Adana (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adana
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Adana (stad)
Adana (stad)
Situering
Regio Middellandse Zee-regio
Provincie Adana
Coördinaten 37° 0′ NB, 35° 19′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 1.636.229 [1]
Foto's
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
v.l.n.r. Varda Viaduct, Çukurova, Taşköprü, Treinstation, Dilberler Sekisi, Sabancımoskee
Oude huizen in de wijk Tepebağ
Oude huizen in de wijk Tepebağ
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Adana is een stad in het zuiden van Turkije, ten oosten van Tarsus, ongeveer 30 kilometer van de Middellandse Zee. Adana is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Adana. Het is met 1.636.229 inwoners een grote stad. De grond bij Adana is vruchtbaar vanwege de rivier de Şeyhan die hier stroomt.

De stad heeft een oud en een modern gedeelte. Een belangrijke bron van inkomsten is de textielindustrie. Er ligt een treinstation in de stad, en een vliegveld dichtbij de stad. De Incirlik luchtbasis van de NAVO ligt 12 kilometer ten oosten van Adana.

Adana stad en Seyhanmeer

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd waarschijnlijk ongeveer 3000 jaar geleden door de Hittieten of de Assyriërs gesticht en leed vele eeuwen onder de oorlogen tussen Griekenland en Perzië. De naam zou afkomstig zijn van Adanus, de zoon van Kronos uit de Griekse mythologie, die het gesticht zou hebben. In de eerste eeuw v.Chr. ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In deze tijd werd de stad een belangrijk handelscentrum.

In de 16e eeuw zou de stad deel uit gaan maken van het Ottomaanse Rijk.

In 1909 vonden er in Adana gevechten plaats tussen Armeniërs en Turken. Dit eindigde in een pogrom, waarbij ongeveer 10.000 Armenen omkwamen en de helft van de stad afbrandde. Tussen 1918 en 1920 werd de stad door de Fransen bezet.

Verkeer en vervoer[bewerken]

In het westen van de stad bevindt zich Adana's internationale luchthaven (Adana Şakir Paşa Havalimanı) en ten zuiden van de stad liggen enkele havens aan de Middellandse Zee.

De Europese weg 90 doorsnijdt Adana en verbindt de stad met het oosten en westen van het land, lokaal draagt de snelweg de namen Otoyol 50, 51 en 52.

Adana ligt aan de Bagdadspoorlijn. Bestemmingen per spoor vanuit de stad zijn onder meer Istanbul, Ankara, Iskenderun, Gaziantep, Malatya en İslahiye. Eenmaal per week is er een internationale trein richting Aleppo. Richting Mersin bestaat een stoptreinverbinding die door Banliyö Trenleri wordt geëxploiteerd.[2]

Binnen de stad bestaat wordt het personenvervoer uitgevoerd door bussen of Dolmuş-busjes. De metro van Adana bestaat uit een lijn met dertien stations (13,5 km lengte). Gepland staat een verlenging van de lijn richting de Çukurova universiteit.

Bezienswaardigheden in en rondom Adana[bewerken]

  • Archeologisch museum
  • Misis Mozaiekmuseum
  • Hassan Aga moskee
  • Kruisvaarderskerk
  • Tas Köprü (Romeinse brug over de Seyhan)
  • Ulu Cami (grote moskee)
  • Yak moskee (Eski moskee)
  • Armeensekerk

Geboren in Adana[bewerken]

Galerij[bewerken]

Partnersteden[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] Adana Metropolitan Address-based Population 2012 by TÜİK.
  2. T.C. Devlet Demiryolları - geraadpleegd, 22 maart 2011