Huis Reygersfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Reygersfoort
Boerderij Reygersfoort in augustus 1966
Locatie Tricht
Algemeen
Kasteeltype onbekend
Huidige functie boerderij
Gebouwd in circa 1352
Gesloopt in 18e eeuw?
Monumentale status de boerderij is een gemeentelijk monument

Het Huis Reygersfoort (ook gespeld als Reigersvoort) was een kasteel in het Nederlandse dorp Tricht, provincie Gelderland. De huidige boerderij Reigersvoort, gelegen aan de Meersteeg 53, staat op de locatie van het voormalige kasteel en is een gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke kasteel is rond 1352 gebouwd, maar voor die tijd was er al sprake van een Gelders leen Reygersfoort. Zowel het leen als het huis waren in handen van het geslacht Van Buren.

Het Huis Reygersfoort bezat de patronaatsrechten voor het Sint-Catharinavicarie in de kerk van het nabijgelegen Buurmalsen. Dit vicarie is vermoedelijk nog vóór het jaar 1315 vanuit Reygersfoort gesticht, aangezien Tricht in dat jaar een eigen kapel kreeg.

In 1647 overleden de eigenaren Dirk en Isabella van Buren. Omdat het kinderloze echtpaar niets had geregeld met betrekking tot de erfenis, ontstond er onder de erfgenamen onenigheid over het bezit van Reygersfoort. Het huis kwam uiteindelijk in handen van Huibert van Leeuwen. Na zijn overlijden in 1652 ging Reygersfoort over naar zijn neven, maar in 1653 moest het alweer verkocht worden en kreeg de dochter van een van de schuldeisers Reygersfoort in handen. Na nog enkele eigenaarswisselingen werd Reygersfoort in 1685 aan stadhouder Willem III verkocht. Toen eind 18e eeuw alle goederen van de toenmalig stadhouder stadhouder Willem V verbeurd werden verklaard, nam de Bataafse Republiek het landgoed over en kwam het te vallen onder Domeinen. In 1820 verkocht de staat het goed Reygersfoort aan de familie Merkens.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel zelf is verdwenen. In 1741 was kennelijk nog wel een vierkante toren zichtbaar, die echter bouwvallig was. De huidige boerderij Reigersvoort dateert uit eind 18e eeuw[1] en bevat mogelijk nog muurdelen van het kasteel, onder andere in de kelder.

Rondom het terrein zijn restanten zichtbaar van de slotgracht.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de 17e eeuw stond Reygersfoort bekend om de kwaliteit van het gekweekte fruit.