Zwarte September (conflict)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met Zwarte September wordt verwezen naar de septembermaand van het jaar 1970 waarin een conflict tussen de Jordaanse staat en Palestijnse vluchtelingen werd uitgevochten. In de Arabische wereld wordt dit conflict ook wel de periode van betreurenswaardige gebeurtenissen genoemd.

Het conflict begon nadat Palestijnse organisaties de monarchie van koning Hoessein van Jordanië omver probeerden te werpen. De hierop volgende strijd leidde tot veel burgerslachtoffers en verdrijving van de PLO en vele Palestijnen naar Libanon. Het conflict duurde tot juli 1971.

September 1970[bewerken]

Op 1 september 1970 mislukken verschillende pogingen om de Jordaanse koning te vermoorden. In wat bekend staat als de Dawson's Field kapingen worden op 6 september drie vliegtuigen door de PFLP gekaapt en een vierde vliegtuig wordt gekaapt op 9 september. De passagiers worden gegijzeld. De terreurgroep kondigt aan dat de acties worden uitgevoerd om de Amerikanen een lesje te leren voor hun jarenlange steun aan Israël. Nadat de niet-joodse passagiers zijn vrijgelaten worden op 12 september de vliegtuigen ten overstaan van de internationale pers opgeblazen, tot grote woede van de Jordaanse koning.

Koning Hoessein kondigt op 16 september de staat van beleg af. De twee volgende dagen worden door tanks de hoofdkwartieren van de Palestijnse organistaties in Amman aangevallen. Ook kampen in Irbid, Salt, Sweileh en Zarka worden aangevallen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen burgers en strijders.

Op 18 september probeerde Syrië, via het Palestijns Bevrijdingsleger, een organisatie met nauwe banden met de Syrische overheid, in het conflict in te grijpen. Een groep daarvan ter grootte van een divisie, uitgerust met tanks reed Jordanië binnen om de Palestijnen te ontzetten. Amerikaanse hulp werd ingeroepen om de Syrische aanval te keren. Op verzoek van de Amerikanen werd door de Israëlische luchtmacht een aantal overflights uitgevoerd boven de tankcolonne van de PLA. Deze keerde daarop terug naar Syrië.

Het conflict leidde tot tienduizenden slachtoffers en aan beide zijden werden bewust ook burgers getroffen.