Verenigde hertogdommen Gulik-Kleef-Berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vereinigte Herzogtümer Jülich-Kleve-Berg
Vereenigde Hertogdommen Gulik-Kleef-Berg
Land binnen het Heilige Roomse Rijk (Westfaalse Kreits)
 Hertogdom Kleef
 Hertogdom Gulik
 Hertogdom Berg
 Hertogdom Gelre
1521 – 1614 Mark Brandenburg 
Vorstendom Palts-Neuburg 
Habsburgse Nederlanden 
Willem V van Kleef wapen.svg
(Details)
Kaart
1540
1540
Algemene gegevens
Hoofdstad Kleef (Schwanenburg), later Düsseldorf
Talen Nederfrankisch, Nedersaksisch
Religie(s) Rooms-katholicisme, lutheranisme, calvinisme
Regering
Regeringsvorm Hertogdom
Dynastie Huis van der Mark (tot 1609, daarna successieoorlog)
Staatshoofd Hertog

De verenigde hertogdommen Gulik-Kleef-Berg was een land in het Heilige Roomse Rijk van 1521 tot 1609, geregeerd door hertogen uit het Huis van der Mark. Het land verenigde bestuurlijk de Rijnlandse lappendeken die het geslacht Van der Mark in de loop der tijd had verworven. Hiertoe behoorden:

en van 1538 tot 1543 ook:

Deze laatste twee gebieden waren verworven van hertog Karel van Gelre, die tijdens de Gelderse Oorlogen tegen elke prijs trachtte zijn landen uit Habsburgse handen te houden en ze daarom schonk aan Willem de Rijke, een verre verwant van hem. Echter, ook hij was niet opgewassen tegen het keizerlijke leger van keizer Karel V en moest de gebieden weer afstaan zodat deze nu in de Habsburgse Nederlanden kwamen te liggen.

Toen het Huis van der Mark uitstierf in 1609 brak de Guliks-Kleefse successieoorlog uit. De strijd was gekleurd door de godsdienstoorlogen die elders woedden of hadden gewoed, en zorgden bijna voor een verbreking van het Twaalfjarig Bestand door de betrokkenheid van Nederlandse en Spaanse troepen. Uiteindelijk werden de landen gesplitst en verdeeld tussen het protestantse Brandenburg (Kleef, Mark, Ravensberg en Ravenstein) en het katholieke Palts-Neuburg (Gulik en Berg).

Zie ook[bewerken]