In de gloria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
In de Gloria
Genre Satire / Komedie/ Tragikomedie/ Sketchprogramma
Speelduur 25 minuten
Bedenker Jan Eelen
Hoofdrollen Wim Opbrouck
Tom Van Dyck
Tania Van der Sanden
Sien Eggers
Lucas Van den Eynde
An Miller
Frank Focketyn
Kris Focketyn
Regie Jan Eelen
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Productie
Producent Woestijnvis
Uitzendingen
Start 11 februari 2000
Einde 28 april 2001
Afleveringen 20
Seizoenen 2
Zender Canvas
[Officiële website Website]
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

In de gloria was een Vlaams, komisch televisieprogramma dat in de periode 2000-2001 te zien was op Canvas. De serie was bedoeld als een satire op reality-tv en hoe televisie gewone mensen soms misbruikt voor haar eigen sensatiezucht.

De reeks bestond uit 2 seizoenen, waarvan er in totaal 20 afleveringen beschikbaar zijn. Het programma werd geschreven en geregisseerd door Jan Eelen en geproduceerd door Woestijnvis. In de Gloria kende in Vlaanderen een grote waardering en kreeg meerdere malen positieve kritieken en bekroningen.

Concept[bewerken]

In de gloria was bedoeld als een satire op reality-tv en "human interest"-programma's die gewone mensen centraal stellen. Alhoewel het grotendeels een komisch programma was probeerden de makers ook wat tragiek bij de humor te vermengen. De serie was een satirische mockumentary, vergelijkbaar met soortgelijke programma's die Van Kooten en De Bie en Arjan Ederveen met 30 minuten in het verleden hadden gemaakt. Elke aflevering van "In de gloria" bestond uit kleine sketches, doorgaans in één take opgenomen, alsof het een echte reportage betrof. Bepaalde items waren geïnspireerd door bestaande formats op de Vlaamse televisie, waaronder zelfs eigen programma's van Woestijnvis, zoals Man bijt hond.

In Vlaanderen kende het programma van begin af een vrij groot succes, zowel bij critici als publiek. Het won in 2000 de HA! van Humo, en werd in 2003 door de lezers van De Standaard en De Morgen verkozen tot beste (Vlaamse) televisieprogramma van de afgelopen 50 jaar. In 2007 werd het programma voor het eerst ook uitgezonden op één; voordien was het uitsluitend op Canvas te zien.

In de gloria is uitgebracht als dvd-box met alle afleveringen, plus 55 minuten onuitgezonden scènes, en enkele verborgen fragmenten.

Bekende Sketches[bewerken]

De Dagtrippers[bewerken]

Een koppel dagreizigers dat samen reportages maken over hun tripjes. Geobsedeerd met het spannend en avontuurlijk houden van hun daguitstapjes (een zinnetje dat ze continu herhalen) bedenken ze de meest doldwaze ideeën om hun reisbestemming te bepalen. Opmerkelijke voorbeelden waren de nicnactrip (het bezoeken van bestemmingen samengesteld met letters getrokken uit een zak letterkoekjes), en de tripstick (een stok die op de grond gegooid wordt en zo de reisrichting bepaalt). In de laatste sketch maakt het koppel een hevige ruzie, die beslecht wordt met de inmiddels legendarisch geworden uitspraak "Steek jij die tripstick maar in het gaatje van je achterwerk".

"Herrit Callewoart"[bewerken]

Gerrit Callewaert is een inwoner van Bavikhove (deelgemeente van Harelbeke) met een sappig West-Vlaams accent. Hij wordt gespeeld door de West-Vlaming Wim Opbrouck, en stuurt geregeld videoboodschappen naar de televisie om de ondertiteling van het West-Vlaams op de nationale televisie aan te klagen. Zijn boodschappen worden echter keer op keer ondertiteld, en uiteindelijk zelfs gedubd. Callewaert wordt later nog eens bezocht in Hallo Televisie, waar hij opnieuw belachelijk gemaakt wordt.

Hallo Televisie[bewerken]

Een parodie op Man bijt hond, waarbij Tom Van Dyck een arrogante en onbeleefde reporter speelt die huizen in Vlaanderen binnenvalt "op zoek naar interessante mensen". Hij komt hoe dan ook altijd binnen op het verkeerde moment. De karikaturale journalist heeft er een handje van om mensen tegen elkaar op te zetten, dingen in hun huisraad opzettelijk of per ongeluk te vernielen, hen te vernederen, in gênante situaties te brengen, ongelukkig achter te laten of belachelijk te maken. Enkele voorbeelden: de twee weduwnaars met hun modeltreinen, de buikspreker met zijn Katrijntje, de man met de Sint-Pietersbasiliek gemaakt van lucifers, de hondjes, de studente, de zakenreis, de solo slim, de burenruzie, Gilbert De Leeuw. De typische beginmuziek is de intro van Killing in the Name door Rage Against The Machine.

