Gebruiker:Maddriver371/Tschammer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.


Hans von Tschammer und Osten
SA-Gruppenführer Hans von Tschammer und Osten
Geboren 25 oktober 1887
Dresden, Koninkrijk Saksen, Duitse Keizerrijk
Overleden 25 maart 1943
Berlijn, nazi-Duitsland
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Politieke partij NSDAP
Partner Sophie Margarethe von Zimmermann
Religie Evangelisch-lutherisch[1]
Rijkssportleider
Aangetreden 19 juli 1933
Einde termijn 25 maart 1943
Leider(s) Adolf Hitler
Opvolger Arno Breitmeyer
Staatssecretaris in het Rijksministerie van Binnenlandse Zaken
Aangetreden 1938
Einde termijn 1943
Parlementslid in de Rijksdag
Aangetreden Juli 1932
Einde termijn 25 maart 1943
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Hans von Tschammer und Osten (Dresden, 25 oktober 1887 - Berlijn, 25 maart 1943) was een Duitse sportfunctionaris en SA-Obergruppenführer (luitenant-generaal). Vanaf 1933 was hij de Reichssportführer en voorzitter van de Nationalsozialistischer Reichsbund für Leibesübungen.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 oktober 1887 werd Hans von Tschammer und Osten geboren in Dresden in het Koninkrijk Saksen. Zijn familie kwam uit een hofstelsel. Hij volgde een traditionele bovenklasse onderwijs. In 1907 studeerde hij af aan het cadettenkorps Dresden.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn abitur in 1907, trad hij als Fähnrich in dienst van het Kgl. Sächs. 6. Infanterie-Regiment Nr. 105 "König Wilhelm II. von Württemberg", dit was in Straatsburg gestationeerd[2]. In de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog werd hij door zijn onderarm geschoten, hierdoor was hij voor de rest van zijn leven verlamd aan zijn rechterhand. Na zijn herstel werkte hij tot 1919 in het Saksisch ministerie van Oorlog.

Interbellum[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd hij door zijn huwelijk met Sophie Margarethe von Zimmermann eigenaar van een landhuis in Kleindehsa in Oberlausitz.

Vanaf 1923 tot 1926 was hij leider van de Jungdeutscher Orden (vrije vertaling: Jonge Duitse Orde) in Saksen.

In 1929 werd von Tschammer und Osten lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en de Sturmabteilung. In maart 1932 nam hij als SA-Gruppenführer de leiding over de SA-Gruppe Mitte over zich. Na de Duitse Rijksdagverkiezingen juli 1932 werd von Tschammer und Osten parlementslid in de Rijksdag. Maar verscheen vooral als SA-leider en was dat onder andere betrokken bij de Eisleber Blutsonntag (vrije vertaling: Eisleben Bloedige Zondag).

Na de overname van de macht van de nationaalsocialisten in 1933, werd zoals vele maatschappelijke organisaties - ook de sportverenigingen ondergeschikt gesteld aan de nationaal-socialistische ideologie en gelijkgeschakeld.

Op 28 juli 1933 werd von Tschammer und Osten benoemd tot Reichssportkommissar. (vrije vertaling: Rijkssportcommisaris). Vanaf 19 juli 1933 werd hij ook als Reichssportführer (vrije vertaling: Rijkssportleider) ingezet. Op 5 mei 1933 werd de Deutsche Reichsausschuss für Leibesübungen (DRA) (vrije vertaling: Duitse Rijksorganisatie voor Lichamelijke oefeningen) die sinds 1917 bestond ontbonden. In strijd met de statuten @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@. Von Tschammer und Osten, die onervaren was op het gebied van sport, nam de leiding over. In 1934 werd hij lid van het Duitse Olympisch Comité en nam hij de ideologische voorbereiding van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn op zich.

In 1938 werd von Tschammer und Osten benoemd tot staatssecretaris in het Rijksministerie van Binnenlandse Zaken. Kort hierna werd hij bevorderd tot SA-Obergruppenführer.

