Ternaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ternaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Ternaard
Ternaard
Ternaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Dongeradeel Dongeradeel
Coördinaten 53° 23′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 1420
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
De kerk van Ternaard anno 2010
De kerk van Ternaard anno 2010
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ternaard is een dorp in de gemeente Dongeradeel en ligt in het noordoosten van de provincie Friesland tussen Dokkum en de Waddenzee.

Geschiedenis[bewerken]

Rond 800 dook voor het eerst Ternaard op, onder de naam Tununfurt. Later werden ook nog de namen Tunawert, Thunewerd, Tonauwer, Tijnnawerdt, Tennaard en Tonnaard gebruikt. Met de woorden furt, wert en werdt werd wierde bedoeld. Wat Tunun betekent is onbekend, mogelijk werd hiermee een van de goden Thor of Odin bedoeld.

Ternaard is met ongeveer 1520 inwoners één van de grotere dorpen in de gemeente Dongeradeel. Vroeger hoorde Ternaard bij de gemeente Westdongeradeel. Het gemeentehuis van die gemeente stond in Ternaard. Bij de gemeentelijke herindeling in de provincie Fryslân (1984) is de gemeente Westdongeradeel samengevoegd met de gemeente Oostdongeradeel en de stad Dokkum in de nieuwe gemeente Dongeradeel. In de jaren 70 van de vorige eeuw had de gemeente als enige in Nederland een communistische burgemeester.

Voorzieningen[bewerken]

In Ternaard is een buurtsupermarkt, slagerij, peuterspeelzaal, een basisschool, twee huisartsenpraktijken, een gezondheidscentrum, een homeopathische praktijk en een bejaardentehuis. Er is ook een busdienst naar Dokkum en Leeuwarden.

Sport[bewerken]

  • VV Ternaard, voetbalvereniging
  • Overig: biljartclub, tennisclub, kaatsclub, jeu de boules, volleybalclub.

Kerken[bewerken]

  • De laatgotische Grote Kerk stamt uit de 16e-eeuw. Deze kerk heeft een fraai 17e-eeuws interieur.
  • De doopsgezinde gemeente Ternaard is samengegaan met de doopsgezinde gemeente Holwerd-Blija in de nieuwe gemeente Holwerd-Blija en Ternaard. In oktober 2007 werd de laatste dienst gehouden in de doopsgezinde kerk van Ternaard. Dit kerkgebouw is inmiddels verkocht.
  • De gereformeerde kerk uit 1921 is een ontwerp van Ane Nauta.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]