Blauwe Huis (Beesd)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Blauwe Huis
Locatie Beesd, Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie Verdwenen
Gebouwd in vóór 1403
Gesloopt in tussen 1710 en 1763

Het Blauwe Huis (ook: het Huis op den Wiel) was een kasteel dat buitendijks stond aan de Linge, ten zuiden van Beesd, bij de tegenwoordige Blauwe Huisbrug. Hoewel het huis vóór 1403 werd gesticht, kwam de naam Blauwe Huis pas in 1519 voor het eerst voor. Mogelijk verwijst deze naam naar de blauwige steensoort die was gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het Blauwe Huis dateert uit 1403: in dat jaar werd Herberen van Heukelum met het kasteel beleend. Na Herberen ging het kasteel over naar zijn zoon Jacob. In 1427 stierf Jacob kinderloos en hij liet het kasteel na aan zijn nicht Willemina van Heukelum van Acquoy. Omdat zij trouwde met Gijsbert Pieck, kwam het Blauwe Huis in bezit van het geslacht Pieck. Deze familie bezat nog meer huizen in Beesd: ook het Hoge Huis en het Lage Huis waren hun eigendom. Het Blauwe Huis was van deze drie het oudste. Gijsbert en Willemina kregen een zoon met de naam Otto en hij kreeg het Blauwe Huis in 1442 opgedragen door zijn moeder.

Binnen de familie Pieck heerste in de 15e en begin 16e eeuw veel onderlinge strijd, waarbij ook de hertog van Gelre betrokken was. De diverse huizen in Beesd, waaronder het Blauwe Huis, speelden een rol in de vijandelijkheden.

Op een kaart uit 1710 werd het kasteel nog weergegeven, maar toen A.F.W. Pieck in 1763 alles verkocht aan Pieter Verstegen, was er geen sprake meer van bebouwing. Het kasteel zal ergens tussen 1710 en 1763 zijn afgebroken.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het is onbekend hoe het gebouw in de middeleeuwen eruit heeft gezien, maar de kaart uit 1710 toont een eenvoudig huis van steen. Het werd afgedekt door een zadeldak met aan weerszijden een schoorsteen. Achter dit gebouw stond een soortgelijk, maar kleiner huis.

In de bodem van het weiland waar het kasteel stond, zijn resten van het kasteel aangetroffen.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jacob Herbarensz. van Heukelom van Acquoy (tot 1428)
  • Willemina van Heukelom van Acquoy, erfgename van het Blauwe Huis (1428-1434)
  • Gijsbert "de Goede" Pieck (1434-1458)
  • Otto Pieck de Ackoy (1458-1507)
  • Hendrik Pieck (vanaf 1507)
  • Dirk Pieck (na 1545)[1][2]