Voicst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voicst
Voicst tijdens de Haagse Koninginnenach 2008
Voicst tijdens de Haagse Koninginnenach 2008
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1994-heden
Oorsprong Amsterdam, Nederland
Genre(s) Indierock
Poprock
Label(s) PIAS, Goodbusy, 8 Ball Music, Duurtlang Records
Verwante acts About, Elle Bandita, Kyteman
Leden
zang, gitaar Tjeerd Bomhof
drums, samples Joppe Molenaar
basgitaar, zang Sven Woodside
Ex-leden
sampler Rutger Hoedemaekers
trompet Colin Benders
saxofoon Loes Rusch
gitaar Elle Bandita
gitaar Bombay Show Pig
saxofoon Sophie Boerner
gitaar Elle Bandita
keyboard Jaimie van Hek
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Voicst is een Nederlandse indierockband uit Amsterdam. De bandnaam komt uit de Zuid-Afrikaanse straattaal en betekent "manische energie".[1] De band omschrijft haar muziekstijl zelf als ADHD-rock.

Biografie[bewerken]

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Tjeerd Bomhof, Joppe Molenaar en Sven Woodside ontmoetten elkaar op de middelbare school en richtten daar in 1994 een band op. Na enige jaren daarin gespeeld te hebben gaat het trio uit elkaar en gaan zij ieder huns weegs. In 2000 besloot het trio de draad weer op te pakken en de zaken dit keer serieus te gaan aanpakken. Na twee jaar intensief schrijven en optreden werd de band uitgenodigd voor Noorderslag en kreeg de band een Essent Award toegekend. Hetzelfde jaar bracht de band hun eerste officiële plaat uit, de Eat the evidence EP op het onafhankelijke Labelman.

In de herfst van 2003 verscheen de compilatie College Radio: Alternative Rock Songs van het Nationaal Popinstituut.[2] Op deze cd konden een aantal veel belovende alternatieve-rockbands zich presenteren aan een groter publiek. De cd, die geproduceerd werd door Frans Hagenaars, de huisproducer van Excelsior Recordings, bleek een springplak voor bands als GEM, zZz en Moss, die allen emplooi vonden bij Excelsior. Voicst, die onder andere met het nummer Whatever you want from life op de compilatie stond, was niet geheel tevreden met het resultaat en besloot de opname van het debuutalbum in eigen hand te houden.

11-11[bewerken]

Eind 2003 werden de eerste plannen gesmeed voor het debuutalbum. Het plan was het debuutalbum op te nemen in Amsterdam, samen met Rutger Hoedemaekers, die beter bekend is onder zijn artiestennaam About. Hoedemaekers was een oude vriend van de band, die ook al meespeelde op de eerste opname van Whatever you want from life, op de College Rock-cd, onder de noemer electronics. Door een klaplong van Hoedemakers een paar weken van tevoren bleek dit echter niet op korte termijn haalbaar. Na een tweede positieve showcase op Noorderslag besloot de band in juni 2004 uit te wijken naar de Verenigde Staten, waar de band in New York onder leiding van Girls Against Boys bassist Eli Janney, die eerder verantwoordelijk was voor onder andere de productie van The Rapture, hun eerste plaat opnamen. About voegde op Whatever you want from life en We are on a chemical push extra elektronische effecten toe.

Voicst gaf de plaat de titel 11-11, uitgesproken Eleven to eleven mee, omdat dit de uren waren dat ze aan de plaat gewerkt hadden, van 11 uur 's ochtend tot 11 uur 's avonds. De band, die zich voor het album flink in de schulden had moeten steken, besloot de plaat op het eigen label Duurtlang Records uit te geven, waarbij de distributie verzorgd werd door PIAS. In oktober 2004 lag de plaat, met een zeer opvallende geel-zwarte cover, in de winkels. De plaat kreeg lovende kritieken[3][4], maar van een echte doorbraak leek het niet te komen. Dit veranderde toen in het voorjaar van 2005 werd besloten een cd-single en videoclip uit te brengen van het poppy Dazzled kids. Het nummer werd opgepikt door 3FM en KinkFM en behaalde een bescheiden hitnotering.

