Gebruiker:Xibalba/Kladblok/Portaal:Colombia/Geschiedenis/08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geo von Lengerke (Dohnsen, nabij Bergen, 31 augustus 1827 - Zapatoca, 4 juli 1882) was een Duits ingenieur, avonturier, grootgrondbezitter en polyglot. Von Lengerke sprak Latijn, Italiaans, Frans, Engels, Duits en Spaans.

Georg Ernst Heinrich von Lengerke werd in het toenmalige Koninkrijk Hannover geboren. Zijn vader overleed negen dagen voor Geo's vierde verjaardag. Geo von Lengerke bleek een erg intelligente leerling en ging een ingenieursopleiding doen. Nadat hij in zijn vaderland gezocht werd voor de dood van een andere Duitser, die Geo von Lengerke gedood zou hebben in een sabel-duel strijdend om een vrouw, vluchtte hij op 25-jarige leeftijd samen met zijn teckel naar Colombia. In 1852 vestigde hij zich in de toenmalige soevereine staat Santander.

Hier legde hij zich toe op de handel in de kinine bevattende Cinchonaplant, de wegen- en bruggenbouw en de kolonisatie van de vallei van de rivier de Magdalena. Op het hoogtepunt had Von Lengerke meer dan 12.000 hectare grond in bezit. Don Geo, zoals hij inmiddels genoemd werd, verkocht in Bucaramanga voor die tijd ongekende luxeproducten als Chinees porselein, parfum, likeur, luxe dameskleding en kaviaar. De afnemende productie van de Cinchona en de stokkende handel zorgden voor verminderde inkomsten en de 55-jarige Duitser stierf in zijn grote koloniale landhuis in Zapatoca, Santander.

Als lange donkerblonde Duitser in het land vol kleine donkerharige vrouwen was Don Geo een opvallende verschijning. Hij kreeg in de dertig jaar dat hij in Santander woonde ruim 500 kinderen bij onnoemelijk veel minnaressen. Vandaag de dag nog zijn er complete dorpen bevolkt met blonde, blauwogige nakomelingen van Von Lengerke in de omgeving van de departementshoofdstad Bucaramanga. Von Lengerke zelf zag dit als een verbetering van het ras van de Colombianen. Don Geo wordt als een held beschouwd in de regio en zijn seksuele escapades zijn er legendarisch.