Lucas Hartong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueBot (overleg | bijdragen) op 24 sep 2010 om 03:44. (hercat Categorie:PVV-politicus -> Categorie:PVV-politicus (Nederland) (per WP:TVC))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lucas Hartong
Lucas Hartong
Algemeen
Volledige naam Lucas Hartong
Geboren 24 mei 1963
Functie Lid Europees Parlement
Partij LPF, PVV
Functies
2010-heden Lid Europees Parlement
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Lucas Hartong (Dordrecht, 24 mei 1963) is een Nederlands Europarlementariër namens de PVV.

Hartong doorliep het gymnasium in Breda, studeerde vervolgens journalistiek, public relations en theologie en was werkzaam als columnist/publicist voor diverse kranten en (web)magazines.

Hartong was in 2002 korte tijd secretaris van de afdeling Zuid-Holland voor de LPF en lokaal politiek actief onder de vlag van Democratisch Platform Nederland (DPN). In 2006 was hij kandidaat voor de Tweede Kamer namens de PVV maar stond te laag om verkozen te worden. Vanaf september 2009 werkte Hartong als beleidsmedewerker voor de Europese PVV-fractie.

Hartong stond tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009 op de vijfde plaats van de kandidatenlijst van de PVV voor het Europees Parlement en viel daarmee net buiten de direct verkozenen. Het Verdrag van Lissabon zorgde er echter voor dat Nederland een 26e zetel in het Europees Parlement zou krijgen, na ratificatie door alle 27 lidstaten. Voor deze extra Nederlandse zetel moest een speciale wet worden opgesteld, die intussen is aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. De 26e Nederlandse zetel is door staatssecretaris Ank Bijleveld en de Kiesraad toegewezen aan de PVV. De vijfde zetel voor de PVV zou worden ingenomen door Hartong, maar deze staat nu op de nominatie om te worden ingenomen door Auke Zijlstra, eerstvolgende op de PVV-kieslijst na Hartong.

Op 22 juni 2010 werd Hartong als Europarlementariër beëdigd, nadat oud-Europarlementariër Louis Bontes op 9 juni bij de landelijke verkiezingen voor de PVV in de Tweede Kamer verkozen werd.

Externe links

  • Lucas Hartong, website van de PVV-fractie in het Europees Parlement