In 1939 leidde hij de afdeling vechtspellen, en werd hij hoofd van de sportafdeling binnen de nationaal-socialistische vrijetijdsorganisatie Kracht door Vreugde.

Sportpolitieke activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het was de taak van von Tschammer en Ost om het sportbeleid van de nationaal-socialisten tot op lokaal clubniveau af te dwingen. Zo zorgde hij er in eerste instantie voor dat het nationaal-socialistische leidersbeginsel in de hele sport werd ingevoerd in plaats van de eerdere democratische principes. Om het aantal lidmaatschappen in zijn organisatie te maximaliseren, was hij ook bereid om de nudistenbeweging, die door het nationaal-socialisme in lijn was gebracht, in zijn vereniging op te nemen. Hij riep het ministerie van Buitenlandse Zaken op om de Duitse ambassades in het buitenland te gelaste dat de Duitse atleten er onberispelijk uitzagen, en om hen te begeleiden en te adviseren.

In juli 1934 bereikte hij een overeenkomst met de Hitlerjugend voor de volledige integratie van de sportjeugd. Op 12 december 1936 introduceerde hij de begroeting "Kameraad", de roep "Sieg Heil" bij evenementen en de officiële begroeting "Heil Hitler" in alle sportorganisaties (Hitlergroet).

In mei 1933 verklaarde de Rijkssportcommissaris Hans von Tschammer und Osten toen het nazi-apparaat het rassenbeleid overdroeg aan de sportverenigingen:

"Die Leibesübungen am deutschen Menschen haben, wenn sie überhaupt kulturellen Wert gewinnen sollen, der Erhaltung und Förderung unserer Rasse und ihrer Eigenart zu dienen. Grundsätzlich bestimmt den deutschen Sport der arische Mensch und die deutsche Jugenderziehung der Deutsche und nicht der Jude."

"De lichaamsoefeningen op Duitse mensen dienen, als ze al culturele waarde willen hebben, om ons ras en zijn individuele karakter te behouden en te bevorderen. Kortom, de Duitse sport wordt bepaald door Arische mensen en het Duitse jeugdonderwijs wordt bepaald door Duitsers en niet door Joden[3]."

Nadat Duitsland de gunning voor de Olympische Spelen van 1936 won, zorgde hij ervoor dat de Duitse sport in een gunstig daglicht kwam te staan ​​ten opzichte van andere landen. von Tschammer en Ost beval onder andere dat de Rassenwetten van Neurenberg van 1935 met mate in de clubs zouden worden geïmplementeerd.

De bijzetting van de urn van Hans von Tschammer en Osten in de Langemarckhalle van het Rijkssportveld in Berlijn. De adjudant van de overledene overhandigt de urn met as.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

In 1936 was von Tschammer und Osten al in sanatorium Hohenlychen geweest voor de genezing van een longontsteking. Op 25 maart 1943 stierf Hans von Tschammer und Osten aan de gevolgen van een longontsteking.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Von Tschammer und Osten bekleedde verschillende rangen in zowel de Deutsche Heer als Sturmabteilung. De volgende tabel laat zien dat de bevorderingen niet synchroon liepen.

Datum Deutsche Heer Sturmabteilung
1907 Fähnrich
Leutnant
Oberleutnant
Hauptmann
Major
1919[1] Oberstleutnant
1931[4]
SA-Standartenführer
Maart 1932
SA-Gruppenführer
1938
SA-Obergruppenführer

Lidmaatschapsnummer[bewerken | brontekst bewerken]

  • NSDAP-nr.: (lid geworden 1929)

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:NSDAP-lid Categorie:SA-lid Reichskommissar Categorie:Duits Rijksdaglid Categorie:Duits persoon in de Eerste Wereldoorlog Categorie:Duits persoon in de Tweede Wereldoorlog Categorie:Duits generaal