Overleg gebruiker:Jurasmerga

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door DirkVE in het onderwerp Portaal:Hongarije
Laatste bericht van Bdijkstra

Classicisme[brontekst bewerken]

Hallo Jurasmerga,

Hartelijk welkom op wikipedia! Dat dit het begin mag zijn van een vruchtbare medewerking! Ik heb je vraag gezien op Overleg:Classicisme en aldaar geantwoord, zoals dat gebruikelijk is. Je weet dit waarschijnlijk nog niet, maar het is ook gebruikelijk je eigen overlegbijdragen te ondertekenen, dat doe je door op de handtekeningknop boven het bewerkingsveld te klikken, of in het bewerkingsveld 4 tildes te zetten (~~~~). De software zal die automatisch vervangen door een link naar je gebruikerspagina en de tijd en datum.

Aarzel vooral niet dingen te wijzigen als je fouten ziet, bij voorkeur onderbouwd met een bron.

Ik weet niet in hoeverre je echt nieuw bent want je wist makkelijk het overleg op te zoeken, maar als je met vragen zit over wikipedia en het bewerken ervan op zich, kan je overwegen gebruik te maken van het coachingsprogramma.

Fijne zondag nog! - netraaM9 dec 2012 13:37 (CET)Reageren

Zie ook:
Hallo Jurasmerga,
Ik ga meteen weer zeuren (ha ha): het is gewoonlijk een overleg beperkt te houden tot de plek waar die begonnen is; die over classicisme dus op Overleg:Classicisme en die van het welkom hier. Bij uw/je eigen gebruikersaccount hoort ook een volglijst, die het makkelijker maakt pagina's terug te vinden, dus ook de pagina's waar u/je in een overleg betrokken bent.
Neem zeker alle tijd om u/je wikipedia eigen te maken. Ik heb rechts de belangrijkste inleidende pagina's geplaatst, maar nog belangrijker is het plezier van het inhoudelijk bijdragen, dus dat inlezen komt vanzelf een keer. Voor vragen ben ik altijd beschikbaar op mijn eigen overlegpagina (die had u/je ook al gevonden), ik ben (bijna) dagelijks wel op wikipedia dus ik zal snel kunnen antwoorden. Nogmaal: heel veel plezier op wikipedia! Ik weet zeker dat u/je een positieve bijdrage zal kunnen leveren en er nog plezier aan beleven ook. - netraaM9 dec 2012 19:07 (CET)Reageren

Ik 'vrees' dat je nog vaak moet 'zeuren'![brontekst bewerken]

Hoi netraaM!

Dank je wel voor je 'gezeur' & sorry: ik houd me graag aan de regels maar ik had niet in de gaten dat ik antwoordde op een verkeerde pagina...... :( Dat is één van de (vele) dingen die ik de komende tijd zal (moeten) leren! En omdat ik langzaam dit soort dingen leer, vrees ik dat jij nog vaak zal moeten 'zeuren' bij mij! Maar, ik hoop dat je dat gezeur vol houdt, want ik wil eigenlijk goed worden in dit!

Enne, schrijf maar 'je'!

Nogmaals bedankt en ook jij een prettige zondag.

Jurasmerga (overleg) 9 dec 2012 19:42 (CET)Reageren

Komt goed, alles op z'n tijd en schroom niet te vragen te stellen. - netraaM9 dec 2012 19:45 (CET)Reageren

ik zoek een coach die erg geduldig is omdat ik, laat ik zeggen, erg langzaam van begrip ben of, anders gezegd, ik dingen vaak op een heel andere manier begrijp dan ze bedoeld zijn. :) lachen om mijn (verkeerde) interpretatie is dan vaak een probaat middel: relativering is mij niet vreemd. :D

daarnaast werk ik zeer onregelmatig, waardoor ik soms weken géén tijd heb en dan dagen lang alleen maar achter de computer zit.

Antwoord op vragen over afbeeldingen[brontekst bewerken]

Moi Jurasmerga, hierbij antwoord op de vragen die je op mijn overlegpagina gesteld hebt over afbeeldingen:

  • Als je |thumb| toevoegt binnen de code van een afbeelding, dan komt deze inderdaad rechts op de pagina te staan. Als je wilt dat een afbeelding links komt te staan, kun je |thumb|left| gebruiken.
  • De meeste afbeeldingen die je op deze en op de anderstalige Wikipedia's vindt, staan op Wikimedia Commons. Alle foto's die daarop staan, mag je zondermeer gebruiken.
  • Meer informatie over afbeeldingen vind je op Help:Gebruik van bestanden.

