Naar inhoud springen

Gebruiker:History Durkie/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Europa heeft een rijke en complexe religieuze geschiedenis die zich uitstrekt over duizenden jaren en talloze culturele invloeden omvat. Hieronder volgt een beknopt overzicht van enkele van de belangrijkste religies en spirituele tradities die zich in Europa hebben ontwikkeld.

Het oude Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat het christendom zijn intrede deed in Europa, werden er verschillende religieuze praktijken beoefend door de inheemse bevolking. Deze omvatten onder meer animisme, polytheïsme en sjamanisme. In de Keltische cultuur, die zich verspreidde over grote delen van Europa, werden goden en godinnen vereerd die vaak geassocieerd werden met de natuur en de elementen. Romeinse en Griekse goden werden ook aanbeden in verschillende delen van Europa.

Christendom[bewerken | brontekst bewerken]

Korte omschrijving:[bewerken | brontekst bewerken]

Het christendom werd in de eerste eeuwen na Christus naar Europa gebracht door missionarissen en predikers. Na de slag bij Hellespont vormde zich ook het christendom in het romeinse rijk omdat Constantijn I hierna veel macht had over het Romeinse rijk. In de vroege middeleeuwen werd het de dominante religie in Europa en beïnvloedde het vele aspecten van het dagelijks leven. In de middeleeuwen was de katholieke kerk de enige autoriteit in Europa en oefende de grote politieke en sociale invloed uit. Protestantse bewegingen, die in de 16e eeuw ontstonden, leidden tot een scheuring in de christelijke kerk en de opkomst van verschillende protestantse denominaties.

De scheiding van de kerk van Rome[bewerken | brontekst bewerken]

In 1527 vroeg Hendrik VIII paus Clemens VII om zijn huwelijk met Catherina van Aragon nietig te verklaren, omdat zij hem geen mannelijke erfgenaam had gegeven. De paus weigerde, omdat het huwelijk door de kerk als geldig werd beschouwd. Henry VIII was hierdoor erg gefrustreerd en besloot dat hij de autoriteit van de paus niet langer zou erkennen. In 1534 keurde het parlement de Act of Supremacy goed, waarmee Henry VIII de leider werd van de Engelse kerk en de pauselijke autoriteit in Engeland werd afgeschaft.

De oprichting van de Anglicaanse Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij de autoriteit van de paus had afgewezen, begon Henry VIII zijn eigen kerk te creëren. In 1536 publiceerde hij de Ten Articles, die de basisprincipes van de Anglicaanse Kerk uiteenzetten. In 1543 werd de King's Book gepubliceerd, die de leer en praktijk van de Anglicaanse Kerk vastlegde. De Anglicaanse Kerk behield veel van de katholieke liturgie en rituelen, maar met enkele belangrijke veranderingen, zoals het afschaffen van het celibaat van geestelijken en het toestaan van de scheiding en hertrouwen van de koning.

De impact op de religieuze geschiedenis van Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

De scheiding van de Engelse kerk van Rome en de oprichting van de Anglicaanse Kerk hadden grote gevolgen voor de religieuze geschiedenis van Engeland. In de jaren na Henry VIII werden er meerdere religieuze hervormingen doorgevoerd, zoals de afschaffing van kloosters en de invoering van een Engelse Bijbelvertaling. Tijdens de regeerperiode van zijn dochter Elizabeth I werd de Anglicaanse Kerk verder ontwikkeld en kreeg het zijn huidige vorm. De Engelse kerk en het Engelse protestantisme hebben een belangrijke invloed gehad op de geschiedenis en cultuur van Engeland en hebben zich verspreid over de hele wereld, vooral in voormalige koloniën van het Britse rijk.

Het jodendom[bewerken | brontekst bewerken]

Korte omschrijving:[bewerken | brontekst bewerken]

Het jodendom heeft een lange geschiedenis in Europa en dateert terug tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werden joden vaak vervolgd en gediscrimineerd. Er waren pogroms en joden moesten vaak gedwongen verhuizen. Tijdens de Holocaust werden zes miljoen Europese joden vermoord door de nazi's. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel Europese joden geëmigreerd naar Israël.

Vroege geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het jodendom ontstond in het Midden-Oosten ongeveer 4000 jaar geleden en verspreidde zich geleidelijk over de hele wereld. In de oudheid hadden joden al handelscontacten met Europa, en er waren al joden aanwezig in Griekenland en Rome rond de 2e eeuw voor Christus.

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen nam de joodse aanwezigheid in Europa toe. Veel joden vluchtten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa vanwege politieke en religieuze vervolging. In Spanje, onder de islamitische heerschappij, kenden de joden een gouden eeuw van welvaart en culturele bloei.

