Portaal:In het nieuws/Afghanistan/2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot Afghanistan.

2007[brontekst bewerken]

6 november[brontekst bewerken]

3 november[brontekst bewerken]

  • In Uruzgan komt de Nederlandse korporaal Ronald Groen om het leven als het pantservoertuig waarin hij zit op een bermbom rijdt. Twee andere militairen raken gewond.

25 oktober[brontekst bewerken]

20 september[brontekst bewerken]

  • In een vuurgevecht met Talibanstrijders ten noorden van Deh Rawod komt de twintigjarige Nederlandse soldaat Tim Hoogland van de bravo compagnie van het 13e infanterie bataljon uit Assen om het leven. Van de elf tot nu toe in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen, is Hoogland de eerste die omkomt tijdens een rechtstreekse schotenwisseling.

30 augustus[brontekst bewerken]

  • Nadat de Zuid-Koreaanse regering op de eisen van de Taliban is ingegaan (terugtrekking van Zuid-Koreaanse militairen en geen zending en hulpverlening meer verrichten) alsook losgeld heeft betaald, worden de laatste overgebleven gijzelaars van een op 19 juli ontvoerde groep Zuid-Koreaanse christenen vrijgelaten. Tijdens de gijzeling zijn twee gijzelaars door de Taliban gedood. ANP/IKON

26 augustus[brontekst bewerken]

30 juli[brontekst bewerken]

12 juli[brontekst bewerken]

  • Een Nederlandse militair van de Task Force Uruzgan die op 10 juli vanwege een door middel van een autobom gepleegde zelfmoordaanslag van de Taliban ernstig gewond was geraakt, blijkt te zijn overleden. Zeven andere Nederlandse militairen waren ook gewond geraakt. Ook hebben bij deze aanslag zeventien Afghaanse burgers het leven gelaten, waaronder twaalf kinderen.

18 juni[brontekst bewerken]

  • Sergeant-majoor Jos Leunissen (44) komt om bij een ongeval tijdens gevechten rond de stad Chora in de Afghaanse provincie Uruzgan. Drie andere Nederlandse militairen raken gewond.

17 juni[brontekst bewerken]

15 juni[brontekst bewerken]

12 mei[brontekst bewerken]

  • Dadullah, de belangrijkste militaire leider van de Taliban, komt bij gevechten met het Afghaanse leger om het leven, wat een zware tegenslag voor de Taliban betekent.

26 april[brontekst bewerken]

  • Het Amerikaans Congres beslist dat president Bush een datum voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak moet noemen voordat nieuwe financiële middelen voor de oorlog in dat land en in Afghanistan kunnen worden vrijgemaakt.

20 april[brontekst bewerken]

19 april[brontekst bewerken]

8 april[brontekst bewerken]

27 februari[brontekst bewerken]

20 februari[brontekst bewerken]