Help:Naamruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Naamruimte)
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie

Een naamruimte is een groep pagina's die alle voorzien zijn van een in de MediaWiki-software gedefinieerd voorvoegsel. In verwijzingen (koppelingen, links) worden naamruimten aangegeven met een dubbele punt als scheidingsteken. Een verwijzing naar een gebruikerspagina, die zich in de naamruimte Gebruiker bevindt, ziet er dus als volgt uit: [[Gebruiker:Gebruikersnaam]]. Op de Nederlandstalige Wikipedia gebeurt het beheer van naamruimtes via de ontwikkelaars van de MediaWiki-software.

Door het gebruik van naamruimtes kan er een onderscheid gemaakt worden tussen pagina's met verschillende functies. Zo zijn de pagina's in de hoofdnaamruimte, categorienaamruimte (voor bv. onderwerpcategorieën) en de voorpagina's van portalen het gezicht van Wikipedia. Alle andere naamruimtes zijn er ter ondersteuning van het project en de artikelen. Daarom wordt er op de artikelen, artikelcategorieën en meestal ook de portalen niet gelinkt naar pagina's in de andere naamruimtes.

Overzicht naamruimten[bewerken | brontekst bewerken]

Elke naamruimte heeft een nummer; dit wordt hier tussen haakjes weergegeven.

Hoofd- of artikelnaamruimte (0)
Alle lemma's zonder expliciete naamruimtevermelding staan in de 'standaard'-naamruimte of hoofdnaamruimte. Deze naamruimte hoeft bij verwijzingen dus niet apart aangegeven te worden. Omdat in deze naamruimte op Wikipedia de artikelen van de encyclopedie staan, wordt ook wel gesproken van 'artikelnaamruimte'. Voorbeelden: Olifanten, September en Spanje.
Overleg (oneven)
Verzameling naamruimten voor overlegpagina's die bij andere Wikipedia-pagina's horen. Voor elke andere echte naamruimte (met nummer ≥0) is er een bijbehorende overlegnaamruimte. Op een overlegpagina kan over het bijbehorende artikel gediscussieerd worden. Voorbeeld: Overleg:Wikipedia.
Gebruiker (2)
Naamruimte voor gebruikerspagina's. Een Wikipediaan kan zich op zijn of haar eigen gebruikerspagina aan de Wikipedia-gemeenschap voorstellen. Voorbeeld: Gebruiker:Jimbo Wales. (Als het nodig is contact op te nemen met een gebruiker, kan dat op de overlegpagina die bij zijn of haar gebruikerspagina hoort.) Zie ook het kopje Persoonlijke gebruikersnaamruimte hieronder.
Wikipedia (4)
Naamruimte voor pagina's met betrekking tot het reilen en zeilen van Wikipedia. Voorbeeld: Wikipedia:De kroeg.
Bestand (6)
Naamruimte voor bestanden die kunnen worden opgenomen in Wikipedia-artikelen. Voorbeeld: Bestand:Jimbo in Utrecht 2004.jpg. Zie Help:Gebruik van bestanden voor hulp bij het gebruik van bestanden. Tot 12 december 2008 werd deze naamruimte "Afbeelding" genoemd. De Nederlandstalige Wikipedia bevat overigens zelf geen bestanden, deze komen van Wikimedia Commons, maar de naamruimte Bestand kan worden gebruikt als koppeling naar het betreffende bestand op Commons.
MediaWiki (8)
Naamruimte voor de systeemberichten. Alleen interfacemoderatoren kunnen deze pagina's wijzigen. Voorbeeld: MediaWiki:Badtitletext. Omdat ook op andere projecten dan de Nederlandstalige Wikipedia gekozen kan worden om de Nederlandstalige interface te gebruiken staan vrijwel alle systeemberichten op het overkoepelende https://translatewiki.net/. Slechts een kleine groep staat nog op Wikipedia-nl zelf.
Sjabloon (10)
Naamruimte voor sjablonen, vaste teksten die door de gebruiker met gegevens kunnen worden gevuld. Zie ook het overzicht van sjablonen; zie Help:Gebruik van sjablonen en Wikipedia:Sjablonen voor meer uitleg. Voorbeeld: Sjabloon:Navigatie districten Portugal.
Help (12)
Naamruimte voor de helppagina's van Wikipedia. Zie ook het overzicht van helppagina's. Voorbeeld: Help:Hoe kan ik meedoen?.
Categorie (14)
Naamruimte voor het categorieënschema van Wikipedia. Verwijzingen naar pagina's in deze naamruimte gedragen zich anders dan normale verwijzingen. De verwijzing verschijnt niet in de lopende tekst, maar ergens anders op de pagina (afhankelijk van het stylesheet dat gebruikt wordt). Bovendien wordt het artikel opgenomen in de desbetreffende categorie. Zie ook het overzicht van categorieën; zie Help:Gebruik van categorieën voor meer uitleg. Voorbeeld: Categorie:Wetenschapper.
Portaal (100)
Naamruimte voor navigatie-portalen, startpagina's binnen Wikipedia die zich richten op één bepaald onderwerp of kennisgebied. Voorbeelden: Portaal:Hulp en beheer en Portaal:Europa.
Module (828)
Naamruimte voor softwaremodules geschreven in Lua, via de Scribunto-extensie. Hiermee kan meer complexe functionaliteit geboden worden dan via sjablonen. Voorbeeld: Module:Wikidata. Zie ook de categorie:Wikipedia:Modules.
Uitbreiding, Uitbreidingsdefinitie (2300, 2302)
Momenteel ongebruikt op de Nederlandstalige Wikipedia.
Speciaal (−1)
Naamruimte voor een aantal pagina's die in de MediaWiki-software extra functionaliteit bezitten. Zie ook het overzicht en uitleg van speciale pagina's en overzicht van speciale pagina's. Voorbeeld: Speciaal:Recentchanges.
Media (−2)
Biedt een manier om direct te linken naar 'kale' bestanden zonder beschrijvingspagina of viewer.

