Huis te Wadenoijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Wadenoijen
Het Huis te Wadenoijen in 1728
Locatie Wadenoijen
Algemeen
Huidige functie weiland
Gebouwd in vóór 1455
Gesloopt in 1880
Herbouwd in 1809

Het Huis te Wadenoijen was een kasteel in het Nederlandse dorp Wadenoijen, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel zal vóór 1455 zijn gebouwd. In dat jaar werd het kasteel met de lage heerlijkheid Wadenoijen namelijk door eigenaar Arnt van Haeften als leen opgedragen aan Gelre, waarbij het tevens werd overgedaan aan Gijsbrecht te Meer. Diens broer Johan droeg het kasteel in 1469 over aan Steesken van Hemert. In 1605 erfde Johan de Cock van Delwijnen het van zijn moeder Margriet van Hemert. De kleinzoon van Johan liet het in 1725 na aan Bartold van Haeften, wiens zoon Jan Walraven de Cock van Haeften het in 1787 overdroeg aan Evert Johan van Neukirchen genaamd Nyvenheim. Al in 1789 verkocht deze het weer door aan Anthony Johannes van Doorn.

In 1808 kocht A.W. baron van Borssele het kasteel en de heerlijkheid van de familie Daine. Hij liet het kasteel herbouwen in neoclassicistische stijl. Na verkoop in 1827 aan Jacob Antonie Prosper van Brakell en in 1845 aan Simon van Walcheren, kwam het uiteindelijk in handen van Martinus Hijmans van Wadenoijen. Deze laatste eigenaar liet het kasteel in 1880 voor afbraak verkopen. In 1882 werd het terrein geëgaliseerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste afbeelding betreft een tekening uit 1750 van Aert Schouman, naar een ouder voorbeeld van Cornelis Pronk uit 1728. De tekening laat een rechthoekig huis zien met de toegang in een middenrisaliet die wordt bekroond door een Vlaamse gevel. Rondom het huis ligt een gracht. Een houten bruggetje geeft toegang tot het huis. Op de voorburcht staat een poortgebouw dat in de 16e eeuw zal zijn gebouwd.

Het oude kasteel werd in 1809 vervangen door een groter huis in neoclassicistische stijl.[1][2] Er kwam een ingangspartij bestaande uit drie traveeën met pilasters, en het gebouw werd vermoedelijk gepleisterd. De grachten werden veranderd in een landschapstuin in Engelse stijl. Als bijgebouwen waren er onder andere een koetshuis, paardenstal, tuinmanswoning en diverse bergingen.

Van het kasteel Wadenoijen zijn geen zichtbare restanten overgebleven. Het terrein is in zowel 1882 als 1951 geëgaliseerd. Bij die laatste gebeurtenis zijn nog wel fundamenten aangetroffen.