Bunswaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bunswaard
Locatie Beuningen
Algemeen
Eigenaar Diederik van Lent
Gebouwd in 1350
Gesloopt in 1354
Bijzonderheden verwoest door de stad Nijmegen

Het kasteel Bunswaard of Buinswaard lag aan de Waal in de Nederlandse gemeente Beuningen, provincie Gelderland. Van het kasteel zijn geen restanten bewaard gebleven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel Bunswaard is rond 1350 gebouwd door Diederik van Lent. Dankzij de strategische ligging langs de Waal kon hij op deze manier de scheepvaart controleren en tol heffen. Diederik koos tijdens de Gelderse Broederstrijd de zijde van hertog Reinald, terwijl Nijmegen partij had gekozen voor diens broer Eduard van Gelre. Omdat Diederik de scheepvaart en de handel belemmerde en aanvallen op Nijmegen uitvoerde, besloot de stad om het kasteel te belegeren. Onder leiding van Eduard en de Bronckhorsten trokken de Nijmegenaren in 1354 op tegen Bunswaard. Zij wisten het kasteel te verwoesten. Vrijwel alle manschappen die de Bunswaard hadden verdedigd, werden in Nijmegen geëxecuteerd.[1]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het slot was gebouwd op de Bunswaard, een hoger gelegen weerd langs de Waal. Deze Bunswaard ligt ten noorden van de Duivelswaai bij Weurt.[2] In de 19e eeuw werd hier Steenfabriek de Bunswaard gebouwd. Het kasteel lag waarschijnlijk op de plek van deze fabriek.