Succes! LeRoc (overleg) 28 mrt 2014 00:01 (CET) (PS Als je op dit bericht wilt reageren of als je meer vragen hebt kun je deze hieronder plaatsen. Ik krijg dan automatisch bericht.)Reageren

dank je wel!! dat van die foto probeer ik meteen uit; ik heb namelijk een tweede foto toegevoegd en die zou ik graag links willen hebben. die vragen komen in de loop van de tijd wel. bijvoorbeeld: hoe kan ik mijn eigen foto's toevoegen en aan welke eisen dienen deze foto's te voldoen? maar ik heb nog niet alles gelezen, wellicht staan de antwoorden er al bij. dank je ook voor de opmerking tussen haakjes: het koste mij wat tijd om uit te zoeken waar ik een boodschap voor jou kon achterlaten (en ik ben het nu alweer vergeten) dus dit is veel en vele gemakkelijker :D ! Jurasmerga (overleg) 28 mrt 2014 00:47 (CET) haha, |left| werkt inderdaad zoals jij schreef. ik heb meteen ook maar |center| uitgeprobeerd en die zette de foto uiteraard in het midden. hahaha kan ik nog meer? foto in het midden maar wel met tekst erom heen? of foto op 2/3 van de pagina links of rechts? foto in de alinea? of vraag ik nu te veel? :D Jurasmerga (overleg) 28 mrt 2014 00:53 (CET)Reageren

Meer informatie over wat je met foto's kunt doen vind je op Help:Gebruik van bestanden. Als je zelf foto's wilt toevoegen dan kan dat door links op de pagina te klikken op 'Hulpmiddelen' en dan op 'Bestand uploaden'. De belangrijkste regels voor zelfgemaakte foto's zijn: ze moeten duidelijk zijn (niet ongefocusd bijvoorbeeld), en ze moeten over een encyclopedisch onderwerp gaan (liever geen groepje poserende vakantievierende mensen op de voorgrond bijvoorbeeld). Als je wilt oefenen met het plaatsen van foto's, dan kan dat in de zandbak. Ik weet niet of een gecentreerde foto met tekst eromheen mogelijk is, ik denk eigenlijk van niet. LeRoc (overleg) 28 mrt 2014 01:26 (CET)Reageren

noindex, e.d.[brontekst bewerken]

Hoi Jurasmerga, ik heb jouw laatste bewerking op de OP van Budai Vigadó ongedaan gemaakt. Die pagina moet vindbaar zijn en een NOINDEX is daar dus niet toegestaan. Ook is het niet jouw persoonlijke pagina en dan is dat knipperende lampje met de laatste bewerker niet gewenst. Die mag je wel op jouw eigen overlegpagina (OP) plaatsen, en die noindex ook. Met vriendelijke groet, Dqfn13 (overleg) 30 mrt 2014 22:44 (CEST)Reageren

hoi dqfn!
dank je wel voor je uitleg, daar léér ik nou iets van, dat ik niet gelezen heb in de uitleg.
en mijn verontschuldigingen voor het 'mis'bruiken van het knipperende lampje: ik vind dat lampje eigenlijk geweldig! meteen toen ik het zag, dacht ik: 'dat wil ik ook!'
nou ja, zielige ik, dan zal ik maar eens een eigen pagina aanmaken! :)

Jurasmerga (overleg) 30 mrt 2014 22:55 (CEST)Reageren

Meebezig[brontekst bewerken]

Moi Jurasmerga. Ik zie dat je telkens het {{meebezig}}-sjabloon boven je nieuwe artikelen plaatst. Dat is een goed idee: je loopt daarmee minder kans dat je artikel op de Beoordelingslijst komt te staan (maar je mag het sjabloon maar een paar dagen laten staan). Het betekent ook dat zolang dit slabloon erop staat, ik je om toestemming moet vragen als ik iets in het artikel wil veranderen. Het artikel Badhuizen van Hongarije bevat veel goede dingen, maar er moet nog wel wat aan gesleuteld worden. Vind je het goed dat ik er een beetje mee bezig ga? Groeten, LeRoc (overleg) 2 apr 2014 01:45 (CEST)Reageren

