Wikipedia:Wikiproject/Historische landen/Richtlijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Wikipedia:Wikiproject/Historische landen voor de projectpagina.

Deze pagina bevat een voorstel voor het opzetten van richtlijnen voor artikelen die binnen het bereik van Wikiproject Historische landen vallen. Doel hiervan is om alle filmartikelen volgens eenzelfde standaardopmaak en naamgeving aan te maken en uit te breiden. Op die manier streven we naar zo compleet mogelijke artikelen, die er zowel qua inhoud als qua opmaak, goed, netjes en verzorgd uitzien.

Zie voor de redenen achter deze richtlijn: Naamgeving bij historische landen.

Gebruik voor het benoemen van pagina's over niet meer bestaande staten zoveel mogelijk de officiële Nederlandse naam van het land. Soms zijn uitzonderingen hierop, zoals bijvoorbeeld bij Oostenrijk-Hongarije dat officiëel De in de Rijksraad vertegenwoordigde Koninkrijken en Landen en de Landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon heette.

Standaardopmaak bij Historische landen[bewerken | brontekst bewerken]

Infoboxen en landkaarten[bewerken | brontekst bewerken]

Sjabloon: Sjabloon:Infobox HistLand invoegen boven in het artikel.

Bij het sjabloon zit de mogelijkheid om een kaart toe te voegen, doe dit ook wanneer kaarten beschikbaar zijn of probeer ze anders te vinden of zelf te maken. Enkele punten die je in de gaten moet houden bij kaarten:

Laat de kaart het werkelijke land zien? -
Tijdelijke veroveringen moeten geen deel uit maken van de kaart of moeten als zodanig aangegeven zijn.
Voorbeeld:

Fout
Fout
Goed
Goed

Het linkerplaatje suggereert dat de Sassaniden een veel groter gebied in handen hadden dan werkelijk het geval was. In deze afbeelding worden zowel tijdelijke veroveringen als vazallen als het grondgebied hetzelfde weergegeven wat voor verwarring zorgt. De tweede kaart laat het grondgebied zien zoals dat het grootste gedeelte van de levensduur eruit zag plus nog de vazallen in een andere kleur. Hierdoor wordt meteen duidelijk dat de Sassaniden vooral het huidige Iran bezaten.

Is de kaart in .svg en in het Nederlands? -
Het beste is om .svg kaarten te gebruiken, deze hebben over het algemeen een hogere kwaliteit en je kunt ze vertalen naar het Nederlands indien dat nog niet het geval is. .png kaarten zijn vaak ook van een goede kwaliteit maar kunnen niet zomaar vertaald worden.

Is het duidelijk waar het land ligt? -
Is er een wereldkaart toegevoegd waarin te zien is welk deel van de wereld uitvergroot is? Zo niet, voeg hem zelf toe indien mogelijk of maak duidelijk met een bijschrift of de inleiding van het artikel waar het land zich bevond. Overduidelijke plaatsen hebben dit uiteraard niet perse nodig, overduidelijk zijn bevoorbeeld de Nederlanden, Groot-Brittanië etc.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Om een duidelijke geschiedenis te schrijven, zijn in de eerste plaats jaartallen belangrijk.

Het kan natuurlijk ook zijn dat een land door een deling of op een andere manier is ontstaan; vermeld dan de datum waarop besloten is tot oprichting van het land.

  • Erkenning/feitelijk ontstaan: Dit is de belangrijkste datum; zorg dat deze in ieder geval in het artikel is opgenomen. Hierbij staat het verdrag vermeld en de datum zo nauwkeurig mogelijk, waarop het land staatsrechtelijk ontstond. Voorbeeld: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd op 15 mei 1648 erkend bij de ondertekening van de Vrede van Münster.
  • Einddatum: Dit is de op een na belangrijkste datum; vermeld deze zo nauwkeurig mogelijk.

Het kan ook een land betreffen dat zich wel onafhankelijk heeft verklaard, maar nooit is erkend, alvorens het ophield te bestaan. Vernoem dan alleen de begin- en einddatum. Voorbeeld: De Verenigde Nederlandse Staten verklaarden zich op 11 januari 1790 onafhankelijk, maar werden niet erkend, en in december 1790 herstelden de Oostenrijkers hun gezag.

