Station Hoek van Holland Haven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Hoek van Holland Haven   
Hoek van Holland Haven in 2006,op spoor 3 staat de boottrein naar Amsterdam
Hoek van Holland Haven in 2006,
op spoor 3 staat de boottrein naar Amsterdam
Plaats Hoek van Holland
Afkorting Hld
Opening 1 juni 1893
Perrons 4
Perronsporen 4 (kopsporen)
2 (doorgaande sporen)
Spoorlijn Hoekse Lijn (tot medio 2017)
Metrolijn  B  (vanaf medio 2017)
Streekbus  35 
Vervoerder NS Logo NS.svg (tot medio 2017)
RET (vanaf medio 2017)
Veolia Logo Veolia.jpg
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 8′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoek van Holland Haven
Station Hoek van Holland Haven
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoek van Holland Haven is een spoorwegstation in Hoek van Holland aan de Hoekse Lijn. Het station werd geopend op 1 juni 1893. Het station is verbonden met de ferryterminal van de Stena Line. Vroeger was dit station een belangrijk begin- en eindpunt van internationale treinen naar Duitsland, Scandinavië en Moskou. In 1950 werd een tweede stationsgebouw naast het oudere gebouwd naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn.

Langs dit station rijdt tegenwoordig alleen nog een Sprinter van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand v.v. Tot 10 december 2006 reed er twee maal per dag een boottrein (intercity) van en naar Amsterdam Centraal, in aansluiting op de veerdienst naar Harwich, Engeland. Met ingang van de dienstregeling 2007 verdwenen ook deze twee treinen, omdat de snelle bootverbinding naar Engeland werd vervangen door een dag- en een nachtboot.

Het station heeft vier kopsporen en twee doorgaande sporen. Opmerkelijk is dat de sporen in omgekeerde richting genummerd zijn: spoor 1 ligt niet langs het stationsgebouw. De perrons voor de doorgaande sporen 1 en 2 liggen iets verder van het stationsgebouw vandaan, in de bocht waar de spoorlijn afbuigt naar Hoek van Holland Strand. De kopsporen werden voorheen gebruikt voor de boottreinen, en worden buiten een enkele avondtrein in de normale treindienst niet meer gebruikt.

Faciliteiten[bewerken]

Er is een uitgebreide terminal voor de veerbootreizigers, met ticketoffice, toiletten en grenscontrole faciliteiten. De voetpassagiers worden via een uitgebreid net van gangen met looptrappen van/naar de boot geleid. Er is geen loket meer voor de treinreizigers, maar tot 9 juli 2014 werden op de boot treinkaarten verkocht[1] Helaas accepteren de treinkaart verkoopautomaten geen creditkaarten.[2] Er is nu een Chinees bar/restaurant aanwezig in het stationsgebouw waar vroeger café was met biljarttafels.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2014 door de volgende treinserie bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4100 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisHoek van Holland Haven (– Hoek van Holland Strand) Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts tussen 10 en 16 uur.

Buslijn[bewerken]

De volgende buslijn van Veolia stopt op station Hoek van Holland Haven:

Lijn Bestemming Via Opmerkingen
 35  Den Haag, Leyenburg 's Gravenzande, Monster, Poeldijk

Toekomst[bewerken]

In 2017[3] wordt de Hoekse Lijn overgenomen door de Rotterdamse metro, die gereden wordt door de RET. Op station Hoek van Holland Haven zal dan Metrolijn B gaan stoppen.

Externe link[bewerken]

Noten
  1. Kan niet meer sinds het afschaffen van de papieren treinkaarten.
  2. In het Schiphol treinstation wel
  3. Persbericht Stadsregio Rotterdam van 18 december 2012