hoi leroc!
uiteraard vind ik het goed dat je het artikel verbetert en meer in lijn brengt met wiki. maar, dank je wel voor het vragen!! wat ik nog liever heb, is dat jij mij op mijn fouten wijst en mij eerst zelf het laat verbeteren. (ik ben pas net bezig met schrijven en moet dús nog veel leren!)
wat het 'meebzig' teken betreft, ik werk onregelmatig; soms heb ik enkele dagen achtereen vrij, soms werk ik 40 dagen achter elkaar... ik bedacht me gisteren dat ik wellicht eerst beter in een tekst document op mijn eigen computer kan werken. het nadeel daarvan is dat ik zolang ik werk geen commentaar krijg en zoals jij hebt gemerkt zijn mijn artikelen niet perfect...... vandaar dat ik héél graag heb dat er op z'n minst één iemand is die over mijn schouders mee kijkt. vandaar dat ik 'on-line' werk.
Jurasmerga (overleg) 2 apr 2014 08:18 (CEST)Reageren
Ok, ik zal hier proberen wat opmerkingen te maken. Het gaat niet altijd om fouten, soms is het een kwestie van stijl. Vat het alsjeblieft als positieve kritiek op:
dank je wel! ik neem het inderdaad als opbouwende kritiek op. ik ben nog niet gewend aan de wiki-stijl, ik verwacht dat ik over een artikel of tien beter weet.
Uitgevoerd Uitgevoerd*Volgens mij zou Badhuizen in Hongarije een betere titel voor dit artikel zijn. Het voorzetsel 'van' suggereert dat al deze badhuizen eigendom van de Hongaarse staat zouden zijn, wat volgens mij niet het geval is. (Hoe je de titel van een artikel kunt wijzigen zie je hier.)
ik snap wat je bedoelt. ik voel dat verschil niet. ik gebruikte 'van' analoog aan 'koningen van nederland'. ik heb even gegoogeld en jouw voorstel heeft meer hits dan het mijne :)
Uitgevoerd Uitgevoerd*De inleidende paragraaf van het artikel is op dit moment wat warrig. Ik zou hier zoiets van maken: "Badhuizen komen in heel Hongarije voor. Er zijn ongeveer 1600 geregistreerde bronnen in het land. Hiervan worden er bijna 400 gebruikt voor kuurdoeleinden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen thermale (Hongaars: termálvíz) en helende (gyógyvíz) bronnen. In beide gevallen heeft het water een temperatuur van tenminste 30 °C. In het tweede geval heeft het water bovendien een hoog mineraalgehalte, wat voor heelkundige behandeling geschikt zou zijn. Bij een groot aantal bronnen zijn zwembaden en badhotels gebouwd."
veel beter, dank je, hoewel ik er nog niet helemaal uit ben.
Uitgevoerd Uitgevoerd*Ik zou persoonlijk 'Terminologie' een betere titel vinden voor de tweede sectie dan 'Gebruik van termen', maar kijk zelf maar wat je het beste vindt. Ook deze sectie zou nog iets scherper geformuleerd kunnen worden, bijvoorbeeld: "In de praktijk worden de termen badhuis, thermen, zwembad, thermaalbad en bad vaak door elkaar gebruikt. Ze overlappen elkaar wat betekenis betreft. In dit artikel wordt het Hongaarse onderscheid gehanteerd tussen zwembad (uszoda) en bronnenbad (gyógyfürdő). Met 'zwembad' bedoelt een Hongaar vooral een verzameling bassins waar het plezier dan wel het zwemmen belangrijk is. Met 'bronnenbad' wordt een verzameling bassins bedoeld waar het kuren en relaxen voorop staat. Vaak komen er bij een zwembad ook enkele thermale bassins voor, en andersom."
ik had zelf ook al moeite met de kop van dit stuk, maar kwam niet verder. jouw voorstal gaf een 'eureka'-gevoel......
Uitgevoerd Uitgevoerd*De structuur van het tweede deel van het artikel kan nog iets beter. Bovendien vind ik het zinnetje "Het gaat te ver om alle thermaalbaden te noemen" iets te direct voor een encyclopedisch artikel. Ik zou deze hele zin weghalen en van de structuur zoiets maken:
==Lijst van baden==
Hieronder een selectie van de belangrijkste badhuizen en -plaatsen in Hongarije.

===Boedapest===
* Gellért
[...]
* Szészar

===Noordwest-Hongarije===
[...]

===Zuidwest-Hongarije===
[...]

[enzovoorts]
Uitgevoerd Uitgevoerd*In sommige gevallen ben je een koppelteken (-) vergeten. De woorden Noordwest-Hongarije, Zuidwest-Hongarije... moeten allemaal met een koppelteken. Het woord Kiraly-baden ook.
Uitgevoerd Uitgevoerd*Je gebruikt in het artikel soms een hard regeleinde (<br />). Dit is op Wikipedia slechts in een zeer beperkt aantal speciale gevallen toegestaan. Als je een nieuwe paragraaf wilt beginnen, moet je een lege regel tussen de paragrafen laten.
Uitgevoerd UitgevoerdHet lijkt een hele lijst opmerkingen, hopelijk valt het in de praktijk mee. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Groeten, LeRoc (overleg) 2 apr 2014 09:18 (CEST)Reageren
jazeker! dank je wel.
ik heb wel nog een vraag over het gebruik van het meervoud 'baden'. ik heb een voorkeur voor het enkelvoud bad. ik weet niet waarom, maar bij het meervoud denk ik aan meerdere gebouwen. het zijn inderdaad meerdere bassins, maar slechts één gebouw. de hongaar gebruikt overigens ook het enkelvoud.
(mag dat hier wel?)

ik hoop dat je weer meeleest en ik nog meer kritiek krijg!
Jurasmerga (overleg) 2 apr 2014 19:40 (CEST)Reageren

