Cecil Rhodes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cecil Rhodes
Cecil Rhodes memorial in Kaapstad

Cecil John Rhodes (Bishop's Stortford, 5 juli 1853Muizenberg, 26 maart 1902) was een Brits ondernemer en politicus in Zuid-Afrika en de feitelijke stichter van Rhodesië. Dat was een Britse kolonie die naar hem werd vernoemd en waaruit later de landen Zambia en Zimbabwe voortkwamen.

Levensloop[bewerken]

Rhodes was de zoon van een dominee en verhuisde naar Zuid-Afrika uit gezondheidsoverwegingen. Hij maakte al snel fortuin met projecten in de diamantmijnen in Kimberley en richtte in 1888 een eigen bedrijf op, De Beers Consolidated Mines.

Kortstondig keerde Rhodes terug naar zijn geboorteland om te studeren aan de Universiteit van Oxford, maar ging al snel terug vanwege het betere klimaat. Hij werd lid van het Kaapse parlement en in 1890 werd hij eerste minister van de Kaapkolonie. Ook was hij directeur van de British South Africa Company. Hij bleef eerste minister tot 1896, na de door hem geïnitieerde maar onsuccesvol verlopen Jameson Raid in Transvaal.

Rhodes bleef een prominente figuur in de Zuid-Afrikaanse politiek, voornamelijk tijdens de Boerenoorlogen. Hij stierf op relatief jonge leeftijd. In zijn testament liet de mijnmagnaat instructies opnemen voor de oprichting van een trust die studenten uit de Britse kolonies, Amerika en Duitsland met behulp van een Rhodesbeurs in staat stelde te studeren aan de Universiteit van Oxford. De Rhodes-universiteit is naar hem vernoemd.

Rhodes ligt begraven in het Matobe nationale park in Zimbabwe, gelegen op 30 km ten zuiden van Bulawayo. Hij was zo onder de indruk van deze plek dat hij er wilde begraven worden.

Nagedachtenis[bewerken]

In 2004 behaalde Rhodes een 56e plaats op een lijst van grootste Zuid-Afrikanen. In april 2015 werd een standbeeld van de kapitalist en staatsman van de campus van de Universiteit van Kaapstad verwijderd. Dit gebeurde na aanhoudende protesten van overwegend zwarte studenten en activisten. Zij zagen in het standbeeld een symbool voor de onderdrukking van de zwarte meerderheid.