Swanepol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Swanepol
Swanepol in 1949
Locatie Zevenaar
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in 16e eeuw?
Gesloopt in 1949

De havezate Swanepol stond in de Nederlandse stad Zevenaar, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend wanneer en door wie de havezate Swanepol is gesticht. Begin 16e eeuw werd het mogelijk bewoond door de familie Van Helbergen. In 1533 was Swanepol waarschijnlijk in handen van Jasper Cloeck, die toen op de lijsten van de Kleefse ridderschap stond vermeld. In ieder geval was Swanepol tot in de 17e eeuw in bezit van zijn familie.

De familie Van Nyvenheim tot Caldenhausen bezat Swanepol tot 1785: in dat jaar kocht Johannes Palimedes Julianus van Heerde het huis aan. Hij heeft het niet lang in bezit gehad, want na het uitvoeren van een renovatie verkocht hij het meteen weer door aan de familie Van Rappard. Na hen volgden in 1820 de familie Vermeer, in 1839 Des Tombe en in 1856 Van Ammon.

De havezate werd in 1868 onderverdeeld in losse huurwoningen.

De familie Von Motz kocht Swanepol in 1895.

In 1920 werd in de twee panden naast Swanepol de sigarettenfabriek Turmac opgericht door Willem Carel Buschhammer. Turmac kocht in 1941 het huis Swanepol aan. Eind jaren 40 liet Turmac de havezate slopen om zo ruimte te creëren voor de uitbreiding van de fabriek.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Foto’s van Swanepol uit 1949 laten een hoog, vierkant huis zien. Op het dak bevond zich een windwijzer in de vorm van een zwaan.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]