Uitgevoerd UitgevoerdIk heb nog wat kleine dingen veranderd in de lijn van wat ik hierboven gezegd heb. Ik hoop dat je dit ok vindt. Je vraag over het meervoud 'baden' begrijp ik niet goed. Op welke plek zou je deze in het enkelvoud willen veranderen? Nog een paar kleine dingen:
  • vind ik méér dan oké :D
  • het meervoud 'baden' wordt onder meer gebruikt in het foto onderschrift en inconsequent op de pagina over het széchenyibad. ik heb een voorkeur voor het enkelvoud. in het nederlands zeggen we ook: 'ik ga naar het zwembad' en niet naar 'de zwembaden' hoewel er meerdere bassins zijn. het hongaars gebruikt ook het enkelvoud, dus széchenyibad en niet széchenyi-baden (en al helemaal niet met verbindingsstreepje :p).
  • ik zag dat je de titels van de artikels hebt aangepast. nu begrijp ik hongaars, dus ik kan de titel lezen. maar de meeste nederlanders zullen die taal niet machtig zijn, vandaar dat ik een nederlandse titel had bedacht. leek me handiger. is het een wiki-regel dat de originele titel blijft staan ook als de gemiddelde lezer er niets aan heeft? overigens is het onderschrift van de foto van het király bad wel vertaald.
  • ik zie ook dat je links hebt aangepast. goed om te zien hoe het nu écht moet! staat niet in de snelcursus :D dus dat wist ik niet. ik noteer het, zodat ik het de volgende keer zelf goed doe!!
  • ik heb nog nagedacht over het '-' tussen de 'naam' en het woord 'bad'. moet dat echt? in het hongaars niet namelijk en volgens mij doen we dat in het nederlands ook niet? de titel van de wiki 'széchenyibaden' bevat géén streepje. In de tekst staat ban weer wel: széchenyi-bad; mét streepje maar in het enkelvoud. dus ...... niet helemaal verbazingwekkend dat een beginner als ik de wiki-regels niet helemaal kan volgen :) toch?
  • en als we het toch over de naam hebben: moet ik misschien de hongaarse naam gebruiken? zoals jij deed met de titels van de artikels? hoewel de nederlandse artikels op wiki wel het woord 'baden' gebruiken. (je ziet dat ik de wiki spelregels nog steeds niet helemaal door heb :D)
Uitgevoerd Uitgevoerd*Als je op sommige interne links in het artikel klikt, kom je op een doorverwijspagina uit. Bijvoorbeeld, als je op de link [[Csongrád]] klikt, kom je hier terecht, wat niet de bedoeling is. De juiste manier is om deze link te vervangen door [[Csongrád (stad)|Csongrád]]. Wie het artikel leest over de badhuizen ziet dan nog steeds 'Csongrád' staan, maar als je erop klikt kom je hier terecht. Dit zou voor verschillende links nog veranderd moeten worden.
dat had ik net gelezen op de hulppagina nadat ik de titel had veranderd! ik begrijp nog niet helemaal hoe dit in zijn werk gaat, maar ik heb die hulppagina opgeslagen, dus dat moet wel gaan lukken. ik had inderdaad gezien dat bijna alle steden al opgenomen zijn in de wiki, maar ik had ze nog niet gecontroleerd. wellicht vervang ik de namen, of vul ze aan met, de naam van het desbetreffende bad - zoals in budapest.
Uitgevoerd Uitgevoerd*Heb je er een bron voor dat Hongarije in de top-5 van badlanden staat? Dat zou op zich goed zijn.
Groeten, LeRoc (overleg) 2 apr 2014 20:32 (CEST)Reageren
  • dat is het eerste artikel (van de twee). overigens las ik op nederlandse internetpagina's dat hongarije land nummer 1 zou zijn.... moet ik dus nog verifiëren!
dank je weer wel, LeRoc!

Jurasmerga (overleg) 3 apr 2014 07:42 (CEST)Reageren

LeRoc?[brontekst bewerken]

is er een handige manier om te zien of de links (die de wiki dus automatisch geeft) kloppen of niet; en of ze dubbele verwijzingen hebben zoals jij al geconstateerd had?
of moet ik ze 'gewoon' één voor één afgaan?
Jurasmerga (overleg) 3 apr 2014 07:52 (CEST)Reageren

hoi LeRoc[brontekst bewerken]

ik heb alle links maar één voor één doorgelopen: wat een werk!
ik zie een kleine inconsistentie bij doorverwijzing; zoals jij aan gaf had mijn Csongrád de toevoeging 'stad' nodig; nu zag ik dat de Stad Eger de toevoeging 'Hongarije' heeft. mag ik dat verbeteren of heeft dit een diepere betekenis? ik zou trouwens kiezen voor een combinatie: 'stad in Hongarije' :D.
Jurasmerga (overleg) 3 apr 2014 09:10 (CEST)Reageren

hoi hoi LeRoc[brontekst bewerken]

ik blijf maar vragen stellen..... sorry, maar ik verwacht dat ik na enkele artikelen iets minder vragen heb :s
ik wil nu artikels over de badhuizen toevoegen; wat budapest betreft neem ik aan dat het aparte artikels moeten worden, zoals de széchenyibaden; maar, wat met de steden? sommige steden hebben slechts één regel in de nederlandse wiki. zal ik in die pagina's een stukje opnemen over het desbetreffende badhuis of toch een apart artikel maken?
Jurasmerga (overleg) 3 apr 2014 09:57 (CEST)Reageren

