Kayseri (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kayseri
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Kayseri (stad)
Kayseri (stad)
Situering
Regio Centraal-Anatolië
Provincie Kayseri
Coördinaten 38° 43′ NB, 35° 28′ OL
Algemeen
Inwoners 915.688
Hoogte 1054 m
Overig
Netnummer (+90) 352
Kenteken 38
Foto's
Kayseri'deki Erciyes dağı ve Bürüngüz camii.JPG
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Kayseri (tot 2e eeuw v.Chr. Mazaca; tot 1e eeuw Eusebia; tot 11e eeuw Caesarea (ad Argaeum); in de 11e eeuw Kaisariyah) is een industriestad in Centraal-Anatolië, Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad kende in 2000 zo'n 536.392 inwoners bij officiële telling en is in de loop van de jaren flink gegroeid. Volgens de laatste telling heeft de stad 977.240 (2011) inwoners. Hierbij zijn de vijf hoofddistricten gerekend, namelijk Melikgazi, Kocasinan, Talas, İncesu en Hacılar. De totale provincie telt meer dan 1,2 miljoen inwoners.

Kayseri bevindt zich aan de voet van de beroemde berg Erciyes. Deze berg heeft een hoogte van 3196 meter en is vanuit de hele stad te zien. Voor veel toeristen is Erciyes een vrij onbekend skioord, doordat Kayseri vooral fungeert als een doorreislocatie naar de bekende toeristische attracties in Cappadocië.

Naast doorreis voor Cappadocië wordt de stad ook bezocht voor de historische monumenten in Kayseri, voor raften op de rivier de Zamantı en voor historische plaatsen als Kültepe, Ağırnas, Talas en Develi.

In de Romeinse oudheid droeg de stad de naam Caesarea ad Argaeum. De huidige naam van de stad is hiervan afgeleid.

Geschiedenis[bewerken]

Madrassa van Sahabiye. Seldjoekse architectuur in Kayseri.
Stadsmuren van Kayseri

De regio rond Kayseri wordt al duizenden jaren bewoond getuige neolitische nederzettingen in het gebied zoals Kültepe. De Hettieten hadden hier een belangrijke handelspost en zijn de waarschijnlijke stichters van de stad, onder de naam Mazaca. Onder die naam kreeg de stad bekendheid in de vroege oudheid, toen het zich ontwikkelde tot een handelscentrum op de kruising van de Perzische Koninklijke Weg en de weg van Sinope in de Pontus richting de Eufraat. Mazaca fungeerde eeuwenlang als hoofdstad van Cappadocië. In de 3e eeuw voor christus Helleniseerde de stad, als gevolg van de veroveringen van Alexander de Grote. Het behield zijn status als hoofdstad van Cappadocië onder Romeins bestuur. Sjapoer I van Pezië vernietigde de stad grotendeels in het jaar 260. In de 4e eeuw herstichtte de bisschop Basilius van Caesarea de stad, ongeveer een kilometer ten noordoosten van de originele nederzetting. Keizer Justinianus I liet in de 6e eeuw de stad versterken met een zware muur, en in de 9e eeuw werd het opnieuw de hoofdstad van een belangrijke provincie; het thema Charsianon. De Arabische generaal (en latere kalief) Moe'awija I veroverde de stad kortstondig in het jaar 647. In 1067 veroverde de Seldjoekse Turken onder leiding van Alp Arslan de stad, en ruineerde deze grotendeels. Vanaf 1074 viel de stad onder controle van de eveneense Turkse Danishmenden, die het herbouwden. Na 1178 werd Kayseri onderdeel van het Sultanaat van Rûm, en werd een van de belangrijkste steden van dit rijk. In 1243 werd de stad echter opnieuw vernietigd, ditmaals door de Mongolen. In de eeuwen hierna werd de stad door lokale heersers, en later onder Osmaans bestuur herbouwd.

Geografie[bewerken]

Topografie[bewerken]

Kayseri (stad) ligt in de gelijknamige provincie Kayseri, in het midden van Turkije. De stad is verbonden met de buursteden Kırşehir, Nevşehir en Niğde in het westen, Sivas en Malatya in het oosten en Adana in het zuiden. In het oosten van de stad, nabij de wijk Beyazşehir ligt het meer van Engir en in het westen ligt het kunstmatig aangelegde meer van Yamula.

