Diepenbroek (havezate)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diepenbroek
Diepenbroek en De Cloese
Locatie Lochem
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in 18e eeuw

Diepenbroek was een havezate ten oosten van de Nederlandse stad Lochem, provincie Gelderland. De havezate lag aan de Berkel en naast het kasteel De Cloese.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel zal in de 14e eeuw zijn gesticht door de familie Diepenbrock. Het moet een allodiaal goed zijn geweest, want de leenregisters vermelden het huis niet. Over de mogelijke eigenaren is dan ook weinig bekend.

In 1561 kwam Diepenbroek in eigendom van Joost van Heeckeren. Via het huwelijk van zijn dochter Agnes in 1606 kwam het kasteel in handen van de familie De Rode van Heeckeren. Hun nazaten raakten echter in geldnood en moesten daardoor in 1710 Diepenbroek verkopen aan Adriaen Sloet, die tevens eigenaar was van het naastgelegen huis Karssenberg. Uiteindelijk werden de kosten voor de familie Sloet te zwaar en in 1810 werd Diepenbroek verkocht.

De nieuwe eigenaar was Lodewijk van Heeckeren. De havezate bestond op dat moment uit diverse huizen, stallen en boerderijen. Het herenhuis was al in de 18e eeuw verdwenen. Lodewijk gebruikte Diepenbroek als jachthuis maar verkocht in 1828 zowel Diepenbroek als het nabijgelegen De Cloese, Langen en Karssenberg aan Arnold Henry Peter Hubert.

In 1832 lijkt er van enige bebouwing op het terrein van Diepenbroek geen sprake meer te zijn.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een kaart die de situatie in 1639 weergeeft, toont een rechthoekig huis met trapgevels, gelegen aan een plein waar zich tevens bijgebouwen, hooibergen en een boomgaard bevonden. Het geheel was omgeven door het water van de slotgracht en de Berkel. Via een ophaalbrug over de Berkel kon de havezate worden bereikt.

Het is mogelijk dat dit niet het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel betreft, maar een nadien uitgebouwde voorburcht. Aan de westzijde lag namelijk een eveneens omgracht terrein met de naam ‘Pol’ (oftewel: verhoging, heuvel): waarschijnlijk was dit de locatie van de voormalige hoofdburcht.