De Zakenreis[bewerken]

De bekendste sketch van Hallo Televisie. De reporter valt binnen tijdens een familiefeest ter ere van een man die op zakenreis vertrekt. Ongevraagd begint de reporter in de tas van de man te snuffelen en haalt er condooms uit, hierbij de hele sfeer van het feest verpestend.

Willy Gooris[bewerken]

Een gepensioneerde ambtenaar, gespeeld door Frank Focketyn, die voor zijn pensioen werkte bij het Ministerie van Volksgezondheid in Brussel. Hij bracht zijn dagen in eenzaamheid door in de kelders waar hij de centrale verwarming onderhield, alvorens zijn functie werd geautomatiseerd. Op zijn laatste werkdag organiseerde hij een receptie waar niemand kwam opdagen. In een latere aflevering is hij met pensioen en heeft hij zich op de klimaatfotografie gestort. Hij stuurt trouw elke dag zijn foto's naar de televisie. Wanneer echter zijn foto's niet worden uitgezonden besluit hij een buurtwacht op te richten, uiteindelijk wordt hij door een snelheidsmaniak in elkaar geslagen en krijgt pepperspray in zijn ogen.

De Sint Lambertusvrienden[bewerken]

Naar aanleiding van een uitzending van het debatprogramma De Zevende Dag onderzoekt men waarom er zoveel mensen uit het publiek afwezig waren in de studio. Het blijkt dat de vereniging van de "Sint Lambertusvrienden" per bus op weg was naar de studio, maar er onenigheid ontstond over de muziek die de chauffeur in de bus speelde. Raymond Baens, de voorzitter probeerde hier iets aan te doen, maar de chauffeur was onvermurwbaar. Alle passagiers begonnen hierop in koor "Raymond kan het niet aan" te scanderen, terwijl Raymond zelf zat te treuren. De chauffeur maakte hierop rechtsomkeert.

"Den Draad"[bewerken]

Een koppel, Harry en Liliane Op Den Bosch, waarvan de vrouw na de dood van haar zoon begon te lijden aan een psychotische stoornis en ervan overtuigd raakte dat er een draad uit haar achterwerk liep. Dit zorgde voor enorme praktische problemen, niet het minst de noodzaak om na een wandeling precies dezelfde weg terug te nemen alvorens ergens anders naartoe te gaan, zodat de ingebeelde draad niet in de knoop kon draaien. Dit noopte Harry een boodschap naar de televisie te sturen en om hulp te vragen.

Het Koppel[bewerken]

Een vaak terugkerende sketch. De man van het koppel zegt steevast: "Goeiendag, wij zijn een koppel dat kickt op seks op openbare plaatsen!" Waarop de vrouw een opmerking in het Frans maakt: "J'ai pas de culotte!" De man vertaalt dan: "Ze heeft geen onderbroek aan!". Op de Muur van Geraardsbergen en in de bosjes langs de E40 zijn enkele voorbeelden van locaties. "Wij kicken daarop!", besluit de man steeds.

Gratis Weekendje Parijs[bewerken]

Ooit door het publiek uitgeroepen tot de beste sketch van het programma. Een koppel wordt op straat aangeklampt door een presentatrice die hun een weekendje Parijs aanbiedt indien ze beiden hetzelfde juiste antwoord op eenzelfde vraag kunnen geven, zonder dat ze elkaars antwoord op voorhand horen. Eerst krijgt de vrouw een koptelefoon op en wordt aan de man gevraagd waar hij voor het laatst seks heeft gehad. Na wat aarzelen antwoordt de man: "Op de keukentafel." Als de presentatrice zich tot de vrouw richt, interpreteert deze de vraag verkeerd en antwoordt: "In mijn poep."

Een Belangrijke Dag[bewerken]

Frans Van De Velde, een oude man, wordt ongeneeslijk ziek verklaard en woont in bij het gezin van zijn zoon. De zoon en diens vrouw besluiten hem te euthaniseren. Tijdens de sketch wordt duidelijk dat eigenlijk vooral de vrouw graag Frans wil laten sterven. Haar man en dochter hebben het er veel moeilijker mee. Deze sketch werd vooral berucht omdat bij de eerste uitzending op televisie talloze kijkers wegzapten, omdat het onderwerp te confronterend en controversieel was voor hen.

Casual[bewerken]

Wilfried Vervoort werkt als verkoper bij de firma Butsel IT. In het kader van een toenadering tussen de baas en zijn werknemers "mag" hij voor het eerst met de baas van Butsel, Rob Helsen, gaan squashen. Wilfried is enorm zenuwachtig, want hij kan niet squashen en moet "casual" gekleed op het appel verschijnen. Dit sociaal-professioneel experiment loopt niet zo goed af doordat Wilfried zichzelf moed indrinkt en uiteindelijk dronken naar huis moet worden gebracht, terwijl hij zijn baas uitscheldt.

