Pollenstein (Wamel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pollenstein
Pollenstein op een anonieme tekening uit 1797.
Locatie Wamel
Algemeen
Kasteeltype woontoren
Gebouwd in vóór 1551
Gesloopt in rond 1800

Het huis Pollenstein of Spijker was een kasteel in het Nederlandse dorp Wamel, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend wanneer Pollenstein is gesticht. De oudste vermelding dateert uit 1551 als Johan van Balveren wordt genoemd als heer van Pollenstein en Hollenhof. Begin 17e eeuw was Barbara Pieck de vrouwe van Dreumel en Pollenstein.

In 1741 is er een melding dat Pollenstein een omgracht huis was met een rieten dak. Het huis werd bewoond door een boerenfamilie en het droeg op dat moment de naam Spijker.

In 1821 was Willem Theodorus van Bennekom, dijkgraaf van Maas en Waal, eigenaar van de gronden en de bebouwing. Begin 19e eeuw lijkt het kasteeltje overigens te zijn vervangen door een nieuw gebouw. De kadastrale minuut van 1821 toont namelijk een bouwwerk dat enigszins gedraaid lijkt te staan ten opzichte van het huis op de 18e-eeuwse tekeningen. Dit zou er op wijzen dat het kasteeltje was afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Volgens de kadastrale minuut was er tevens geen sprake meer van een omgrachting.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Pollenstein is waarschijnlijk genoemd naar de verhoging oftewel ‘pol’ waarop het was gelegen, maar het zou ook kunnen verwijzen naar de mogelijke stichters, de familie Van de Poll. Deze familie stichtte diverse huizen in de omgeving, waaronder De Pol en het Huis te Dreumel.

Een afbeelding uit 1732/1745 van Cornelis Pronk[1] toont een onderkelderde, rechthoekige woontoren van twee bouwlagen met een rieten schilddak. Rondom het huis ligt een slotgracht. Ook een anonieme tekening uit 1797 laat een vergelijkbaar huis zien. Pollenstein stond even ten zuidoosten van de hervormde kerk.

Van Pollenstein zijn geen zichtbare restanten bewaard gebleven.