Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20090507

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2024

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
  1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
    Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
    Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
    De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
  2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
    Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
    De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
  3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
    De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'bewerken' dan wel 'brontekst bewerken'.

Toegevoegd 07/05 te verwijderen vanaf 21/05[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd 07/05: Deel 1 Gezonde levensverlenging[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

  • Organisatie voor gezonde levensverlenging vzw -ne- Pas opgerichte club die een (pseudo?) wetenschappelijk tijdschrift zegt uit te geven waarvan het eerste nummer nog moet uitkomen. Zweemt naar promo van en voor een club die zich eerst maar eens waar moet maken. Fred 7 mei 2009 00:13 (CEST)[reageren]
    • Gerontologie is geen pseudowetenschap. In een artikel gepubliceerd in BMJ word gesteld dat het aanpakken van veroudering de enige mannier is waarop ouderdomsziekten effectief behandeld gaan kunnen worden [1]. Mag ik erop wijzen dat de levensduur van heel wat dieren reeds verlengd is geweest door een heel scala aan technieken o.a. calorie beperking, daf-2, age-1, sir2, INDY,... Prof. Jan Vijg zegt dat hij het niet onwaarschijnlijk acht dat SENS zal werken en dat in de volgende decennia nieuwe interventies om de menselijke levensduur te verlengen gevonden zullen worden die de menselijke levensduur aanzienlijk zullen verlengen misschien zelfs voorbij de 115 jaar tegen 2030 [2]. Een ander goed bewijs dat het geen pseudowetenschap is, is het feit dat niemand de SENS challenge heeft gewonnen. MIT technical review gaf 10.000$ (en de Methuselah Foundation heeft dit verdubbeld) aan de persoon die kon aantonen dat SENS fout was. Niemand is erin geslaagd om de jury een goed bewijs te geven dat SENS fout was en bijgevolg heeft niemand de SENS challenge gewonnen.
      Elk artikel in HJB word gepeer-reviewed door minstens 1 persoon met een doctoraat in een relevant vakgebied. HJB zal trouwens opgenomen worden in de catalogus van de UGent.
      [1] Robert N Butler, Richard A Miller, Daniel Perry, Bruce A Carnes, T Franklin Williams, Christine Cassel, Jacob Brody, Marie A Bernard, Linda Partridge, Thomas Kirkwood, George M Martin, S Jay Olshansky. New model of health promotion and disease prevention for the 21st century. BMJ 2008;337:a399.
      [2] Vijg J., Aging of the genome, 2007, first edition, Oxford University Press, ISBN: 978-0-19-856923-7.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door S123 (overleg · bijdragen)
    • Voor Voor verwijderen - schaamteloze pseudomedisch-wetenschappelijke bullshit. Pancho Villa 7 mei 2009 01:01 (CEST)[reageren]
      • Voor je iets pseudowetenschappelijk noemt moet je bewijs kunnen leveren.
        • Gelul. Het omgekeerde is waar. Voor iets wetenschappelijk genoemd kan worden, moet bewijs geleverd worden. Vergelijk; binnen het recht moet je niet de onschuld, maar juist de schuld aantonen en "je kan van een atheist niet verwachten dat hij het onbestaan van een god aantoont, de gelovige moet het bestaan van een god aantonen. Tot die tijd is het gewoon wetenschappelijk gezien onzin. Pancho Villa 7 mei 2009 01:12 (CEST)[reageren]
        • Wel ik geef bewijs, zie hierboven. De levensduur van dieren is reeds vertienvoudigd [1]. Momenteel zijn er meer dan 40 genen bekend die de levensduur verlengen wanneer ze gemanipuleerd worden [2].
[1] Min Wei, Paola Fabrizio, Jia Hu, Huanying Ge, Chao Cheng, Lei Li, Valter D. Longo. Life Span Extension by Calorie Restriction Depends on Rim15 and Transcription Factors Downstream of Ras/PKA, Tor, and Sch9. PLoS Genet 4(1): e13. doi:10.1371/journal.pgen.0040013.
[2] Vijg J., Aging of the genome, 2007, first edition, Oxford University Press, ISBN: 978-0-19-856923-7.
    • Tegen Tegen verwijderen - Ik kan niet inzien wat er mis is met onderzoek naar de genoemde onderzoekgebieden en -projecten in de gerontologie. Zo is al tientallen jaren bekend dat muizen langer leven bij inname van minder calorieën. Dat is bepaald geen pseudowetenschap, integendeel. Het houdt eerder verband met een verandering in paradigma: in plaats van de traditionele aanpak om (verouderings-) ziekten te genezen, probeer je veroudering te voorkomen en zomogelijk te genezen. Zoals veroudering van de huid wordt voorkomen door minder UV-straling (zonnebrandcrême); filmsterren zijn zich daar al jaren van bewust – het "gezonde" bruine kleurtje komt uit een tube! De naam van dr. Aubrey de Grey verwijst ook niet meteen naar peudowetenschap. De naam van de organisatie moet kennelijk een onderscheid maken ten opzichte van (1) technologische producten als een kunstknie, kunstheup, pacemaker, enz. en (2) coma patiënten die jarenlang in leven worden gehouden - Maiella 7 mei 2009 03:22 (CEST)[reageren]
