Likeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diverse soorten likeur.

Likeur is een type sterkedrank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren tot 71% (Chartreuse) oploopt.

Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl likeuren alleen in een slijterij verkocht mogen worden.

Een likeur is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

  • gedestilleerd water
  • een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)
  • suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
  • smaakstoffen. Vaak geven de smaakstoffen ook de kleur aan de likeur.

Onderverdeling[bewerken]

Likeuren kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

Bekende likeuren[bewerken]

En de goudlikeuren,

Likeuren worden vaak gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken (cocktails en longdrinks).

Herkomst[bewerken]

Van origine zijn likeuren geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken. De etherische oliën van gedroogde planten en kruiden losten erin op. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse ‘liquefare’ wat vloeibaar maken betekent.