Wikipedia:De kroeg/Archief/20180330

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Controle op nieuwe artikelen die hernoemd worden vanuit buiten de hoofdnaamruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Artikelen die buiten de hoofdnaamruimte aangemaakt worden en die vervolgens hernoemd worden naar de hoofdnaamruimte, verschijnen niet in de lijst 'nieuwe artikelen'. Dat gebeurt bij mensen die een artikel eerst aanmaken op hun kladblok en dat vervolgens hernoemen, maar het gebeurt ook bij artikelen van de studenten die artikelen aanmaken in het kader van het vertaalproject. Er kan gezorgd worden dat deze artikelen alsnog bij de 'nieuwe artikelen' verschijnen, door ze niet te hernoemen maar ze met knippen-en-plakken opnieuw aan te maken. Dat is echter ook niet wenselijk, omdat dan de bewerkingsgeschiedenis en de overlegpagina verloren gaan. Zie ook deze discussie (3e alinea) op mijn OP.

Ik heb ooit eens meegemaakt dat een trol opzettelijk deze weg bewandelde, door eerst een onwenselijk artikel op zijn kladblok aan te maken en dat vervolgens naar de hoofdnaamruimte te hernoemen.

Ik denk dat het daarom wenselijk is dat alle artikelen die vanuit elders naar de hoofdnaamruimte worden hernoemd, ook op de lijst 'nieuwe artikelen' verschijnen. Zou dat technisch (eenvoudig) te realiseren zijn? En/of is hier in het verleden al eens gediscussieerd? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 21 mrt 2018 15:40 (CET)

Bij een hernoeming wordt het label "Nieuwe doorverwijzing" gebruikt, maar dit label kan je niet selecteren op Speciaal:NieuwePaginas, noch op Speciaal:Bijdragen. Op Speciaal:RecenteWijzigingen wel, maar daar krijg je alsnog geen hernoemingen te zien (wel ander gebruik van dat label). –bdijkstra (overleg) 21 mrt 2018 16:20 (CET)
P.S. Iets dat wel werkt is het Logboek titelwijziginen. Daar kan je zoeken naar de tekst "Gebruiker:" om zo'n hernoeming te vinden. –bdijkstra (overleg) 21 mrt 2018 16:46 (CET)
Ook een doorverwijzing die vervangen wordt door een echt artikel verschijnt niet bij de nieuwe artikelen. Hobbema (overleg) 21 mrt 2018 23:17 (CET)
Ik heb ook gezien dat gebruikers op de Helpdesk de hierboven bewandelde weg adviseren aan nieuwe bewerkers... dus het probleem wordt zelfs gepromoot. Dqfn13 (overleg) 22 mrt 2018 12:18 (CET)
Beide manieren zijn problematisch, dus er wordt sowieso een probleem gepromoot. –bdijkstra (overleg) 22 mrt 2018 13:17 (CET)
En er is dus een sluitende oplossing denkbaar, namelijk als alle artikelen die - ook door hernoeming - de hoofdnaamruimte in komen, op Speciaal:NieuwePaginas terecht komen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 23 mrt 2018 14:13 (CET)
Zo te zien wordt er al meer dan 10 jaar over gediscussieerd: phab:T14363. –bdijkstra (overleg) 23 mrt 2018 15:21 (CET)

Sub-cat voor artikelen op de beoordelingslijst[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi. Al enige tijd voegt mijn bot een {{nocat}}-sjabloon toe aan artikelen zonder categorie. Veel van die artikelen staan op de beoordelingslijst. Naar aanleiding van dit bericht op mijn overlegpagina wil ik graag weten of het eventueel gewenst is artikelen die op de beoordelingslijst staan in een subcategorie te plaatsen. Er moet dan een apart sjabloon aangemaakt worden of een parameter aan het bestaand sjabloon toe gevoegd worden. Alle artikelen komen nu in de categorie Categorie:Wikipedia:Nog te categoriseren sinds maart 2018. Met vriendelijke groet, Xxmarijnw overleg 22 mrt 2018 21:36 (CET)