    • Voor Voor verwijderen Een pas opgerichte vereniging met alleen nog maar toekomstplannen en geen noemenswaardige voorgeschiedenis hoort m.i. niet thuis in een encyclopedie. A ansems 7 mei 2009 07:50 (CEST)[reageren]
    • Vele kwakzalvers hebben zich ooit met levensverlenging bezig gehouden, denk maar aan de Belgische dr. Lecompte. Dit heeft ertoe geleid dat echt wetenschappelijk onderzoek naar veroudering onterecht geassocieerd werd met kwakzalvers. Tot zo’n 15 jaar geleden was er ook geen enkele indicatie dat het mogelijk zou zijn. In 1993 ontdekte prof. Cynthia Kenyon van de University of California, San Francisco dat een mutatie in één gen de levensduur van C. elegans aanzienlijk verlengd. Sinds dan heeft het Kenyon lab zich met veroudering bezig gehouden en zijn ze erin geslaagd om de levensduur van C. elegans zelfs te verzesvoudigen. Het is onderzoek zoals dit dat wij willen stimuleren.
    Het is inderdaad zo dat we nog maar een jonge organisatie zijn maar toch hebben we al verschillende dingen gedaan. Zo waren we de co-organisatoren van de lezing van dr. de Grey aan de universiteit Gent iets meer dan een maand geleden. Dat HJB er komt is zeker en ook voor het festival zijn de contracten reeds getekend.
    • Wel, dan hebben jullie nog even tijd om jullie beloften waar te maken. Als ze kloppen worden zij die het betalen kunnen allemaal probleemloos (?) honderd jaar en meer en gaan de cryonisten failliet. Dus heb nog even geduld aub, tijd genoeg, zou ik zeggen. Eerst via een 'festival' wat fondsen inzamelen en dan fluks aan de slag met C. Elegans... Fred 7 mei 2009 13:25 (CEST)[reageren]
      • Voor een goed verstander, zie: Caenorhabditis elegans. - Maiella 7 mei 2009 22:47 (CEST)[reageren]
      • En toch zijn 31% van alle genen tussen mensen en nematoden (c. elegans) identiek waaronder ook vele genen die betrokken zijn bij veroudering. De Ins/IFG-1 pathway die in c. elegans is ontdekt is momenteel de belangrijkste pathway in levensverlenging en is ook aanwezig in D. Melanogaster, muizen en waarschijnlijk ook in mensen.
    • Voor Voor verwijderen - NE stichting die nog maar net bestaat - Hanhil 7 mei 2009 23:13 (CEST)[reageren]
    • Voor Voor verwijderen - NE, want club bestaat pas. In principe hoort ook pseudowetenschappelijke onzin op de wikipedia, maar zolang deze stichting nog nauwelijks iets op haar conto heeft staan hoort het hier niet thuis. Voor promotie zijn er andere kanalen. De Geo (overleg). 8 mei 2009 11:30 (CEST)[reageren]
    • Voor Voor verwijderen - NE, de hele discussie over wetenschappelijk of pseudo-wetenschappelijke inslag va onderzoek naar veroudering is irrelevant. Het artikel gaat over een vereniging die nog helemaal niets gedaan heeft. --Elkan 8 mei 2009 11:37 (CEST)[reageren]
    • Voor Voor verwijderen Nog nieteens WP:ONEEVENT, ergo 0. Kwiki overleg 8 mei 2009 16:01 (CEST)[reageren]
    • Ik kan je verzekeren dat Heales nog veel evenementen (zoals lezingen en workshops) zal organiseren en nog veel andere dingen zal doen (misschien een boek schrijven, we werken nu reeds aan een vertaling van "Ending Aging, the rejuvenation breakthroughs that could reverse human aging in our lifetime"). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door S123 (overleg · bijdragen)
      • Ben je vergeten te ondertekenen? Was dat als reactie op mij bedoeld? Zo ja, een "event" (Engels!) is iets totaal anders dan een "evenement". De evenementen die jullie ongetwijfeld ooit gaan organiseren zijn hoogstwaarschijnlijk ook geen encyclopedisch relevante gebeurtenissen, en in deze context wordt met "event" niet zo maar een gebeurtenis maar een encyclopedisch relevante gebeurtenis bedoeld. Kwiki overleg 15 mei 2009 08:07 (CEST)[reageren]
      • Het probleem zit 'm onder meer in die toekomstige tijd. Ik weet ook zeker dat ik later veel grootse daden "zal" verrichten (*kuch*), maar dat maakt mij op dit moment nog niet encyclopedisch relevant. Daarom Voor Voor verwijderen. Luctor 9 mei 2009 09:51 (CEST)[reageren]
    • Maak eerst maar een artikel over biogerontologie. Het vakgebied waar clubs zich mee bezig houden is altijd relevanter dan de clubs zelf. — Zanaq (?) 9 mei 2009 10:19 (CEST)

Toegevoegd 07/05: Deel 1a[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Ik zie dat ik het artikel heb aangemaakt. Ik verwacht dat er een verkeerde link is gebruikt op WP:TVC waardoor de artikelen wel in de categorie zijn gekomen, maar de categorie vanaf deze verkeerde link is gecreeerd. Ik zal het artikel nu verwijderen. Bedankt voor de tip. EdoOverleg 7 mei 2009 09:49 (CEST)[reageren]

Toegevoegd 07/05: Deel 2[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

(?) 8 mei 2009 11:50 (CEST)

What do we exclude?
Some basic criteria for texts excluded from Wikisource are:
  1. Copyright infringements
  2. Original writings by a contributor to the project
Als je dan toch eigen teksten wil publiceren, dan doe je dat best op een webstek zoals Wikia. Die werkt op dezelfde manier als Wikisource en consoorten, maar is bedoeld voor persoonlijke bijdragen. Wikibelgiaan 15 mei 2009 15:15 (CEST)[reageren]

Toegevoegd 07/05: Deel 3[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.