Electronic sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Electronic sport (afgekort e-sport, vaak ook eSport) is de term die gebruikt wordt voor het competitief spelen van computerspellen.

Overzicht[bewerken]

Er is momenteel discussie gaande indien games al dan niet als "sport" beschouwd kunnen worden. Recentelijk zijn eSports enorm gegroeid, zowel op vlak van publiek als prijzengeld. Terwijl sommigen dit als een geldige reden zien om eSports als een sport te beschouwen, zijn er nog steeds veel tegenstanders die volhouden dat eSports nooit een volwaardige sport zal zijn. Daarbovenop zien velen een onderscheid tussen hun competitieve gamingcompetities en de meer commerciële eSport-competities van andere genres.

Geografisch gezien spelen eSports zich vooral af in de meer ontwikkelde landen. Zuid-Korea bijvoorbeeld, is momenteel het land met de meer prestigieuze eSports-competities. Bovendien krijgen professionele gamers daar sinds het jaar 2000 een officiële licentie.[1] Naast Zuid-Korea, spelen de meeste competities zich af in Europa, Noord-Amerika, Australië en China. Desondanks het brede aanbod van videogames, staat eSports er voorlopig nog in de kinderschoenen. In 2013 was de Canadese League of Legends-speler Danny "Shiphtur" Le de eerste pro-gamer die een P-1A visum kreeg voor een competitie in de Verenigde Staten. Dit visum wordt enkel uitgereikt aan internationaal erkende atleten.[2][3]

Major Gaming League gaf rapporten vrij waaruit bleek dat 85% van hun deelnemers mannelijk is, tegenover 15% vrouwelijke deelnemers. 60% van de deelnemers zijn tussen 18 en 34 jaar.[4] Hier hangt ook aan vast dat vrouwelijke gamers in de community vaak het slachtoffer zijn van seksisme en negatieve stereotypes. Desondanks zijn vele vrouwen meer dan gemotiveerd om deze problemen van de weg te banen.[5][6][7]

Internationale competities[bewerken]

De internationale overkoepelende eSport-organisatie is het IeSF, opgericht in 2008. Zij organiseren de officiële wereldkampioenschappen voor eSport. Naast deze wereldkampioenschappen bestaan er een aantal noemenswaardige internationale (officiële) toernooien. Bij de meeste van deze toernooien wisselt het spelaanbod, afhankelijk van de belangstelling voor de spellen. Uitzonderingen hierop zijn toernooien rond een enkel spel, zoals de GOMTV Global Starcraft II League.

De World Cyber Games geldt als het grootste eSports-toernooi.[8] Het toernooi imiteert de opzet van de Olympische Spelen, inclusief openingsceremonie. Tijdens het toernooi worden een groot aantal populaire spellen gespeeld, zoals Starcraft II: Wings of Liberty, League of Legends en Counter-Strike. Het toernooi komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea.

De Electronic Sports World Cup is een wereldkampioenschap dat in 2003 ontstond uit het kleinere lokale LAN Arena, georganiseerd door het Franse bedrijf Ligarena. Bij deze kampioenschappen kwalificeren deelnemers zich in nationale kampioenschappen om hun land te vertegenwoordigen in de finale.

eSport in Nederland[bewerken]

Sinds ongeveer het jaar 2000 houdt Nederland zich serieus bezig met eSports. De eerste organisaties zijn onder andere verschillende LAN-party organisaties zoals Netgamez, The Party, CowWorks (dat de eerste World Cyber Games-kwalificaties op zich nam), en verschillende gamecenters zoals The Game Syndicate (inmiddels failliet) in Rotterdam, en The Cybe in Tilburg. CowWorks is failliet gegaan en de licentie was tussen 2007 en 2010 in handen van Game Kings. Sinds 2011 wordt het kwalificatietoernooi georganiseerd door de E-sportbond.

Sinds 2004 speelt het bedrijf WSQuared Entertainment een belangrijke rol in eSport met het onderhouden van Gamelux, een toonaangevende Nederlandse eSport-website, en het organiseren en ondersteunen van competities zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Electronic Sports World Cup kwalificatie. Ze zijn ook de Beneluxpartner van de hierboven beschreven Electronic Sports League. Er is ook een Nederlandse eSportbond die jaarlijks een officieel Nederlands kampioenschap gaming organiseert. Dit evenement word gehouden als dochterevenement bij het jaarlijkse Dutch Gaming Festival, een jaarlijks terugkerend evenement dat meestal wordt gehouden in Eindhoven. Daarnaast heeft de eSportbond haar eerste eSportclub opgezet. Het is de bedoeling dat er meerdere eSportclubs komen, waardoor deze clubs in competitieverband kunnen gamen.

Nederland is verbonden aan de geschiedenis van drie prominente gamingteams.

 • Fnatic, een wereldwijd zeer prestigieus team, mede opgericht door een Nederlander en voortgekomen uit een Nederlands team.
 • Serious Gaming, een in 2004 in Amsterdam opgericht gamingteam dat sinds jaren ook tot de grootste ter wereld behoort.
 • Team Liquid, een prominent StarCraft en StarCraft II-team. Kent ook een Nederlandse origine door medeoprichter Victor Goossens.

Nederland heeft ook een aantal prominente competitieve gamers naar voren gebracht. Met name Manuel "Grubby" Schenkhuizen is sinds zijn wereldkampioenschap in 2004 een wereldwijd zeer bekende gamer. Ook namen als Sander "Vo0" Kaasjager, die in 2004 een recordbedrag op toernooien wist te verdienen en met Painkiller op het ESWC 2004 de eerste plaats behaalde. Ook Wouter "Handewasser" van Someren die tweemaal, in 2007 en 2008, de World Cyber Games wist te winnen met Project Gotham Racing 3 en Project Gotham Racing 4, en daarmee een plek in de World Cyber Games Hall of Fame verkreeg, is een bekend eSporter.

Regisseur Jos de Putter heeft een documentaire gemaakt over eSport genaamd Beyond the Game.

Media[bewerken]

Er zijn verschillende televisiezenders, voornamelijk in Zuid-Korea, die zich uitsluitend bezighouden met het uitzenden en organiseren van eSportevenementen. Een aantal van deze televisiezenders zijn OnGameNet, MBCGame en GOMtv die zich met name richten op StarCraft: Brood War en StarCraft II: Wings of Liberty.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. History of Korea e-Sports Association 1999-2004. KeSPA Geraadpleegd op 7 okt 2013
 2. US visa bureau says 'League of Legends' is a professional sportbezocht op 22 okt 2013
 3. P-1A Internationally Recognized Athlete. US Citizenship and Immigration Services Geraadpleegd op 22 okt 2013
 4. Major League Gaming reports 334 percent growth in live video. GameSpot (14 Nov 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 5. Alex Walker. Sunday eSports: Sexism on the eSports scene – a straw man’s debate. GamesOnNet (13 Jan 2013) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 6. John Gaudiosi. Team Evil Geniuses Manager Anna Prosser Believes More Female Gamers Will Turn Pro. Forbes (28 Apr 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 7. John Gaudiosi. Taipei Assassins Manager Erica Tseng Talks Growth Of Female Gamers In League Of Legends (29 Jul 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 8. Nieuwsartikel