Misschien kun je je bot zo programmeren dat hij pagina's overslaat die in de verborgen categorieën zitten waarin een pagina terechtkomt als er een nominatiesjabloon op gezet wordt? Wikiwerner (overleg) 22 mrt 2018 21:54 (CET)
Ik heb de timing van een paar bewerkingen van de betreffende bot bekeken. Het lijkt erop dat de bot in ieder geval drie uur, soms langer, wacht na de aanmaak van het artikel. In combinatie met het kopje Snel nomineren (op dit moment nog bovenin de kroeg te vinden), waar toch enige consensus lijkt te zijn om de gemeenschap minimaal een uur te geven om het gestarte artikel binnen de normen te laten vallen, is dat in ieder geval afdoende marge om de meeste nominaties al gedaan te laten zijn. Ik weet niet of die subcategorie wat toevoegt. Gaan we dan het categoriseren maar op de lange baan schuiven, omdat het artikel misschien wel verwijderd zou kunnen worden? Laten we ons er liever voor inzetten om de artikelen te verbeteren, en daar hoort ook het toevoegen van de categorieën bij, zolang we dat systeem gebruiken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 22 mrt 2018 22:04 (CET)
Het gaat niet om de snelheid van het plaatsen van het {{nocat}}-sjabloon, maar om het feit dat veel van die artikelen die nu in de nocat-categorie staan binnen twee weken verwijderd zullen gaan worden. Eigenlijk heeft zo'n 10% maar nu een categorie nodig, en de overige 90% staat dan een beetje in de weg. Als we die 90% in een eigen (sub)categorie zetten, vallen ze na 14 dagen vanzelf weg. Een heel enkel artikel zal behouden worden, en zal dan op een wat later moment alsnog een categorie krijgen. In mijn optiek is die sub-categorie een win-win-situatie ten opzichte wat we nu hebben. Edoderoo (overleg) 22 mrt 2018 22:36 (CET)
Die snelheid is wel relevant. Zou de robot de artikelen binnen vijf minuten oppikken, dan zijn vele nog niet voorzien van een sjabloon als wiu of weg. Dan komen ze alsnog niet in de (sub)categorie die jij beoogt. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 22 mrt 2018 23:18 (CET)
Ah, bedoel je het op die manier. Ja, dan wel. Er zullen wel een paar artikelen "door de mazen van de logica" heen gaan, maar die kun je dan eventueel met de hand nog in die sub-cat zetten, zodat andere vrijwilligers die categorieen willen toevoegen die artikelen voorlopig kunnen overslaan. Dat doet me er aan denken dat we die sub-cats eventueel nu al zouden kunnen aanmaken, zodat we het eerst een tijdje met de hand kunnen aanzien, voordat we er een script voor gaan aanpassen. Edoderoo (overleg) 23 mrt 2018 08:08 (CET)
Toch klinkt het heel sterk alsof je een subcategorie wil die het best de naam "Pagina's die geen categorie hebben maar waarvan we negeren dat ze geen categorie hebben" kan dragen. Dan is het toch makkelijker om helemaal geen sjabloon op {{weg}}-pagina's te plakken? Je zou dan nog voor de zekerheid na beoordeling met een robot de betreffende TBP-dagpagina kunnen langslopen of daar nog artikelen op staan die geen categorie hebben, en daar dan alsnog een nocat op plakken, maar dat zal in principe niet nodig zijn. <niethelemaalserieusmaarookniethelemaalniet>Een artikel dat een weg-sjabloon heeft gekregen en dan na 2 weken nog steeds niet door iemand van een categorie is voorzien mag je trouwens van mij ook wel met die bot van {{nuweg}} voorzien, want dan is het kennelijk het aanraken niet waard.</niethelemaalserieusmaarookniethelemaalniet> –Frank Geerlings (overleg) 23 mrt 2018 09:33 (CET)

Erg rare tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Bij categorieën die ondercategorieën hebben, staat een zin die er bijvoorbeeld als volgt uitziet: "Deze categorie bevat de volgende 9 ondercategorieën, van een totaal van 9." (of een ander aantal dan 9) Kan iemand aangeven waarom deze formulering is gekozen? Bob.v.R (overleg) 23 mrt 2018 04:19 (CET)

Hetzelfde gebeurt bij artikelen in een categorie, ook daar staat een zin als "Deze categorie bevat de volgende x pagina’s, van in totaal t". Het getal t geeft daarbij het totaal aantal aanwezige ondercategorieën/pagina's aan; het getal x geeft het aantal dat op deze pagina wordt weergegeven. Er zit een maximum aan het aantal dat per pagina wordt getoond. Wordt dit aantal overschreden, dan wordt het totaal opgedeeld in vervolgpagina's, zie bijvoorbeeld categorie:Wikipedia:Beginnetje biologie: Deze categorie bevat de volgende 200 pagina’s, van in totaal 793.991. Of er ook categorieën zijn die meer dan 200 ondercategorieën bevatten, weet ik niet zo een-twee-drie. Mvg, Trewal 23 mrt 2018 08:45 (CET)
Ja. –bdijkstra (overleg) 23 mrt 2018 08:54 (CET)
Dank voor de toelichtingen. Hierbij drie suggesties:
  1. Bij situaties met 200 of minder ondercategorieën als tekst gebruiken: "Deze categorie bevat de volgende c ondercategorieën." (Dit zou een softwarematig niet al te complexe aanpassing moeten zijn)
  2. Idem bij categorieën met 200 of minder artikelen (pagina's).
  3. Bij artikelen niet spreken over pagina's maar over artikelen. Toelichting: in het geval van meer dan 200 artikelen wordt het woord pagina reeds gebruikt in de bijbehorende navigatie: (vorige pagina)(volgende pagina).
Bob.v.R (overleg) 23 mrt 2018 12:52 (CET)
Het gekke is dat er al teksten op TranslateWiki bestaan voor 1 en 2. Over verzoek 3: wat bedoel je met artikelen? –bdijkstra (overleg) 23 mrt 2018 13:48 (CET)
Mooi dat de korte teksten nog aanwezig zijn. Wat nog ontbreekt is dan een if-operatie ergens in de software (wie weet waar?) die zorgt dat bij 200 of minder ondercategorieën resp. artikelen de korte tekst wordt gebruikt. Over verzoek 3: een artikel is een stuk tekst in de hoofdnaamruimte waarnaar (zonder een '#') kan worden gelinkt. Bob.v.R (overleg) 23 mrt 2018 14:34 (CET)