort rammelde" en was bang voor kwalitatieve verarming, omdat hetzelfde geld over meer omroepen verdeeld zou moeten worden.[9]

In reactie op de ingenomen stelling van de rechtste aspirant-omroepen dat de actualiteitenprogramma's van de NPO linkse eenheidsworsten zijn, betitelde NPO-voorzitter Henk Hagoort het werk van zijn actualiteitenprogramma's echter als "drie keer de Volkskrant".[10] MAX-omroepbaas Jan Slagter vond de mogelijke toetreding van WNL oneerlijke concurrentie, aangezien de omroep geholpen zou worden door De Telegraaf.[11]

Positionering

WNL positioneert zich sinds de oprichting in politiek opzicht rechts. WNL probeert evenwicht te brengen in nieuws en actualiteiten binnen de NPO, zei WNL-oprichter Paradijs: Een rechts geluid in Hilversum tegenover de ‘linkse kerk’ is de doelstelling. De omroep vindt het dan ook belangrijk om zich duidelijk te onderscheiden ten opzichte van andere omroepen, zoals AVROTROS, BNNVARA en KRO-NCRV. De omroep hanteert vier thema's binnen de eigen programmering: politiek, economie, veiligheid en de Nederlandse identiteit.

Op de vraag voor wie WNL er is, wordt het volgende antwoord gegeven:

WNL vertaalt in media de waarden en normen van 'de ruggengraat van de Nederlandse samenleving', een maatschappelijke stroming die in toenemende mate ervaart dat ze niet wordt gehoord in de bestaande actualiteitenrubrieken van de publieke omroepen.
Het gaat om een grote groep mensen, die waar mogelijk betaald of onbetaald werk verricht, die geen extremisme bedrijft en die een constructieve bijdrage aan de samenleving wil leveren.

Programma's

Sinds het najaar van 2009 zendt WNL verschillende programma's uit op radio en televisie. Zo vult de zender iedere ochtend NPO 1 met de uitzendingen van Goedemorgen Nederland. Ook is het één avond per week verantwoordelijk voor de uitzending van Op1.

Bekijk deze lijst voor een overzicht van presentatoren van WNL
Bekijk deze lijst voor een overzicht van radio- en televisieprogramma's van WNL

Betekenis WNL

Oorspronkelijk staat de afkorting WNL voor Wakker Nederland. Tegenwoordig wordt WNL af geduid als Wij Nederland en gebruikt de omroep de slogan de omroep van Wij Nederland.

Organisatie

Een onafhankelijke raad van toezicht is aangesteld om toe te zien op het beleid van het WNL-bestuur. De raad bestaat uit Bas Eenhoorn (voorzitter), Fons van Westerloo en Mirjam van 't Veld.

Het dagelijkse bestuur van WNL bestaat uit algemeen directeur/hoofdredacteur Bert Huisjes en Robert Alblas.

Externe link