Voor de rest van het onderdeel 'Geschiedenis' blijven jaartallen belangrijk. In de tijd na de erkenning kan veel verteld worden over de inrichting van de nieuwe staat en hoe het in zijn werk ging (het kiezen van een grondwet, staatsvorm, vlag enz. en aanhalen van nieuwe betrekkingen met het buitenland). Bijvoorbeeld: Nadat Montenegro erkend werd, werd een Grondwetgevende vergadering aangesteld en lidmaatschap bij de VN aangevraagd.

Politiek/Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er moet duidelijk aangegeven worden welke staatsvorm het land heeft (dit komt in de infobox). Let op! Het kan voorkomen dat deze staatsvorm verandert, zonder dat de staat ophoudt met bestaan. Voorbeeld: België werd op 1 januari 1993 van eenheidsstaat omgevormd tot een federatie. Een overgang van een monarchie naar een republiek of andersom wordt vrijwel altijd gezien als het einde van het ene en het begin van het andere land.

Ook belangrijk is de manier waarop het bestuur is georganiseerd: kende het historische land een parlementaire democratie, een autocratie, een militaire dictatuur of nog anders? En: was het staatsrechtelijk of feitelijk afhankelijk van een ander land of volledig zelfstandig?

Geografie/Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad van het land is verplicht te vermelden in de infobox (tenzij er geen officiële hoofdstad was, of dat je dat echt niet kunt vinden; probeer het in dat geval na te zoeken op internet of bijv. de bibliotheek). Het is mogelijk dat de regering elders dan in de officiële hoofdstad zetelt; meld dit dan met een de jure-hoofstad en een de facto hoofdstad (Zie ook Hoofdstad van Nederland als voorbeeld bij dit geval). Het is mogelijk dat de hoofdstad één of meerdere keren verplaatst is; geef dan de periodes aan waarin welke stad als hoofdstad functioneerde. Voorbeeld: Koninkrijk Italië (1861-1946):

Turijn (1861-1864)
Florence (1864-71)
Rome (1871-1946)

De bestuurlijke indeling is redelijk belangrijk; in ieder geval het eerste niveau onder het nationale niveau moet beschreven worden (deelstaten, provincies, departementen, regio's, gewesten, woiwodschappen, oblasten enz.). Bij gevorderde artikelen kunnen ook de hoofdsteden van deze deelgebieden genoemd worden.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Aandachtspunten:

  • Sectoren: informatie over de verdeling van de beroepsbevolking over de verschillende economische sectoren zegt veel over de ontwikkelingsfase waarin het historische land zich bevond. Bijv. tot de industriële revolutie werkte bijna over de hele wereld meer dan 90% van de bevolking in de landbouw (primaire sector), maar daarna werd, te beginnen in de westerse wereld, nijverheid/industrie steeds belangrijker (secundaire sector) en tenslotte commerciële (tertiaire sector) en niet-commerciële diensten (quartaire sector); wat was de verhouding tussen deze sectoren in het historische land?
  • Handel: hoe autarkisch was het land (en hoe groot was de arbeidsdeling tussen de inwoners) enerzijds, en hoezeer was het op handel gericht anderzijds (import/export)? In hoeverre kon het historische land vrij handelen (vrijhandel) met andere landen, of wierp het hindernissen op of kwam ze zelf tegen (mercantilisme/protectionisme)?
  • Sociale (on)gelijkheid: Hoe was de welvaart verdeeld? (zie Lorenz-curve)
  • Rol overheid: in welke mate beïnvloedde de overheid van het historische land de ontwikkeling van de economie? (planeconomie/markteconomie)
  • Munteenheid: welke munteenheid(-heden) gebruikte men in het historische land, en hoe ontwikkelde de waarde daarvan?
  • Welvaart/crises: maakte het historische land tijdperken van welvaart of sociaal-economische bestaanscrises door, en welke invloed had dat op politiek-militair, cultureel-mentaal en demografisch terrein?

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Heersers[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, Noten en Refenties[1][bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld:


Onderliggende code:
{{Appendix|2=
==Voetnoten==
{{References}}
==Referenties==
===Primaire Bronnen===
<div class="references-small">

</div>

===Secundaire Bronnen===
<div class="references-small">

</div>
}}

Overige[bewerken | brontekst bewerken]