Adana (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adana
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Adana (stad)
Adana (stad)
Situering
Regio Middellandse Zee-regio
Provincie Adana
Coördinaten 37° 0′ NB, 35° 19′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 1.636.229 [1]
Foto's
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
Oude huizen in de wijk Tepebağ
Oude huizen in de wijk Tepebağ
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Adana is een stad in het zuiden van Turkije, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Middellandse Zee. Adana is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Adana. Het is met 1.636.229 inwoners de zesde stad van Turkije.

Door de stad loopt de Seyhan rivier en dit is ook een van de redenen dat de grond bij Adana vruchtbaar is. Daarnaast is Adana ook rijk aan enkele mineralen, zoals chroom, ijzer, mangaan, lood en zink.

De stad heeft een oud en een modern gedeelte. Een belangrijke bron van inkomsten is de textielindustrie. Er ligt een treinstation in de stad, en een vliegveld dichtbij de stad. De Incirlik luchtbasis van de NAVO ligt 12 kilometer ten oosten van Adana.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd waarschijnlijk ongeveer 3000 jaar geleden door de Hittieten of de Assyriërs gesticht en leed vele eeuwen onder de oorlogen tussen Griekenland en Perzië. De naam zou afkomstig zijn van Adanus, de zoon van Kronos uit de Griekse mythologie, die het gesticht zou hebben. In de eerste eeuw v.Chr. ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In deze tijd werd de stad een belangrijk handelscentrum.

In de 16e eeuw zou de stad deel uit gaan maken van het Ottomaanse Rijk.

In 1909 vonden er in Adana gevechten plaats tussen Armeniërs en Turken. Dit eindigde in een pogrom, waarbij ongeveer 10.000 Armenen omkwamen en de helft van de stad afbrandde. Tussen 1918 en 1920 werd de stad door de Fransen bezet.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Autoverkeer[bewerken]

De E90 doorsnijdt Adana als snelweg en loopt van het westen naar het oosten van de stad. Lokaal draagt deze snelweg de namen O-51 vanuit Tarsus tot het westen van het stad, O-50 voor de ringweg en O-52 voor het oosten van de stad richting Şanlıurfa.

Luchtvaart[bewerken]

In het westen van de stad ligt de internationale luchthaven Adana Şakirpaşa. De luchthaven is geopend in 1937 en verzorgt binnenlandse en enkele internationale vluchten naar Cyprus en Duitsland. Door de sterke groei van de bevolking van Adana is ook het aantal passagiers gestegen en zo is luchthaven nu de zevende van Turkije qua passagiersaantallen. Omdat de luchthaven deze grote hoeveelheid niet aankan is er begonnen aan de bouw van de nieuwe luchthaven Adana Çukurova, welke gepland staat voor opening eind 2014. Ook bevindt er in het oosten van de stad de NAVO luchtbasis İncirlik.

Scheepvaart[bewerken]

Ten zuiden van de stad bevindt zich de haven van Botaş en de haven van Toros Gübre Fabrikaları aan de Middellandse Zee.

Spoorwegen[bewerken]

Adana ligt aan de Bagdadspoorlijn. Bestemmingen per spoor vanuit de stad zijn onder meer Istanbul, Ankara, Iskenderun, Gaziantep, Malatya en İslahiye. Eenmaal per week is er een internationale trein richting Aleppo. Richting Mersin bestaat een stoptreinverbinding die door Banliyö Trenleri wordt geëxploiteerd.[2]

Stads- en streekvervoer[bewerken]

Binnen de stad bestaat wordt het personenvervoer uitgevoerd door bussen of Dolmuş-busjes. De metro van Adana bestaat uit een lijn met dertien stations (13,5 km lengte). Gepland staat een verlenging van de lijn richting de Çukurova universiteit.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Archeologisch museum
  • Misis Mozaiekmuseum
  • Hassan Aga moskee
  • Kruisvaarderskerk
  • Tas Köprü (Romeinse brug over de Seyhan)
  • Ulu Cami (grote moskee)
  • Yak moskee (Eski moskee)
  • Armeensekerk

Geboren in Adana[bewerken]

Galerij[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] Adana Metropolitan Address-based Population 2012 by TÜİK.
  2. T.C. Devlet Demiryolları - geraadpleegd, 22 maart 2011