Saeftinghedok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Saeftinghedok is een gepland dok in de Antwerpse haven op de linker Scheldeoever op het grondgebied van Beveren-Waas. Het dok komt via de Beneden-Schelde rechtstreeks (zonder sluizen) in verbinding te staan met de Noordzee waardoor schepen veel sneller de haven kunnen bereiken. Het betekent ook dat het water in het dok onder invloed staat van de getijden. Het dok wordt genoemd naar de nabijgelegen verdronken plaats Saeftinghe (gelegen in het natuurgebied Verdronken Land van Saeftinghe).

Het geplande dok krijgt een oppervlakte van 1073 hectare en zal 3700 meter lang en 600 meter breed zijn.[1] De aanleg van dit dok is zeer omstreden omdat hiervoor het polderdorp Doel moet verdwijnen. Dit zorgt voor de nodige vertragingen van de realisatie van het Saeftinghedok. Het is zelfs nog niet zeker of dit dok er komt omdat er nog geen vergunning is verworven en er tevens een ruimtelijke uitvoeringsplan voor nodig is.

Tegenstand[bewerken]

Er zijn verschillende stemmen die betwisten dat het dok een zegen zou zijn voor de regio. Filip Anthuenis (burgemeester van Lokeren), Oost-Vlaams gouverneur André Denys, Bruno Stevenheydens (Federaal Kamerlid), Luc Maes (eerste schepene van Beveren) en eresenator Ferdinand De Bondt betwijfelen of de bouw van een nieuw containerdok wel een goed idee is. Zij wijzen op het mobiliteitsprobleem van de Vlaamse wegen en de impact van een nieuw containerdok hierop. Volgens hen moet eerst dit probleem worden aangepakt vooraleer er sprake kan zijn van havenuitbreiding. Ook stelt Filip Anthuenis dat de gronden die worden aangewend voor containertrafiek zeer inefficiënt worden ingezet omdat daar juist de kleinste toegevoegde waarde, de grootste overlast en de minste arbeidsplaatsen gegenereerd worden.[2][3][4][5][6]

Fernand Huts, hoofd van Katoen Natie, betwijfelt ook of er binnen de komende 10 jaar wel behoefte is aan een nieuw containerdok. Volgens hem is er wel degelijk voldoende containercapaciteit beschikbaar om de groei van minstens 10 jaar op te vangen. Hij pleit er ook voor om de havenuitbreiding voor grote megacarriers te laten plaatsvinden in Zeebrugge, omdat de haven van Antwerpen hiervoor ongeschikt is[7].

Uitvoering[bewerken]

In 2014 nam de Regering-Bourgeois de progressieve aanleg van de zone Saefthinge, inclusief het Saefthingedok, op in haar regeerakkoord. Zij menen dat er een grote kans is dat Vlaanderen tegen 2021 over bijkomende behandelingscapaciteit moeten kunnen beschikken.

Bronnen, noten en/of referenties