Gijzelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Een gijzelaar is een persoon die tegen de eigen wil door een gijzelnemer gevangen wordt gehouden en die wordt bedreigd met het doel iets van derden gedaan te krijgen. De gijzelaar is de gegijzelde persoon. De gijzelnemer belooft de gijzelaar vrij te laten wanneer aan zijn eisen voldaan wordt. Het doel van een gijzeling kan variëren van een vrije doortocht voor de gijzelnemer, bijvoorbeeld in het geval van een overval, tot een politiek doel.

Het woord gijzelaar wordt soms verwarrend gevonden, omdat de uitgang -aar doorgaans verwijst naar degene, die de handeling bedrijft. Om deze verwarring te ondervangen is de vorm gegijzelde voor gijzelaar in gebruik geraakt. De verwarring geldt mutatis mutandis ten dele voor het woord martelaar, met dit verschil dat een martelaar niet specifiek hoeft te zijn gemarteld om martelaar te worden genoemd.

Nederlandse gijzelaars in andere landen[bewerken]

De volgende Nederlanders zijn lange tijd ontvoerd:

  • op de Filipijnen: Ewold Horn,[1] vogel-expert, ontvoerd door Abu Sayyaf op 1 februari 2012
  • in Mali: Sjaak Rijke,[2][3] ontvoerd op 25 november 2011
  • in Jemen: Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen[4][5], ontvoerd in juni 2013, vrijgelaten in december 2013 [6][7]
  • in Rusland: Arjan Erkel, medewerker van Artsen zonder Grenzen, ontvoerd op 12 augustus 2002, vrijgelaten op 11 april 2004

Geschiedenis[bewerken]

Gijzeling van vazallen[bewerken]

Eeuwen geleden was het gebruikelijk om de kinderen van leiders van een vazalstaat te gijzelen om zo de verzekering te hebben dat de vazallen niet in opstand zouden komen. In de 1e eeuw v.Chr. woonden vele buitenlandse prinsen om deze reden in Rome. Ook in het Verre Oosten was dit gebruik bekend, zoals blijkt uit de geschiedenis van prins Naresuan van Siam.

Gijzelingen door Molukkers in Nederland[bewerken]

In de jaren 70 zorgde de tweede generatie Molukkers in Nederland voor opschudding met gijzelingen, waarbij ook doden vielen. Er waren onder meer de de treinkaping bij Wijster, de treinkaping bij De Punt, de bezetting van de woning van de Indonesische ambassadeur in Wassenaar, de gijzeling in het provinciehuis te Assen en de gijzeling in een lagere school in Bovensmilde. De jonge Molukkers voelden zich miskend en eisten dat Nederland zich meer voor hun vrijheid in Indonesië zou inzetten.

Bekende gijzelaars[bewerken]

Bekende ontvoeringen[bewerken]

Gijzelaars zijn het slachtoffer van een ontvoering. In onderstaande gevallen hebben de slachtoffers de ontvoering overleefd.

in Nederland[bewerken]

in Syrië[bewerken]

in Libanon[bewerken]

in Ierland[bewerken]

Stockholmsyndroom[bewerken]

Het stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gijzelaar sympathie voor de gijzelnemer krijgt.

Bronnen, noten en/of referenties