Geen probleem met je vragen. Ik heb het een beetje druk op het moment, maar ik zal proberen om vanavond (Nederlandse tijd) te antwoorden. Groeten, LeRoc (overleg) 3 apr 2014 13:41 (CEST)Reageren

Moi, ik heb nu wat meer tijd om op je vragen te antwoorden: Uitgevoerd Uitgevoerd*Namen van de baden: Nederlands of Hongaars? Of je dit het beste in het Nederlands of het Hongaars moet doen, daar wordt door Wikipediabewerkers verschillend over gedacht. Ik ben er zelf voorstander van om dingen in het Nederlands te doen als dit een beetje mogelijk is. Ik zou zelf dus liever 'Dagály-badhuis' of zoiets schrijven in plaats van 'Dagály gyógyfürdő', omdat ik de eerste schrijfwijze voor de Nederlandstalige lezer duidelijker vind. Niet iedereen op Wikipedia is het echter hiermee eens. Je hebt dus wat vrijheid om je eigen mening hierover te bepalen, als je het maar konsekwent doet.

  • dan denk ik dat ik in dit artikel alleen de nederlandse naam geef, ik schrijf ten slotte voor nederlanders; en in het artikel over het bad zelf daarnaast ook de hongaarse naam geef, tussen haakjes bijvoorbeeld.
  • Je schrijft ook voor Vlamingen, Surinamers en andere Nederlandstalige mensen, vergeet dat niet Glimlach

Uitgevoerd Uitgevoerd*Namen van de baden: enkelvoud of meervoud? Ook hier mag je wat mij betreft je eigen keuze maken, als het maar konsekwent is. Als je wilt mag je zelfs de titel van het artikel Széchenyibaden wijzigen (je weet nu hoe dat moet). Normalerwijze is het een goed idee om eerst met de aanmaker van een artikel te overleggen voordat je de naam ervan wijzigt. In dit geval is dat Djurgen103. Deze heeft echter meer dan 3,5 jaar geen bijdragen aan Wikipedia gedaan, dus in dat geval lijkt het mij dat je gewoon je gang kunt gaan.

  • ik ben mijn gang gegaan: ik ga voor enkelvoud; titel gewijzigd en alle verwijzingen aangepast.

Uitgevoerd Uitgevoerd*Namen van de baden: koppelteken of niet? Of je 'Széchenyibaden' of 'Széchenyi-baden' schrijft, daar heb je wat vrijheid in. De regel is: samenstellingen moeten aan elkaar geschreven worden, maar je mag een koppelteken gebruiken als dit de uitspraak duidelijker maakt. Je hebt zelf wat vrijheid om te bepalen of dat hier geval is of niet. Wat in elk geval niet mag is 'Széchenyi baden' (met een spatie), dat is fout Nederlands. Als je vragen hebt over spelling e.d. kun je deze altijd stellen in het Taalcafé.

  • in dit geval denk ik dat het streepje geen extra duidelijkheid verschaft, dus ga ik voor de samenstelling
  • goed om te weten van dat taalcafé. daar ga ik nog gebruik van maken.

Uitgevoerd Uitgevoerd*Links naar doorverwijspagina's. Dit is inderdaad een langdurig werkje soms, maar wel heel belangrijk. Het is van belang dat de links op Wikipedia-artikelen naar de goede pagina gaan, de meeste vrijwilligers steken daar inderdaad wat tijd in (ik ook). Je vroeg of er een manier bestaat om te zien of een link naar een doorverwijspagina gaat of niet, zodat je niet alle links hoeft te controleren. Zo'n manier bestaat inderdaad:

  • Klik op 'Voorkeuren' rechtsboven op de pagina.
  • Klik op de het tabblad 'Uiterlijk'.
  • Kies bij 'Drempel voor markering als beginnetje:' de waarde '500 B'.
  • Klik op 'Opslaan' onderaan de pagina.

Als het goed is, worden nu in alle artikelen de links naar een artikel dat korter is dan 500 bytes met een paarsachtige kleur weergegeven. De meeste doorverwijspagina's zijn korter dan 500 bytes, dus deze zijn nu gemakkelijk te vinden.

  • wow! goed om te weten; ongeduldig als ik was, had ik geen zin om te wachten en heb het dus één voor één gedaan; maar dit komt zeer zeker nog van pas in de toekomst: dank je wel!!!
  • hoef ik trouwens maar één keer te doen? ik heb gedaan zoals jij beschreef, blijven die instellingen nu bewaard? of is het een éénmalige actie?
  • In principe blijven je voorkeuren altijd staan, tenzij er iets raars gebeurt.