Langerzamerhand verspreidde de debuutplaat ook over Europa, met onder meer releases in Spanje[5] en België, ook speelde de band als voorprogramma in de Europese tournees van Juliette and the Licks[6], The Presidents of the United States of America[7], The Posies[8], The Bravery en Danko Jones. In de zomer speelde de band op diverse grote festivals als het Virus Festival in Eindhoven, Waterpop in Wateringen en Lowlands in Biddinghuizen. In het najaar werd het nummer Whatever you want from life gebruikt in een reclame voor Heineken bier[9], later zou ook Google Earth het nummer gebruiken[10] en zou het deel uitmaken van de soundtrack van 2006 FIFA World Cup.[11] Aan het eind van het jaar kreeg de band een 3voor12 Award voor het beste album uit 2005. Hierna werd 11-11, wederom in Amerika, opnieuw gemixt door Victor van Vugt en geremasterd door Fred Kevorkian, om de plaat klaar te maken voor een Amerikaanse release begin 2006.

Begin 2006 ondernam Voicst een tour met zZz langs de Nederlandse zalen.[12] Hierna volgden tours door onder meer Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Oostenrijk.[13] Ook leverde de band een bijdrage aan het album Where the wild things are van C-mon & Kypski. In 2006 werd ook de internationale uitgave van 11-11 uitgebracht in Nederland, met aangepaste artwork en de bonustrack Acts of fire.

A Tale Of Two Devils[bewerken]

In de lente van 2007 vertrok Voicst wederom naar de Verenigde Staten om te werken aan de opvolger van 11-11. Ditmaal koos de band de plaat op te nemen met Peter Katis, bekend als producer van Interpol.[14] Ditmaal ging ook Hoedemaekers mee, als co-producer en programmeur. Er werd opgenomen in New York, maar er werden ook opnames gemaakt in Nederland en Frankrijk. Divserse gastmuzikanten speelden mee tijdens de opnames, waaronder een blazerssectie. Ook werd er een nummer opgenomen met Pieter Perquin van Pete Philly & Perquisite, genaamd Second blow.

In januari 2008 verscheen de plaat, vooraf gegaan aan de single Everyday I Work On The Road, die veel airplay kreeg. De plaat kreeg wederom goede kritieken en de band werd alom voor zijn groei geprezen.[15] Dat jaar stond de band voor het eerst op Pinkpop[16], ook in het buitenland was de band te zien op grote festival als Sziget in Boedapest.[17]

Live liet het trio zich tijdens de promotietour rond A Tale Of Two Devils bijstaan door Hoedemaekers op sampler, Sophie Boerner en Loes Rusch op saxofoon en Colin Benders, beter bekend onder zijn artiestennaam Kyteman, op trompet.[18] In juni kwam bassist Woodside in het nieuws, omdat hij, door een val uit een boom, drie ruggenwervels brak.[19] Twee weken later brak gitarist Bomhoff bij een fietsongeluk zijn elleboog.[20] Beiden konden wel gewoon optreden, maar de gitaarpartijen van Bomhoff werden vanaf juli gespeeld door ex-Riplet Elle Bandita. Deze samenwerking beviel zo goed, dat Bandita ook na het herstel van Bomhoff bij de band bleef voor live shows. Op 28 juni 2008 verzorgde Voicst het voorprogramma van Kane in een uitverkochte Kuip.[21]

Tjeerd Bomhof werkte dat jaar ook samen als songschrijver met Roosbeef en Anouk[22]. Tevens was hij als zangcoach betrokken bij het album A family like yours van Lucky Fonz III. Daarnaast nam Voicst een nummer op met rapper Dio.[23]

Begin 2009 volgden er wisselingen in de band. Live muzikanten About, Elle Bandita en Kyteman verlieten de band, om zich geheel te kunnen richten op hun solocarrières. Ook saxofoniste Loes Rusch stopte. Hoedemaekers werd vervangen werd door Jaimie van Hek, die ook in de band S.C.A.R. speelt.[24] Als vaste tweede gitarist werd Mathias Janmaat van de band Bombay Show Pig toegevoegd aan de line up. Op 5 mei mocht Voicst, als Ambassadeur van de Vrijheid in een helikopter enkele bevrijdingsfestivals af. Zo was Voicst te zien op de bevrijdingsfestivals van Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Assen.[25] In de zomer van 2009 speelden ze weer een festivaltour door Nederland, waarbij ze onder andere Werfpop[26] aandeden. In augustus vertrok de band voor tour naar Zuid-Afrika.[27]

