Kogelbrief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een kogelbrief is een specifiek soort dreigbrief waarbij een kogel wordt meegestuurd. De ontvanger is meestal een gezagsdrager en/of bekend persoon.

De term kogelbrief zou voor het eerst zijn gebruikt in 1998, door het Vlaams dagblad De Morgen. De krant schreef dat de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Eddy Baldewijns enkele maanden eerder een brief met een kogel erin had ontvangen.

Het eerste bekende geval van een kogelbrief in Nederland deed zich voor in 2001 toen de burgemeester van Opmeer een brief met een kogel ontving. In 2002 en 2003 ontving een twintigtal bekende Nederlanders een kogelbrief. De brieven bleken grotendeels afkomstig van dezelfde persoon. Door een groot aantal poststukken op een postsorteercentrum te Rotterdam door een röntgenscanner te halen, kon worden achterhaald dat de afzender in Rotterdam-Zuid woonde; vervolgens werd hij in augustus 2003 aangehouden. Het bleek te gaan om de 48-jarige Rotterdammer Peter S. die door het verzenden van dreigbrieven onder meer het onderzoek naar de moord op Chris van der Werken wilde doen heropenen. S. was opgevallen door in zijn brieven de woorden garnalenhersenen en hersengarnalenmassa te gebruiken. Er werd drie jaar celstraf tegen hem geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Op 28 april 2004 werd hij tot 16 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Naast S. hebben ook andere personen kogelbrieven verstuurd.

Op 22 april 2004 werd in een postsorteercentrum een kogelbrief onderschept die was geadresseerd aan burgemeester Leers van de gemeente Maastricht.

Personen aan wie een kogelbrief werd gestuurd (onvolledig)[bewerken | brontekst bewerken]