Antiochië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antakya (Antiochië)
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Antiochië
Antiochië
Situering
Regio Middellandse Zee-regio
Provincie Hatay
District Hatay
Coördinaten 36° 12′ NB, 36° 9′ OL
Algemeen
Inwoners 150.000
Foto's
De kerk van de heilige Petrus is een van de oudste kerken in de wereld
De kerk van de heilige Petrus is een van de oudste kerken in de wereld
Stadszicht
Stadszicht
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Antiochië (Turks: Antakya; Grieks: Αντιόχεια η επί Δάφνη, Αντιόχεια η επί Ορόντου of Αντιόχεια η Μεγάλη; Latijn: Antiochia ad Orontem; of Antiochia dei Siri), is de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay. Ze ligt bij de Middellandse Zee ten noorden van Libanon en ten westen van Syrië. De stad heeft ongeveer 150.000 inwoners. Het Arabisch wordt er nog veel gesproken.

Geschiedenis[bewerken]

Antiochië was in de oudheid de hoofdstad van het Seleucidische Rijk en later van de Romeinse provincie Syria.

Antiochië werd in 300 v.Chr. door Seleucus I Nicator (een van de generaals van Alexander de Grote) gesticht aan de rivier Orontes en al snel tot hoofdstad verklaard. Dit betekende een verschuiving van het machtscentrum van Babylon in Mesopotamië naar Syrië. Seleucus en zijn opvolgers stichtten elders nog andere steden met de naam Antiochië.

Al snel groeide de stad uit tot een grote metropool, mede door de vele handelswegen vanuit Azië die hier samenkwamen en de grote haven in het naburige Seleucia. Ze werd een van de belangrijkste hellenistische cultuurcentra en kwam op de tweede plaats na Alexandrië in Egypte. De stad fungeerde lange tijd als een van de westelijke eindpunten van de zijderoute. Ook in de Romeinse periode bleef ze een van de grootste steden van het rijk. Meerdere keizers verfraaiden Antiochië met grote tempels en andere openbare gebouwen.

De stad speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vroege christendom en wordt meermaals genoemd in de Handelingen van de Apostelen. Volgens de overlevering was de Grot van Sint Petrus de plaats waar de apostelen Paulus en Barnabas samen kwamen. Het Patriarchaat van Antiochië was de zetel van een van de vijf christelijke patriarchaten binnen het Romeinse Rijk.

In 387 vindt een opstand plaats van de plaatselijke bevolking. De standbeelden van de keizer(s) worden hierbij (zwaar) aangepakt.

De stad raakte in verval na de Perzische invasie in 540 en de verovering door het islamitische Arabische rijk in 636. De belangrijkste oorzaak was, naast de herhaaldelijke plunderingen en verwoestingen, de verschuiving van de handelsroutes die veelal via Constantinopel gingen nadat dit de hoofdstad werd van het Oost-Romeinse Rijk.

In de elfde eeuw wisten de Byzantijnen de stad te heroveren op de Arabieren maar in 1084 maakten de Seltsjoeken, tijdens een van de vele Byzantijns-Seltsjoekse oorlogen, zich meester van Antiochië.

De kruisvaarders veroverden de stad in 1098 onder leiding van Bohemund I. Tijdens het beleg zou de heilige Sint-Joris verschenen zijn. De kruisvaarders maakten van Antiochië de hoofdstad van het vorstendom Antiochië, een van de kruisvaardersstaten.

Antiochië werd veroverd door de Mammelukkensultan Baibars in 1268. De stad viel binnen een dag. Baibars liet de poorten van de sta sluiten en de bevolking werd afgeslacht. De val van Antiochië, de eerste grote stad die door de kruisvaarders was veroverd , leidde de val van de restanten van de kruisvaarderstaten in.

Sedert 1516 maakte Antiochië deel uit van het Osmaanse Rijk.

Na de Eerste Wereldoorlog behoorde Antiochië tot het Franse mandaatgebied Syrië. Hierin maakte het deel uit van het Sandjak Alexandrette (Iskenderun). In 1939 werd de stad opnieuw Turks grondgebied.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De stad is tweemaal (525 en 1872) door een aardbeving vrijwel geheel verwoest, zodat van oude bouwwerken weinig bewaard is gebleven.

Uit de Hellenistische tijd zijn slechts stukken over van een muur en een waterleiding en een – zwaar beschadigde – in de rots uitgehouwen reusachtige buste. Uit de Romeinse tijd zijn het opmerkelijkst de talrijke luxueuze huizen, vooral in het aan Apollo gewijde zomerverblijf Daphne, met schitterende vloermozaïeken uit de 1e tot de 6e eeuw. Uit deze laatste eeuw dateren ook de forse muren van Justinianus met hun reeks van vierkante torens. De Amerikaanse Princeton University deed er opgravingen van 1932 tot 1939.

Het archeologisch museum bevat o.m. een zeer omvangrijke verzameling mozaïeken uit de Romeinse tijd, gevonden in villa's in de omgeving (2e en 3e eeuw n.C.).

Omgeving van Antiochië[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Bekende personen uit Antiochië[bewerken]