Talen in Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
-- HET DUITSE TAALGEBIED --
De verspreiding van het Duits in West- en Midden-Europa

Het Duits is de enige officiële taal van Duitsland, door meer dan 95% van de autochtone bevolking als eerste taal gebruikt, en door ca. 75% van de totale bevolking. Daarnaast worden er nog tal van andere talen gesproken. Deze zijn te onderscheiden in minderheids- en immigrantentalen. Geschat wordt dat ca. 15 miljoen mensen, een allochtone eerste taal hebben, en dat is een vijfde deel van de totale bevolking.

Erkende autochtone minderheidstalen[bewerken | brontekst bewerken]

Erkende autochtone streektaal (dialect):

  • Plat- of Nederduits, ook wel Nedersaksisch (onder deze naam ook in Nederland als streektaal erkend) in een grote geografisch bepaalde variatie.

Andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Niet-erkende streektalen die ook een andere cultuurtaal dan het Duits zouden kunnen hebben:

Overige talen:

Grootste immigrantentalen[bewerken | brontekst bewerken]

Immigrantentalen worden door 12,5 miljoen mensen met een migratie-achtergrond gesproken, waarvan 2,8 miljoen Turken en Koerden, 2,3 miljoen Arabieren en 0,74 miljoen Afrikanen. Russisch met 6% en Pools met 2,5% worden voornamelijk als eerste taal gesproken door immigranten met een Duitse of Joodse achtergrond uit de desbetreffende landen Polen, Rusland en Kazachstan. Zie Ruslandduitsers.

Vreemde talen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste vreemde (dat wil zeggen aangeleerde) talen in Duitsland zijn Engels, dat 51% van de bevolking enigermate zegt te spreken. Eveneens voornamelijk als tweede taal wordt Frans gesproken door 15%.