Overlegnaamruimten[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere naamruimte (behalve sommige 'speciale' naamruimtes en de overlegnaamruimtes zelf) is gekoppeld aan een bijbehorende overlegnaamruimte. Zo is de hoofdnaamruimte gekoppeld aan de algemene overlegnaamruimte (voor overleg over artikelen), de help-naamruimte aan de help-overlegnaamruimte (voor overleg over de helppagina's), de gebruikersnaamruimte aan de gebruikersoverlegnaamruimte enzovoorts. De gewone pagina's en overlegpagina's met dezelfde naam zijn zo automatisch aan elkaar gekoppeld.

De lemma's in de algemene overlegnaamruimte beginnen allemaal met het voorvoegsel 'Overleg:'. In de andere overlegnaamruimten is het voorvoegsel 'Overleg' gevolgd door een spatie en het voorvoegsel van de bijbehorende 'gewone' naamruimte. Zo beginnen de lemma's in de Wikipedia-overlegnaamruimte allemaal met het voorvoegsel 'Overleg Wikipedia:', portaal-overlegpagina's allemaal met 'Overleg portaal:', enzovoorts.

Enkele voorbeelden:

Overigens speelt overleg op en over Wikipedia zich ook af op andere plaatsen, met name de Wikipedia-naamruimte.

Persoonlijke gebruikersnaamruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Als je als gebruiker JandeVisser heet, dan is:

Zie Wikipedia:Gebruikerspagina voor meer informatie en richtlijnen voor het gebruik van deze pagina's.

Aliassen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Wikipedia-, help- en portaalnaamruimte fungeren WP, H respectievelijk P als alias. Zo is H:Naamruimte identiek aan Help:Naamruimte. Een doorverwijzing als WP:M staat zodoende in de Wikipedianaamruimte. Zie voor een overzicht van redirects op: Wikipedia:Lijst van verwijzingen.

Pseudonaamruimten[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's met een dubbele punt maar met een naam die niet in de lijst van in het systeem geïmplementeerde naamruimten voorkomen staan in feite in de standaard-naamruimte. Op 7 december 2009 zijn de drie pseudonaamruimten opgeheven, waarbij de redirects in de pseudonaamruimte verplaatst zijn naar de naamruimte waarheen ze verwezen, en de pseudonaamruimtes een aliasnaamruimte geworden zijn.

Overzicht naamruimten met variabelen[bewerken | brontekst bewerken]

De naamruimten nog eens op een rijtje (met de variabelen):

{{ns:-2}} {{ns:Media}} Media
{{ns:-1}} {{ns:Special}} Speciaal
{{ns:0}} (), ook (Artikel) {{ns:1}} {{ns:Talk}} Overleg
{{ns:2}} {{ns:User}} Gebruiker {{ns:3}} {{ns:User_talk}} Overleg gebruiker
{{ns:4}} {{ns:Project}} Wikipedia {{ns:5}} {{ns:Project_talk}} Overleg Wikipedia
{{ns:6}} {{ns:File}} Bestand {{ns:7}} {{ns:File_talk}} Overleg bestand
{{ns:8}} {{ns:MediaWiki}} MediaWiki {{ns:9}} {{ns:MediaWiki_talk}} Overleg MediaWiki
{{ns:10}} {{ns:Template}} Sjabloon {{ns:11}} {{ns:Template_talk}} Overleg sjabloon
{{ns:12}} {{ns:Help}} Help {{ns:13}} {{ns:Help_talk}} Overleg help
{{ns:14}} {{ns:Category}} Categorie {{ns:15}} {{ns:Category_talk}} Overleg categorie
{{ns:100}} {{ns:Portaal}} Portaal {{ns:101}} {{ns:Overleg portaal}} Overleg portaal
{{ns:828}} {{ns:Module}} Module {{ns:829}} {{ns:Module_talk}} Overleg module
{{ns:2300}} {{ns:Gadget}} {{ns:2301}} {{ns:Gadget_talk}}
{{ns:2302}} {{ns:Gadget_definition}} {{ns:2303}} {{ns:Gadget_definition_talk}}
{{SITENAME}} - Wikipedia
{{SERVER}} - //nl.wikipedia.org
{{localurl:pagename}} - /wiki/Pagename
{{localurl:pagename|query string}} - /w/index.php?title=Pagename&query string
{{int:fromwikipedia}} - ⧼fromwikipedia⧽