Uitgevoerd Uitgevoerd*Aanduiding tussen haakjes: (stad), (Hongarije) of (stad in Hongarije)? Deze hoeven niet konsekwent te zijn. Het is heel goed mogelijk dat het ene artikel '(stad)' in de titel heeft staan, en het andere artikel '(Hongarije)', ook al gaan ze allebei over steden in Hongarije. De regel is ongeveer als volgt:

  • Er bestaat een stad X in Hongarije, en een stad met dezelfde naam X in een ander land Y → De artikelen heten 'X (Hongarije)' en 'X (Y)'.
  • Er bestaat een stad X in het Hongaarse comitaat Y, en een stad met dezelfde naam X in het Hongaarse comitaat Z → De artikelen heten 'X (Y)' en 'X (Z)'.
  • Er bestaat een stad X. Deze ligt in een kistérség dat ook X heet → De artikelen heten 'X (stad)' en 'X (kistérség)'.
Ook hier moet ik erbij zeggen dat er wat meningsverschillen bestaan tussen Wikipedianen hierover, maar dit lijkt de meest algemene regel te zijn. Het is dus goed mogelijk dat het ene artikel '(stad)' in de titel krijgt, en het andere '(Hongarije)'. Dit kun je gewoon laten staan. De titel '(stad in Hongarije)' kun je beter niet doen, tenzij het echt nodig is. Als we hieraan beginnen, krijgen we straks steeds langere namen tussen haakjes in de titels, en dat is niet de bedoeling. Zet alleen iets tussen haakjes in de titel als het echt nodig is.
  • leuk man! ik denk nu pas voor het eerst over dit soort dingen na! het is erg logisch wat je zegt. (dit schrijven is kikken!! nou ja, dankzij jouw hulp dan, eigenlijk is het schrijven op zich niet zo leuk maar met behulp van jouw antwoorden iets moois schrijven, dát is kikken. dus: LeRoc: dank je wel!!)

Uitgevoerd Uitgevoerd*Baden: in artikel van de stad of een eigen artikel? Hierbij zou ik de volgende regel aanhouden:

  • Het badhuis heeft een historische waarde, en je kunt daar iets over vertellen → Eigen artikel over het badhuis.
  • Het badhuis heeft geen historische waarde, je kunt er slechts weinig over vertellen, of slechts heel algemene dingen over de moderne tijd (aantal baden, bezoekersaantallen...) → Een aantal zinnen in het artikel over de stad.
  • dit had ik zelf ook bedacht. leuk dat ik dit in ieder geval doorhad!

Het lijkt heel veel, maar dit zijn behoorlijk gevorderde vragen al. Je begint al een behoorlijk ervaren bijdrager te worden. Groeten, LeRoc (overleg) 3 apr 2014 21:35 (CEST)Reageren

  • dank je wel voor je compliment. maar ik ben er nog lang niet!
Het is leuk om je enthousiasme te zien. Wat ik zelf de grootste kick vindt: stel je voor dat er straks een paar Nederlandstalige mensen op vakantie zijn in Hongarije en die geïnteresseerd zijn in historische gebouwen, en dat ze dankzij jouw artikelen meer informatie hebben hierover. Geweldig vind ik dat. Ik zie inmiddels dat je goed bezig bent. Het artikel Királybad ziet er goed uit. Als je meer vragen hebt, dan stel je ze maar. Succes, LeRoc (overleg) 5 apr 2014 15:39 (CEST)Reageren

királybad[brontekst bewerken]

naar analogie van het reeds bestaande széchenyibad artikel een eerste eigen badhuis artikel geschreven. ik ben niet tevreden, hoewle ik niet echt kan aangeven wat er mis is. wellicht iets te weinig tekst? (ik heb geprobeerd beknopt te zijn, maar misschien nu te beknopt?)? ik wil in ieder geval nog leren een infobox te maken, één speciaal voor baden (in budapest) die nog niet bestaat. ik lees me op dit moment in over sjablonen en infoboxen, maar kom er nog niet uit hoe ik er nu zelf een kan maken.
ik hoop weer op kritiek!
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 11:22 (CEST)Reageren

Gebruikerspagina[brontekst bewerken]

Als je nog eens een paar minuten over hebt, kan je dan ook nog eens een zinnetje op je gebruikerspagina brouwen? Hij licht nu nog steeds rood op en na jaren is dat toch niet meer nodig, dacht ik zo ;=)) Stunteltje (overleg) 4 apr 2014 13:19 (CEST)Reageren