Jezi[bewerken]

De Heilig Hart-parochie evoceert jaarlijks het Passiespel in een ommegang. Lode Roels speelt al 15 jaar Jezus, naar eigen zeggen tot ieders tevredenheid. Koorleidster Mia Beirnaert, die de regie verzorgt, heeft het echter niet zo begrepen op Roels. Met een artikel uit De Morgen (destijds ook werkelijk in de krant verschenen) toont zij aan dat de historische Jezus helemaal niet op Lode Roels lijkt, waarna ze bij een andere kandidaat terecht komt. De moeilijke boodschap laat zij brengen door Eerwaarde Heer Gillis, de dorpspastoor, waarna Roels het "oefenkruis" en de gewaden naar zijn concurrent draagt.

De Kameraad: De Benjisprong[bewerken]

Een gezin verrast hun jarige vader door hem als cadeau een benjisprong cadeau te doen. Als de vader moet springen krijgt hij echter last van hoogtevrees. Uiteindelijk springt hij toch, maar doet het hierbij van schrik in zijn broek, tot schaamte van zichzelf en de rest van zijn familie.

Vermaelens Projects[bewerken]

De laatste sketch die telkens na de aftiteling werd uitgezonden. De broers Willy en Jos Vermaelen (gespeeld door respectievelijk Frank en Kris Focketyn) verkopen allerlei producten. Willy begint elke sketch met de volgende zin: "Goedenavond, wij zijn Willy en Jos Vermaelen van Vermaelens Projects en we willen graag uw aandacht vestigen op een nieuw initiatief van onzentwege, dit ten behoeve van ...". Hierna geeft Willy de uitleg over het product. Daarna demonstreert zijn broer Jos (Kris Focketyn) hoe het product werkt. Willy: "Onze Jos zal dat hier nu demonstreren". Als afsluitende zin zegt Willy vervolgens: "Geïnteresseerd? Vermaelens Projects 075009854 (later werd dit 0475009854). Een kleine moeite voor Vermaelens Projects, betekent misschien een wereld van verschil." Hierbij draaien de twee broers elk samen met hun vinger en steken deze vooruit. Opmerkelijk is dat Jos amper iets zegt tijdens deze sketches en er dus eigenlijk alleen is om de producten te demonstreren.

Enkele van Vermaelens' initiatieven waren: de Vermaelens-ik-was-er-bij-techniek, de pretpot, de burglar control unit, de poepsnoeper, de smeerlap en de hypnosetapes.

Internationale bekendheid[bewerken]

De "Boemerang"-sketch waarbij talkshowpresentator Erik Hartman (Tom Van Dyck) begon te schaterlachen omdat één van de gasten (Lucas Van den Eynde) met een hoog stemmetje over "medische blunders" praatte, circuleert al lange tijd op videosites zoals YouTube, zonder dat aangegeven wordt dat het geen echte tv-show is. Veel buitenlandse Internetgebruikers hebben zich hier al door laten beetnemen. Hierdoor groeide het filmpje uit tot een internetmeme en werd ze in september 2006 zelfs tijdens de Amerikaanse tv-talkshow The Tonight Show met Jay Leno vertoond alsof het om een echte tv-uitzending ging. Sommige filmpjes beweren zelfs dat de presentator na zijn lachbui ontslagen werd. De sketch is in september 2007 ook op de Nederlandse televisie vertoond in Ivo Niehe's TV-show op reis. Twee acteurs uit het filmpje werden ook geïnterviewd en bevestigden aan de Nederlandse kijkers dat het om een sketch ging.

Ondanks de populariteit van "In de Gloria" in Vlaanderen is het tot op heden nog niet in Nederland uitgezonden. Wel toonden Kristien Hemmerechts in 2000 en Christine Van Broeckhoven in 2007 fragmenten uit de show toen ze te gast waren in Zomergasten. "In de Gloria" is wel grotendeels geïnspireerd door oudere soortgelijke Nederlandse tv-programma's, zoals Van Kooten en De Bie en Arjan Ederveen's 30 minuten [1]. Ederveen en Tosca Niterink brachten toevallig in 1988 ook een aflevering van Theo en Thea uit die 'Theo En Thea In De Gloria' heette. De naam "In De Gloria" werd volgens Jan Eelen echter gebaseerd op zijn theorie dat het refrein "in de gloria" tijdens het zingen van het verjaardagslied "Lang zal hij leven" de ongemeendheid van alle gelukswensen voor de jarige uitdrukte. Dit gaf voor hem dan ook perfect de valse vriendelijkheid van veel televisiereportages weer.[2]

De acteurs uit "In de gloria"[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST22022001_069
  2. Interview met de cast van "In de Gloria", Humo, nr. 3101, week van 11 tot en met 18 februari 2000.

Externe link[bewerken]