Bornwirdhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bornwirdhuizen
Boarnwerthuzen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bornwirdhuizen (Friesland)
Bornwirdhuizen
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
20
Overig
Postcode 9156
Woonplaats (BAG) Bornwird
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bornwirdhuizen (Fries: Boarnwerthuzen, ook wel Boarnwerterhuzen) is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Bornwirdhuizen ligt ten oosten van Bornwird tussen Dokkum en Hiaure. De buurtschap ligt tussen de Oude Paesens, de Hantumervaart en de Paesens in, en bestaat uit vier boerderijen en een iets daarvan afgelegen huis. De buurtschap valt qua adressering onder Bornwird. Zowel de buurtschap Betterwird als het gelijknamige industrieterrein liggen op enkele honderden meters van Bornwirdhuizen via de Hiausterdyk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste bekende vermelding is in 1511 toen de plaats vermeld werd als Bornwerderhuijsen. De plaatnaam duidt op een nederzetting van enkele huizen die bij Bornwird behoorde. In 1664 werd de plaats vermeld als Bornhuysen en Bornwerderhuysen. Vanaf 1823 was het Bornwerderhuizen.

In de jaren 50 van de twintigste eeuw veranderde dat in Bornwirdhuizen, bij het vaststellen van de naam in het Nederlands. Ook het Fries volgde later deze verkorting al wordt ook de langere naam gebezigd.