ha die Stunteltje!
een paar minuten over? tja, wat is 'over'? :p
enne, ik wilde graag onzictbaar blijven, dus eh, móet ik die gebruikerspagina brouwen? (sip gezicht - ik weet niet hoe ik smileys kan invoegen)
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 13:33 (CEST)Reageren
Er moet helemaal niets en van mij al helemaal niet. Maar ik vond dat iemand die al jaren bijdraagt best een keer daar iets kon invullen. En als je dat bewust niet doet, prima. Stunteltje (overleg) 4 apr 2014 17:22 (CEST)Reageren
wat als jij daar nou eens iets invult :=)
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 20:00 (CEST)Reageren
Dat heb ik zo minimaal mogelijk gedaan en als het je niet bevalt gooi je het weg. Ik hoor niet in jouw pagina te werken, maar in dit geval ..... Je zou wat kunnen expirimenteren met {{Babel|nl|en-3|de-2|fr-1}} Stunteltje (overleg) 4 apr 2014 20:49 (CEST)Reageren
whahaha! geweldig dat je het nog gedaan hebt ook!!! als ik een digitale pluim kon geven, zou ik het doen, maar ik weet niet hoe!!
hoe weet je trouwens zo zeker dat nl's mijn moedertaal is? :-D
enne, (;p) is Stunteltje nu blij dat jurasmerga niet meer rood is xp
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 21:25 (CEST)Reageren
Zeker. Je bent volgens mij allang geen beginner meer, dus ere wie ere toekomt. Je zou het sjabloon wellicht ook kunnen vervangen door {{Babel|vls}} En als je alle mogelijkheden wilt zien, kijk dan bij Sjabloon:Babel Stunteltje (overleg) 4 apr 2014 22:07 (CEST)Reageren
vlaams? hahaha, nee, doe maar niet!
enne stunteltje? bedankt!
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 23:04 (CEST)Reageren

Infobox op Rácbad[brontekst bewerken]

Hoi Jurasmerga, ik heb zojuist de infobox op het artikel Rácbad gerepareerd. De infobox met de naam 'generiek' wordt juist gebruikt als basis voor andere infoboxen, die verder gespecificeerd worden. Deze hoort dus niet rechtstreeks op artikelen gebruikt te worden. Zie de verschillen tussen mijn versie en de laatste versie om ongeveer te zien hoe ik de infobox 'generiek' heb vervangen door de infobox 'gebouw' en hoe ik de parameters heb ingevuld. Wellicht is het trouwens raadzaam om een coach in de arm te nemen die je helpt bij de eerste stappen op Wikipedia. Succes! Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 7 apr 2014 00:26 (CEST)Reageren

hoi Velocitas.
dank je wel voor de aanpassing. vannacht werd ik wakker met inderdaad de gedachte dat ik niet deze box moest gebruiken :)
maar, in de huidige box, kan ik een hoop info niet kwijt die ik wel wil geven en niet op wil nemen in de tekst, zoals aantal binnen/buiten baden, temperatuur water, samenstelling etc. dus deze box wil ik aanpassen en daar was ik ook mee bezig, dus hoewel jouw box beter is dan de mijne, is het nog niet wat ik wil :D
coach, ja, heb ik aangevraagd, maar nog niet gekregen :D
Jurasmerga (overleg) 7 apr 2014 06:59 (CEST)Reageren
Ik heb geprobeerd een {{Sjabloon:Infobox badhuis}} aan te maken, en deze in het artikel Rácbad ingepast. Ik heb Romaine om meer hulp gevraagd. LeRoc (overleg) 7 apr 2014 14:36 (CEST)Reageren
bedankt LeRoc! dit is al veel meer wat ik wil. ik ben in de zandbak aan het spelen, maar ook daar lukt het me niet. in plaats van de kaart hongarije, wil ik natuurlijk budapest, zoals dat (niet door mij) is gedaan in Budai Vigadó. maar....... al veel beter!
Jurasmerga (overleg) 8 apr 2014 06:51 (CEST)Reageren
Stom van me, als coach had ik je aanvraag langs moeten zien komen. Als je dat op prijs stelt wil ik je best de komende periode begeleiden, maar je kunt eventueel ook een andere coach persoonlijk benaderen. Dat werkt vaak beter dan het plaatsen van een algemeen verzoek. Over die infobox: soms moet je een algemene infobox pakken omdat een specifiekere ontbreekt, maar er wordt gewerkt aan een infobox voor badhuizen, zie ik hierboven. Even geduld dus nog. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 7 apr 2014 15:36 (CEST)Reageren
nou, graag! ik heb expres een algemene oproep geplaatst omdat ik aan de beschrijvingen niet kan zien wát voor coach iemand is en hoeveel tijd die persoon heeft.....
dus, hoe gaan we vanaf hier verder? :D
Jurasmerga (overleg) 8 apr 2014 06:51 (CEST)Reageren
Ik zou in elk geval willen vragen om het {{Sjabloon:Infobox badhuis}} nog even niet op veel artikelen in te voegen tot mensen die meer verstand hebben van sjablonen dan ik iets over dit sjabloon gezegd hebben. Op Rácbad kan hij wel even blijven staan. LeRoc