In andere delen van Europa waren joden vaak onderworpen aan discriminatie en vervolging. Bijvoorbeeld in het Heilige Roomse Rijk werden de joden vaak beschuldigd van het verspreiden van de pest en werden ze beschuldigd van rituele moorden. In deze periode leefden de joden vaak in afgesloten gemeenschappen, ghettos genaamd, en hadden ze beperkte rechten en mogelijkheden.

Moderne tijd[bewerken | brontekst bewerken]

In de 18e en 19e eeuw begonnen joden meer rechten te krijgen en hun economische en sociale positie verbeterde. Dit was met name het geval in Frankrijk en Duitsland. In de late 19e en vroege 20e eeuw emigreerden veel joden uit Oost-Europa naar West-Europa en de Verenigde Staten om economische redenen en om te ontsnappen aan de vervolging in hun thuisland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de joodse gemeenschap in Europa zwaar getroffen door de Holocaust, waarbij miljoenen joden werden vermoord door de nazi's. Na de oorlog emigreerden veel overlevenden naar Palestina en later naar Israël, dat in 1948 werd opgericht als de Joodse staat.

In de 21e eeuw hebben joden een belangrijke bijdrage geleverd aan de cultuur, wetenschap, politiek en economie van Europa. Joodse gemeenschappen zijn te vinden in veel landen in Europa, hoewel ze in sommige delen van Europa nog steeds te maken hebben met discriminatie en antisemitisme.

Islam[bewerken | brontekst bewerken]

Korte omschrijving:[bewerken | brontekst bewerken]

De islam, het jongste geloof van de 5 grote geloven over de wereld (Boeddhisme, Christendom, Jodendom, Hindoeïsme en de Islam) kwam pas in de middeleeuwen naar Europa. Moslims veroverden grote delen van Spanje en delen van Italië. Deze periode wordt de Moorse tijd genoemd. Na de middeleeuwen kwamen er moslims naar Europa als immigranten. De aanwezigheid van moslims in Europa is de laatste jaren vaak onderwerp van discussie in het maatschappelijk debat.

Andere religies en spirituele tradities[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de bovengenoemde religies zijn er in Europa ook andere spirituele tradities en geloofsovertuigingen te vinden. Zo is er bijvoorbeeld het neopaganisme, een moderne heropleving van oude Europese religies en spirituele praktijken. Ook zijn er verschillende vormen van esoterisme, zoals de vrijmetselarij en theosofie, die zich in de 19e eeuw ontwikkelden.

Tot slot[bewerken | brontekst bewerken]

De religieuze geschiedenis van Europa is dus zeer divers en heeft veel invloed gehad op de cultuur en samenleving van het continent. Ondanks de verschillen en conflicten tussen religies en geloofsovertuigingen hebben ze ook vaak samengeleefd en elkaar bewonderd.

Bronnen:[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "A History of Europe's Religions" door David N. Hempton (Yale University Press, 2019)
  2. "The Religious History of Europe" door Philip Jenkins (Oxford University Press, 2007)
  3. "The Oxford Handbook of European Islam" geredigeerd door Jocelyne Cesari (Oxford University Press, 2015)
  4. "The Cambridge Companion to Religious Studies" geredigeerd door Robert A. Orsi (Cambridge University Press, 2011)
  5. "The Paganism Reader" geredigeerd door Chas S. Clifton en Graham Harvey (Routledge, 2004)
  6. "Esotericism in Europe" geredigeerd door Wouter J. Hanegraaff (Amsterdam University Press, 2013)\
  7. "Henry VIII and the English Reformation" door Richard Rex (Palgrave Macmillan, 2003)
  8. "The Oxford Handbook of Tudor Literature" geredigeerd door Mike Pincombe en Cathy Shrank (Oxford University Press, 2009)
  9. "Henry VIII and the English Monasteries" door James Gairdner (Cambridge University Press, 2011)
  10. "The Reformation of the English Church" door J.J. Scarisbrick (Yale University Press, 1991)
  11. "The English Reformation Revised" door Christopher Haigh (Cambridge University Press, 1987)
  12. "The Jews in Medieval Europe: A Sourcebook" door Jacob Rader Marcus (Hebrew Union College Press, 2015)
  13. "The Jews in Early Modern Europe" door Dean Phillip Bell (Rowman & Littlefield, 2008)
  14. "A History of the Jews in Christian Spain" door Yitzhak Baer (Jewish Publication Society of America, 1993)\
  15. "The Jews in Modern France" door Frances Malino en Bernard Wasserstein (University Press of New England, 1991)
  16. "A History of the Jews" door Paul Johnson (HarperCollins, 1988)