Klimaat[bewerken]

Kayseri ligt in regio Midden-Anatolië. De steden in deze regio hebben vooral droge zomers en zeer koude winters. Verder zijn er ook grote temperatuurverschillen tussen middagen en nachten. 's Zomers kunnen de temperaturen in de middagen wel stijgen tot 40°C en 's nachts afkoelen tot ongeveer 11°C.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Autoverkeer[bewerken]

Kayseri is een centraal gelegen stad en is daarom een belangrijk knooppunt voor het autoverkeer. Mede door de snelle groei van de stad en van het toenemend autoverkeer in heel Turkije, zijn de doorgaande wegen via het centrum van Kayseri dagelijks toneel van files. Om deze wegen te verlichten van de vele auto's is er in 2008 begonnen aan de bouw van een ringweg. Het eerste stuk van Cumhuriyet naar İldem via Oymaağaç en Erkilet is in juni 2010 opgeleverd. Deze weg ligt ver buiten de stad en zorgt voor een snelle doorgang voor het verkeer van Ankara naar Sivas en Malatya.

Luchtvaart[bewerken]

Ten noorden van Kayseri, in de wijk Erkilet, ligt de internationale luchthaven Kayseri Erkilet. Deze luchthaven is erg belangrijk voor Kayseri, doordat de toeristen er massaal gebruik van maken om verder naar Cappadocië te kunnen reizen. De stad heeft aan de luchthaven een deel van haar economische groei te danken, doordat Kayseri veel beter bereikbaar is geworden.

Stads- en streekvervoer[bewerken]

De stad is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor 2009 reden er stadsbussen en dolmuş-busjes in de gemeente, maar na de opbrengst van de eerste tramlijn zijn de dolmuş-busjes buiten dienst gezet. Ook zijn er nieuwe bussen aangeschaft die rijden op aardgas om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Sinds 2009 rijden er ook trams in Kayseri onder de naam Kayseray en worden ze geëxploiteerd door Kayseri Ulaşım A.Ş. De bouw van de tramlijnen is verdeeld in vier etappes. De eerste stuk is opgeleverd in 2009 en bestond toen maar uit één lijn, namelijk de lijn Organize Sanayı-Doğu Terminalı. Deze lijn loopt van het westen van de stad via het centrum naar het oosten. Het tweede stukje Doğu Terminalı-Beyazşehir-İldem is opgeleverd op 1 februari 2014 en bestaat uit een verlenging van de lijn naar het oosten van de stad richting de wijk İldem. Kort daarna is op 14 februari 2014 ook het derde stukje Tuna-Hastaneler-Lojmanlar geopend. Deze lijn buigt bij de halte Tuna af naar het zuiden en rijdt richting het academisch ziekenhuis. In 2015 zal ook het vierde stukje Lojmanlar-Talas-Anayurt opgeleverd worden en zal de lijn richting het ziekenhuis verlengd worden naar de wijk Talas. In de toekomst zijn er nog plannen om tramlijn Belsin-Otogar-Nuh Naci Yazgan Üniversitesi te bouwen, om zo ook het westen van de stad beter te bedienen.

Ook bevindt er in Kayseri een nieuwe streekvervoersstation genaamd Kayseri Otogar. Net als in de rest van Turkije wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van busvervoer tussen de steden. Het nieuwe stationsgebouw, geopend in 2007, is 12.000 m² en wordt gebruikt door meerdere (private) vervoersmaatschappijen. Populaire bestemmingen vanuit Kayseri zijn Istanbul, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Sivas en Aksaray. De plaatselijke vervoersmaatschappijen zijn Süha, İnci Turizm, İpek Turizm en Kent.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De berg Erciyes

Musea[bewerken]

 • Kayseri Archeologisch Museum
 • Huis van Atatürk
 • Güpgüpoğlu Konağı Etnisch Müseum
 • Selçuklu Uygarlığı Museum
 • Ahi Evran Sanatkarlar Museum
 • Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Museum
 • Kayseri Kale Archeologisch Museum
 • Gevher Nesibe Museum
 • Sultansazlığı Kuş Museum

Winkelcentra[bewerken]

 • Kapalı Çarşı Historisch Centrum
 • Kayseri Park
 • Almer (Cumhuriyet Meydanı)
 • İpeksaray
 • Optimall
 • Meysu Outlet
 • Forum Kayseri AVM
 • BYZ Garage
 • Kasseria
 • Düvenönü Avm

Geboren[bewerken]