(overleg) 7 apr 2014 16:17 (CEST)Reageren

doe ik! of doe ik niet :D wat is beter nederlands als ik jou raad opvolg: doe ik wel of doe ik niet?
Jurasmerga (overleg) 8 apr 2014 06:51 (CEST)Reageren
Goedenavond Jurasmerga, wat betreft dat kaartje: als je naar het sjabloon kijkt (in het bewerkingsvenster), zie je op een gegeven moment een parameter met de naam 'mapname'. Hier komen de opgegeven coördinaten op uit. Als je hier het woord 'Hongarije' vervangt door het woord 'Boedapest' krijg je het door jouw gewenste resultaat. Ik las ergens dat je de dingen liever zelf doet, anders had ik de wijziging alvast kunnen doen.
Wat die coaching betreft stel ik voor dat ik je wijzigingen de komende tijd in de gaten houd en waar nodig commentaar/tips geef. Eventuele vragen van jouw kant kun je altijd hier of op mijn overlegpagina stellen, kijkt maar wat makkelijker is. Als je op andere plaatsen mijn input wenst, zoals overlegpagina's, kun je mijn naam linken via de code [[Gebruiker:Velocitas|Velocitas]]. Hier krijg ik dan automatisch een berichtje van.
Nog een fijne avond, Velocitas(↑) 8 apr 2014 20:23 (CEST)Reageren
Ik heb zojuist een coachingssjabloon bovenaan geplaatst en je naam toegevoegd aan de lijst met gecoachten. Velocitas(↑) 8 apr 2014 20:31 (CEST)Reageren

Volgens mij heeft Romaine het {{Sjabloon:Infobox badhuis}} goedgekeurd, en kun je deze nu zo vaak gebruiken als je wilt. LeRoc (overleg) 8 apr 2014 22:59 (CEST)Reageren

inhoudsopgave[brontekst bewerken]

geen idee of het gebruikelijk is, maar ik wil graag een zo volledig mogelijk (liefst compleet) overzicht van artikelen over hongarije. ten eerste houd ik van lijsten; daarnaast vind ik het leuk om te bladeren door zo maar wat artikelen. zo kom ik soms hele interessante dingen tegen die ik anders nooit tegen zou komen.

vragen: - mag dat op de wiki, een artikel met alleen maar verwijzingen naar andere artikelen? - kan ik op de één of andere manier op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuw artikel over hongarije geplaatst wordt? bijvoorbeeld door een bot te maken die mij verwittigd als bepaalde woorden (hongaar, hongarije, etc.) worden gebruikt?

natuurlijk kan ik een woord als 'hongaars' als zoekterm ingeven, maar dan krijg ik hele lijsten met hetzelfde artikel en dat bedoel ik nu ook weer niet....

omdat ik niet weet of het 'mag', begin ik hier maar alvast met dingen die ik toevallig tegen kom.

algemeen Portaal:Hongarije, Hongaars, koninkrijk Hongarije

geschiedenis Pannonië, Mohács

mensen Categorie:Hongaars bisschop, Categorie:Hongaars rechter

Beckensloer, Janus Pannonius, János Vitéz, Lodewijk II, Matthias Corvinus, Sint Stefanus (Szent István), Wladislaw II

rivieren Donau, Drau of Dráva, Tisza

steden Boeda, Boedapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Mohács, Nyíregyháza, Pécs, Pest, Szeged, Székesfehérvár, Várad

Hoi Jurasmerga, goed om weer wat van je te horen. In principe bestaan daar de categorieën voor: plaats in Hongarije, gebouw in Hongarije, Hongaars voetballer en dergelijke. In de praktijk komen er echter ook een soort 'categorie-artikelen' voor als Nederlandse Antillen van A tot Z. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet in hoeverre deze lijsten echt gewenst zijn, maar als ik in de bijbehorende categorie kijk zie ik zo gauw 180 exemplaren staan. Dat lijkt mij dus wel het proberen waard mocht dat iets zijn wat je bevalt. Velocitas(↑) 7 jun 2014 18:27 (CEST)Reageren
hoi Velocitas! ik ben wel bezig geweest, maar heel weinig met schrijven; vooral zoeken, vergelijken; kijken naar wat en hoe anderen het doen. :) zo heb ik het portaal idee nog steeds niet helemaal door; evenmin als de categorie; maar dat komt wel.
ik ben héél erg voor dit soort overzichten; voor mijn part als onderdeel van de portaal; 'n soort inhoudsopgave; alles bij elkaar in één overzicht! daarnaast vind ik het soms leuk om zo maar wat te bladeren door de encyclopedie. zo'n overzicht maakt het bladeren dan leuker omdat ik dichter bij mijn onderwerp van keuze kan blijven en wellicht interessante nevenfeiten te weten kom.
ik begin dus ook maar eens aan Hongarije van A tot Z :DJurasmerga (overleg) 22 jun 2014 08:50 (CEST)Reageren

Portaal:Hongarije[brontekst bewerken]

Ik ben even aan de slag gegaan met het overzicht/uitgelicht op het portaal. Ik breid dit later nog wat verder uit. Mvg DirkVE overleg 4 sep 2014 12:55 (CEST)Reageren