Dat jaar werd Voicst genomineerd voor twee Edison Music Awards, voor het beste album en beste song voor Everyday I work on the road[28], en twee 3FM Awards, voor beste artiest rock en beste artiest alternative.[29]

In januari 2011 brengt zanger Tjeerd het solo-album Fire Needs Air uit, onder de naam Dazzled Kid. Drummer Joppe speelt ondertussen in Bettie Serveert.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
11-11 2004 26-01-2008 99 1
A Tale Of Two Devils 2008 19-01-2008 12 16

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sgt. Gonzo 2001 - Alleen als 7 inch vinyl
Eat The Evidence EP 2003 -
Dazzled Kids 2005 -
Whatever You Want From Life 2006 -
Acts Of Fire 2006 - Alleen als promo single
Everyday I Work On The Road 2008 02-02-2008 tip2 -
Feel Like A Rocket 2008 -
High As An Amsterdam Tourist 2008 -
A Year And A Bit 2009 02-05-2009 tip9 - Alleen als Itunes download

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Voicst toert door Zuid-Afrika nlpop.blog.nl, 17 juni 2009
 2. Unsigned College Radio: Alternative Rock Song popinstituut.nl, 30 november 2003
 3. 3VOOR12 recenseert Disque Pop (week 40): Voicst op 3voor12.nl
 4. Voicst 11-11 popinstituut.nl, 22 september 2004
 5. Album Voicst uit in Spanje popinstituut.nl, 8 maart 2005
 6. Voicst gaat voor Juliette Lewis 3voor12, 17 maart 2005
 7. Voicst gaat verder met Presidents Of The United States Of America 3voor12, 6 april 2005
 8. Voicst support-act van The Posies popinstituut.nl, 13 oktober 2005
 9. Baas boven baas: Voicst wordt Heineken-leverancier 3voor12.nl, 19 juli 2005
 10. Voicst nummer ook in Google Earth popinstituut.nl, 15 maart 2006
 11. Indie-labels vinden hun weg naar de spellenindustrie 3voor12.nl, 13 maart 2006
 12. Voicst versus zZz 3voor12.nl, 1 februari 2006
 13. Voicst op tournee door Europa popinstituut.nl, 30 mei 2006
 14. Voicst neemt tweede plaat in New York op met producer Interpol 3voor12.nl, 7 maart 2007
 15. Voicst-A tale of two devils popinstituut.nl, 16 januari 2008
 16. Voicst neemt een blikje gasten mee naar Pinkpop 3voor12.nl, 26 mei 2008
 17. Voicst gaat naar Sziget 3voor12.nl, 21 april 2008
 18. Voicst trompettist Kyteman begint rondreizend hiphop orkest 3voor12.nl, 10 september 2008
 19. Bassist van Voicst breekt rug 3voor12.nl, 10 juni 2008
 20. Ook zanger Voicst breekt botten 3voor12.nl, 24 juli 2008
 21. Voicst speelt in De Kuip voor Kane alternative.blog.nl, 6 juni 2008
 22. Anouk schrijft songs met zanger Voicst popinstituut.nl, 8 juli 2008
 23. Dio doet het met Voicst musicfrom.nl, 17 september 2008
 24. Jaimie van Hek officieel nieuw bandlid van Voicst 3voor12.nl, 19 februari 2009
 25. Ambassadeurs van de Vrijheid: Voicst bevrijdingsfestivals.nl
 26. Verslag Werfpop 2009 3voor12.nl, 14 juli 2009
 27. Voicst naar Zuid-Afrika rocknieuws.nl, 17 juni 2009
 28. Voicst - A Tale Of Two Devils edisonpop.nl
 29. Awards09 Nominaties awards.3fm.nl