Rand Paul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rand Paul
Paul in januari 2011
Paul in januari 2011
Geboren 7 januari 1963
Pittsburgh (Pennsylvania)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Kelley Ashby Paul (sinds 1990)
Beroep Politicus
Medicus
Activist
Religie Presbyterianisme
Website paul.senate.gov
Senator voor Kentucky
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2011
Voorganger Jim Bunning
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Randal Howard (Rand) Paul (Pittsburgh (Pennsylvania), 7 januari 1963) is een Amerikaans oogarts en politicus die sinds 2011 de staat Kentucky vertegenwoordigt in de Senaat. Hij is lid van de Republikeinse Partij en een zoon van de voormalige Republikeinse afgevaardigde en presidentskandidaat Ron Paul uit Texas. Hij kreeg in 2008 voor het eerst nationale aandacht bij het houden van politieke toespraken namens zijn vader, die campagne voerde voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap.

Paul studeerde af aan Duke University School of Medicine en was vanaf 1993 oogheelkundige in Bowling Green, Kentucky. Daar vestigde hij zijn eigen kliniek in december 2007. Hij bleef actief in de politiek en richtte de Kentucky Taxpayers United op in 1994, waarvan hij nog steeds voorzitter is.[1]

In 2010 was Paul kandidaat voor een Republikeinse zetel in de Senaat; hij versloeg Trey Grayson in de Republikeinse voorronde. Vervolgens won hij tijdens de daadwerkelijke verkiezingen van zijn Democratische tegenstander Jack Conway.

Hij is lid van de Tea Party-beweging, steunt term limits, het Balanced Budget Amendment en de algemene vermindering van de federale uitgaven en belastingen. Hij kreeg veel aandacht voor zijn standpunten en hij botste vaak met zowel Republikeinen als Democraten.[2] Hij en de actiegroep FreedomWorks, dat 380.000 Amerikanen vertegenwoordigt, klaagden in 2014 president Barack Obama aan vanwege de afluisterpraktijken van de NSA. Volgens Paul schendt hij hiermee de grondwet en hij wil dat de dienst onmiddellijk stopt met het opslaan van telefoongegevens.[3]

Hij maakte op 7 april 2015 formeel bekend dat hij zich verkiesbaar stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties