Cecil Rhodes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cecil Rhodes
Cecil Rhodes memorial in Kaapstad

Cecil John Rhodes (5 juli 1853 - 26 maart 1902) was een Britse imperialist, en de feitelijke stichter van Rhodesië, dat naar hem genoemd werd, en waaruit later Zambia en Zimbabwe voortkwamen. Hij verrijkte zichzelf enorm met de natuurlijke grondstoffen van zuidelijk Afrika.

Rhodes werd geboren in Bishop's Stortford, in Engeland. Hij was de zoon van een dominee, en verhuisde naar Zuid-Afrika uit gezondheidsoverwegingen. Hij maakte al snel winst met projecten in de diamantmijnen in Kimberley, en hij richtte zijn eigen bedrijf op, De Beers Consolidated Mines, in 1888.

Nadat hij terugkeerde naar zijn thuisland studeerde hij in Oxford, maar moest terugkeren naar een beter klimaat. Hij stapte in de politiek, en werd lid van het Kaapse parlement. In 1890 werd hij eerste minister van de Kaapkolonie. Hij werd ook directeur van de British South Africa Company. Hij bleef eerste minister tot 1896, na de Jameson Raid in Transvaal.

Hoewel Rhodes een prominente figuur bleef in de Zuid-Afrikaanse politiek, voornamelijk tijdens de Boerenoorlogen, stierf hij op relatief jonge leeftijd. In zijn testament liet hij instructies opnemen voor de oprichting van een trust die studenten uit de Britse kolonies, Amerika en Duitsland met behulp van een Rhodesbeurs in staat stelde te studeren aan de Universiteit van Oxford. De Rhodes-universiteit dankt aan Rhodes zijn naam.

Rhodes ligt begraven in het Matobe nationale park in Zimbabwe, gelegen op 30 km ten zuiden van Bulawayo. Hij was zo onder de indruk van deze plek dat hij er wilde begraven worden.

In 2004 behaalde hij een 56e plaats op een lijst van grootste Zuid-Afrikanen.