Overleg gebruiker:Doomedtrader

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Doomedtrader

Hoi Doomedtraider, ik nomineerde zojuist je artikel over Opgeblazen gevoel. Het artikel is weinig encyclopedisch van aard, het is niet zakelijk geschreven en op medisch gebied klopt er niet veel van. Groet Banquo 27 okt 2010 17:49 (CEST)Reageren


Ik ben nog steeds bezig :) Doomedtrader

Wie heeft er "zandbak" van gemaakt en wijs is specifiek aan, wat je nu bedoeld... ik word hier knetter gek van. Tot de tijd dat het artikel NIET verwijdert wordt, blijf ik de mijne erover heen plakken. Het artikel waar naar wordt gerefereerd, is te specifiek. Sorry voor mijn zinsbouw enzo, maar ik ben ook maar dyslectisch.. en corrigeer door middel van rechtermuisknop. Zolang mensen niet SPECIFIEK aanwijzen waar de fouten zitten, wat er aan rammelt en waarom dit überhaubt een medisch artikel zou moeten zijn, ga ik door. Doomedtrader 27 okt 2010 18:18 (CEST)Reageren


Een opgeblazen gevoel, soms ook wel dyspepsie heeft vaak meerder verschillende oorzaken. Verschillende sites, geven verschillende adviezen, maar lijken meestal erg op elkaar. Vaak wordt een verklaring gegeven voor dit probleem, dat het eten niet geheel verteerd wordt en onder invloed van bacteriën gassen produceren. De gassen zouden dan het opgeblazen gevoel verklaren.

Ingeval van een Opgeblazen gevoel, hoeft men niet alle symptomen te hebben. De meest voorkomende symptomen staan hieronder.

Opeens snel veel gewicht verliezen kan ervaren worden wanneer iemand last heeft van verminderde honger en verstoringen in de Maag. Soms na het drinken of eten, kan men ook last hebben van veelvuldig boeren of een hoge gas productie.

In de meeste gevallen gaat het om gassen die geproduceerd worden in de darmen.

Medische aandoeningen als de Ziekte van Crohn en darmobstructie kunnen ook bijdragen aan het opgeblazen gevoel.

Winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak tekenen dat het eten niet volledig kan verteerd worden door het lichaam. Ook door niet genoeg te drinken kunnen de problemen verergeren, doordat vocht nodig is, bij de vertering van het voedsel. Vet eten stimuleert de aanmaak van vet cellen in het lichaam en vet op het lichaam, vertraagt de werking van de maag, waardoor het ook kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel. zuivel producten kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel, winderigheid en kramp. Mensen met een Lactose-intolerantie, zullen dit erger ondervinden. Als de producten zijn verteerd, zal het probleem verholpen moet zijn.

Een opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door de volgende dingen;

Directe Oorzaken

Indirecte oorzaken

  • Prikkelbaredarmsyndroom - PDS
  • Darm obstructie
  • Visceraal vet - Ook wel een Bierbuik
  • Mild buiging syndroom - Een soort PDS
  • Polycysteus-ovariumsyndroom - Cysten in de eierstokken. Een symptoom is een onregelmatige eiersprong.
  • Alvarez' syndroom
  • Wormen en andere parasieten in de darmen
  • Diverticulose - meestal bij 40 plussers

Redelijk onbekende oorzaken kunnen zijn Ascites waar niet lucht, maar een vloeistof de storende factor is. Tumoren kunnen ook de oorzaak zijn en vooral als deze liggen in de eierstokken, lever, baarmoeder en in de maag.

Specifieke Oorzaken[brontekst bewerken]

Fructose[brontekst bewerken]

Fructose komt voor in honing, gewoon tafel suiker en vruchten suikers. Gewoon tafel suiker bestaat uit evenveel fructose als glucose. Vruchtensuiker bestaat uit enkel en alleen fructose. Fructose wordt ook gebruikt als zoet maker en 1,5 keer zoeter dan tafel suiker.

Verschillende onderzoeken, laten zien dat fructose niet zo goed is voor het lichaam. Een teveel aan fructose, over een langere periode kan leiden tot een Metabool syndroom. Verder kan er nog hypertensie, hartinfarct, dyslipidemia, obesitas, pancreatitis, acuut leverfalen en zwangerschapdiabetes veroorzaakt worden.

Het lichaam accepteert de fructose en brengt deze met het proteïne GLUT-5 naar de lever. GLUT-2 wordt gebruikt door het lichaam voor de stof glucose. Echter, niet alleen glucose kan met de GLUT-2 mee, ook fructose. Fructose wordt alleen afgebroken en omgezet in energie in de lever, terwijl glucose wordt omgezet in energie in het hele lichaam. GLUT-2 zorgt voor de glucose toestroom en als er een teveel aan fructose is, raakt het lichaam verzadigd en is er niet genoeg GLUT5 om de fructose af te voeren. Fructose zal dan de plek van glucose, in gaan nemen. Hierdoor ontstaat een Fructosemalabsorptie. 30 tot 40 procent van de bevolking lijdt hieraan.

Behandeling[brontekst bewerken]

In sommige voedsel waren zitten enzymen die helpen suikers af te breken, die te vinden zijn in granen en fruit. Deze kunnen genomen worden, voordat er gegeten wordt. Ook medicijnen met actieve kool kunnen genomen worden, tegen de geur van winderigheid. Het meest bekende medicijn is Antacidum. Dit verlaagt de pH van het zuur in de maag. Echter moet er een gedoseerde hoeveelheid ingenomen worden. Als er teveel van wordt ingenomen, remt dat weer de werking van de maag.

Ook na het eten een wandelingetje maken, kan helpen tegen een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat er hormonen vrijkomen tijdens een wandeling, die de vertering van het voedsel bevorderen in de Ingewanden. Kruidenthee kan ook worden gedronken, omdat deze de lucht belletjes afbreken. Sommige soorten voedsel, zoals koffie en chocola, kunnen het spijsverteringskanaal stimuleren, wat lijd tot een hogere hoeveelheid lucht, in de darmen. Vet eten, kan ook slecht verteerd worden, waardoor een opgeblazen gevoel kan opkomen. Ook hete en ijskoude dranken, etenswaar kunnen een opgeblazen gevoel geven, doordat er lucht wordt ingezogen bij het consumeren. Dranken met bubbels erin zorgen ervoor dat er lucht ontstaat in de buik. Dat wat niet weer naar boven komt, gaat via de darmen eruit en zorgen voor een opgeblazen gevoel, dus is het niet raadzaam, deze te drinken. Het is ook het verstandigst, om te stoppen met roken, of het gebruik van andere tabak producten. Er bestaan ook verschillende soorten vruchten, waar suikers inzitten die mensen niet kunnen verteren, maar bacteriën wel.

Bierbuik

Buikvet


en:Bloating